Коксартрозата представлява заболяване на ставите, свързано с изменение на тъканите в областта на тазобедрените стави. Други негови популярни названия са остеопороза или артроза на тазобедрената става. Терминът коксаартроза се отнася само до тазобедрената става /от латински „coxa“ — бедро/.

Симптоми

От това заболяване страдат преимуществено хора над 40-годишна възраст, честотата на заболеваемостта е еднаква и при двата пола, въпреки това при жените болезнените усещания са по-силно изразени.

Стадии на коксартрозата

Различават се три степени на това заболяване – колкото по-висока е степента, толкова по-силно е изразена симптоматиката.

• 1-ва степен – периодично възникващи болки само в областта на ставата. Болезнените усещания се появяват обикновено в този момент, когато пациентът след състояние на покой започне да се движи. Когато ставата се раздвижи болката отшумява.

В състояние на покой проявления на болковия синдром отсъстват. Ставите са подвижни, както при здрав човек. На рентгенография се установяват само незначително нарастване на костните тъкани, почти незабележимо стесняване на ставната цепка, главата и шийката на бедрената кост не са изменени.

• 2-ра степен – болките започват да се разпространяват в колената и по-горната част на бедрата. Възникват и в състояние на покой. При интензивни физически натоварвания /продължително ходене, бягане/ засегнатият човек започва неволно да накуцва.

Измененията, видими на рентген, стават все по-забележими – деформира се главата на бедрената кост, нейният контур става неравен, шийката на костта е удебелена, ставната шийка е свита до 1/3 от нормата.

• 3-та степен – болезнените усещания стават постоянни, болният ги чувства независимо от натоварването и могат да станат причина за безсъние. Подвижността на ставата е толкова ограничена, че болният не може да ходи, без да се подпира.

Рентгенът показва значително намаляване на ставната цепка, шийката на бедрената кост е много широка в сравнение с нормалното, а главата на костта е деформирана.

Коксартроза - лечение

В началните стадии съвременните терапевтични методи позволяват да се преустанови развитието на болестта. Когато лечението започне на време, пациентът никога няма да разбере какво представлява коксартроза 3-та степен.

В първите 2 стадия от протичането на заболяването се прилагат активно методите на консервативно и медикаментозно лечение.

• Изключват се сериозните физически натоварвания на засегнатите стави, на болния се препоръчва преминаване на щадящ режим. При това се назначава курс специални упражнения.

• Назначават се препарати, намаляващи болките – аналгетици и нестероидни противовъзпалителни препарати.

• Масаж, рефлексотерапия.

Всички тези методи активизират кръвообращението в ставите и прилежащите тъкани, позволяват възстановяването на тяхната подвижност, като така се постига пълно оздравяване.

Операция при лечение на коксартроза на тазобедрената става при 1-ва или 2-ра степен се препоръчва само в изключителни случаи. Към настоящия момент има множество терапевтични способи за намаляване на болковия синдром и за забавяне прогресията на заболяването.

Методи за лечение на коксартроза в ранните стадии

Медикаментозно лечение

• Противовъзпалителни средства – например диклофенак, мовалис и пр. Те повлияват много добро отоците, възпаленията, но при дълго прилагане са възможни странични ефекти, например обостряне на язвената болест на стомаха. Но следва да се отбележи, че от тези препарати, именно мовалис се определя като един от най-безопасните.

• Препарати, оказващо съдоразширяващо действие като трентал, цинаризин – подобряват кръвоснабдяването около ставата, поради която тя бързо се възстановява. Противопоказания практически тези препарати нямат, единствено такива са възможни при тежка чернодробна и бъбречна недостатъчност.

• Препарати, възстановяващи хрущялната тъкан, т.нар. хондропротектори – глюкозамин, артепарон, флексодон, са най-полезните за лечение на коксартроза. Те способстват за възстановяване на хрущяла, дори след преустановяване на техния прием.

Народна медицина при това заболяване може да се използва само за намаляване на болките, подобряване на кръвообращението и подвижността на ставата. Народните методи не са способни да излекуват напълно пациента от коксатроза. За тази цел той трябва да се обръща своевременно за консултация към лекар.