Какво е анафилактичен шок?

Анафилаксията е тежка алергична реакция, която протича бързо и може да причини и животозастрашаваща реакция на целия организъм. Тази реакция може да доведе до силно затруднено дишане и шок и дори и до смърт.

За да се развие анафилактична реакция, е нужно в миналото човек да е бил излаган на веществото, което е предизвикало реакцията на тялото. „Дразнещото“ вещество се нарича антиген. А състоянието се нарича чувствителност към това вещество.

Ужилването от оса например за първи път няма да стане причина за алергична реакция от първото ужилване. Следващото ужилване обаче е възможно да предизвика тежка алергична реакция, известна още като анафилаксия и анафилактичен шок.

Тези реакции обикновено започват от няколко секунди до няколко минути след излагането на антигена. По-рядко те започват по-късно.

Възможно е да развиете чувствителност и анафилаксия към вещество, на което сте се излагали много пъти, без тялото ви да е реагирало и дори да не си спомняте за това.

Какви са симптомите?

Най-тежките и животозастрашаващи симптоми са затрудненото дишане и загуба на съзнание.Затрудненото дишане е поради подуването или спазмите на дихателните пътища. В много редки случаи дишането е възможно да спре напълно.

Загубата на съзнанието е възможно да се дължи и на опасно ниското кръвно налягане, което състояние се нарича „шок“.В по-тежките случаи сърцето спира да изпомпва кръвта. Тези тежки реакции е възможно да доведат до смърт от анафилаксия.

Докато някои от симптомите са животозастрашаващи други просто създават неудоство. Кожата се зачервява и започва да сърби. Възможно е подуване на езика, лицето, устните, гърлото, ръцете и краката.

Лечение на анафилактичен шок

Не се опитвайте да лекувате анафилактичния шок у дома. Ако сте в състояние веднага отидете до най-близкия център за спешна медицинска помощ или се обадете на 112.

Докато изчаквате да дойде линейката, най-важно е да запазите спокойствие:

  • По възможност определете причината за тежката алергична реакция и преустановете излагането на антигена.
  • Вземете някакъв антихистамин например 1-2 таблетки дифенхидрамин, ако можете да преглъщате без затруднения.
  • Ако не можете да си поемете въздух или имате хрипове, използвайте инхалаторенбронходилататор например албутерол, ако имате под ръка. Тези инхалаторни лекарствени средства стимулират разширяването на дихателните пътища и облекчават дишането.
  • Ако се чувствате замаяни и слаби, легнете и вдигнете краката си на високо, над нивото на главата, за да спомогнете за притока на повече кръв към мозъка.
  • Ако имате епинефрин  на инжекции– синтетичен адреналин, го инжектирайте сами, както сте били инструктирани или помолете някой около вас да го направи. Умерената доза синтетичен адреналин бързо обръща и най-сериозните симптоми на анафилаксия.
  • Ако е възможно, вие или тези които са около вас трябва да бъдете подготвени, за да уведомите медицинския персонал какви лекарства сте приемали и кога друг път сте получавали анафилаксия.

Как да се предпазим?

  • Избягвайте по всички възможни начини излагане на веществото – алергена, който е причина за развитието на анафилаксия.
  • Ако алергенът е храна или вещество, което се съдържа в някои храна, трябва да привикнете да четете внимателно етикетите със съдържанието на храните, които консумирате. При поръчка на храни за вкъщи или в ресторант питайте какво съдържат.
  • Ужилването от насекоми е по-трудно да се избегне. Може да е полезно да носите дълги ръкави, когато ходите на открити места. Не си слагайте дрехи с ярки цветове и силни парфюми, които могат да привлекат жилещи насекоми.
  • Бъдете внимателни, когато пиете подсладени напитки на открито.