Какво е анафилактичен шок?

Анафилаксията е тежка алергична реакция, която протича бързо и може да причини и животозастрашаваща реакция на целия организъм. Тази реакция може да доведе до силно затруднено дишане и шок и дори и до смърт.

За да се развие анафилактична реакция, е нужно в миналото човек да е бил излаган на веществото, което е предизвикало реакцията на тялото. „Дразнещото“ вещество се нарича антиген.

А състоянието се нарича чувствителност към това вещество.

Ужилването от оса например за първи път няма да стане причина за алергична реакция от първото ужилване.

Следващото ужилване обаче е възможно да предизвика тежка алергична реакция, известна още като анафилаксия и анафилактичен шок.

Тези реакции обикновено започват от няколко секунди до няколко минути след излагането на антигена. По-рядко те започват по-късно.

Възможно е да развиете чувствителност и анафилаксия към вещество, на което сте се излагали много пъти, без тялото ви да е реагирало и дори да не си спомняте за това.

Какви са симптомите?

Най-тежките и животозастрашаващи симптоми са затрудненото дишане и загуба на съзнание.Затрудненото дишане е поради подуването или спазмите на дихателните пътища.

В много редки случаи дишането е възможно да спре напълно.

Загубата на съзнанието е възможно да се дължи и на опасно ниското кръвно налягане, което състояние се нарича „шок“.В по-тежките случаи сърцето спира да изпомпва кръвта.

Тези тежки реакции е възможно да доведат до смърт от анафилаксия.

Докато някои от симптомите са животозастрашаващи други просто създават неудоство. Кожата се зачервява и започва да сърби. Възможно е подуване на езика, лицето, устните, гърлото, ръцете и краката.

Лечение на анафилактичен шок

Не се опитвайте да лекувате анафилактичния шок у дома. Ако сте в състояние веднага отидете до най-близкия център за спешна медицинска помощ или се обадете на 112.

Докато изчаквате да дойде линейката, най-важно е да запазите спокойствие:

  • По възможност определете причината за тежката алергична реакция и преустановете излагането на антигена.
  • Вземете някакъв антихистамин например 1-2 таблетки дифенхидрамин, ако можете да преглъщате без затруднения.
  • Ако не можете да си поемете въздух или имате хрипове, използвайте инхалаторенбронходилататор например албутерол, ако имате под ръка. Тези инхалаторни лекарствени средства стимулират разширяването на дихателните пътища и облекчават дишането.
  • Ако се чувствате замаяни и слаби, легнете и вдигнете краката си на високо, над нивото на главата, за да спомогнете за притока на повече кръв към мозъка.
  • Ако имате епинефрин на инжекции– синтетичен адреналин, го инжектирайте сами, както сте били инструктирани или помолете някой около вас да го направи. Умерената доза синтетичен адреналин бързо обръща и най-сериозните симптоми на анафилаксия.
  • Ако е възможно, вие или тези които са около вас трябва да бъдете подготвени, за да уведомите медицинския персонал какви лекарства сте приемали и кога друг път сте получавали анафилаксия.

Как да се предпазим?

Анафилактичният шок е сериозно здравословно състояние, което може да се развие в резултат на бързо и агресивно алергично реагиране на организма към веществото, наречено алерген.

За да се предпазим ефективно от този опасен сценарий, следва да приемем няколко важни предпазни мерки и да разберем как да действаме в случай на инцидент.

Избягването на контакт с алергена е ключово. Ако сте наясно с определено вещество, което предизвиква алергични реакции, се постарайте по всякакъв начин да го избягвате.

Четете внимателно етикетите на хранителните продукти и се уверете, че съставките не включват алергените, на които сте чувствителни.

При заявки за храна на дома или по време на посещения на ресторанти, бъдете внимателни и питайте за съдържанието на храната.

В случай че сте алергични към насекоми ужилвания, предприемете стъпки за да се предпазите от тях.

Носете дрехи с дълги ръкави и панталони, когато сте на открито, за да намалите възможността за контакт с насекомите. Избягвайте силни аромати и парфюми, които могат да привлекат насекоми.

Освен това, забележете, че насекомите често се привличат от ярки цветове, затова избягвайте тяхното носене, особено при активностите на открито.

Важно е да знаете какви са симптомите на анафилактичен шок и как да реагирате адекватно.

Типичните симптоми включват внезапна силна алергична реакция, като сърдечни проблеми, затруднено дишане, покачено кръвно налягане, отоци на лицето и гърлото, както и силна дробна реакция.

В случай на подозрение за анафилактичен шок, веднага търсете медицинска помощ. Ако сте на път, свържете се с бърза помощ или отидете на близка болница.

Ако имате предварително предписан епипен (адреналинов инжектор), използвайте го според инструкциите.

Поддържайте си спокойствие и се опитайте да лежите настрани, като повдигнете краката си, което може да помогне за подобряване на кръвообращението.

Също така, е добра идея да уведомите близките си за вашите алергии и какво да правят в случай на авария.

Това може да спомогне за бързо и ефективно реагиране в случай на необходимост.

Знанието за анафилактични реакции и начините за предпазване е от съществено значение, за да поддържаме здравето си и да реагираме правилно в критични ситуации.

Помнете, че информацията и обучението са най-добрите инструменти за предпазване и поддържане на добро здраве.

Също така не забравяйте да посещавате личния си лекар редовно в случай че усетите симптоми на анафилактичен шок. Навременната реакция е от значение и често може да се окаже животоспасяваща.