Какво представлява акромегалията?

Акромегалия представлява състояние на свръх производството на хормоните, които контролират растежа. Най-често свръхпроизводството е на хормона на растежа. Той се секретира от хипофизната жлеза, малък орган в основата на мозъка.

Хормонът на растежа соматропин е отговорен за растежа на кости, хрущяли, мускули, органи и други тъкани.

Когато количеството на соматропин в тялото е твърде завишено, тъканите нарастват повече от нормалното. Прекомерният растеж може да стане причина за сериозни заболявания и дори за смърт.

Когато свръхсекрецията на хормона започне след завършването на растежа на тялото, т.е. след 25-годишна възраст, най-честите признаците на заболяването са разширяването на костите на крайниците.

Акромегалията е рядко срещано заболяване и в повечето случаи диагнозата се поставя на 40-45 годишна възраст, въпреки че може да се развие на всяка възраст.

Какви са симптомите при акромегалия?

Някои аденоми – доброкачествени образувания на хипофизната жлеза са агресивни и растат бързо. При тези случаи симптомите на акромегалия започват да се проявяват в кратък период.

Симптомите могат да бъдат разделени на две групи -  локални симптоми, свързани с натиска, който оказва тумора на околните тъкани:

 • Постоянно главоболие и частична загуба на зрението.
 • Частичната загуба на зрението може да е при едното или при двете очи.
 • Туморът на хипофизата може да увреди самата жлеза и да наруши хормоналната ѝ функция. Хормоналният дисбаланс може да стане причина за симптоми като импотентност, ниско либидо и промени в менструалния цикъл.

Симптоми в резултат на свръхсекреция на растежния хормон соматропин:

 • Удебеляване на пръстите на едната или и двете ръце.
 • Увеличаване на размера на стъпалата, поради подуване.
 • Често изпотяване.
 • Загрубяване на чертите на лицето.
 • Подуване на езика.
 • Омазняване на кожата и акне.
 • Артрит
 • Затруднено дишане по време на сън – сънна апнея.
 • Промяна на захапката.

Какви са причините?

В хипоталамуса – дял на мозъка се произвежда хормон, който стимулира секрецията на хормона на растежа соматотропин и неговото освобождаване в кръвния поток. Хипоталамусът произвежда и друг хормон соматостатин, който потиска освобождаването на соматотропина.

Растежният хормон в кръвта стимулира черния дроб да секретира друг хормон Инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), който от своя страна намалява секрецията на хормона, произвеждан от хипоталамуса, стимулиращ освобождаването на хормона на растежа в кръвния поток.

Нарушаването на баланса между хормона на растежа и свързаните с него хормони, става причина за акромегалията. Нивата на тези хормони се влияят от съня, стреса, физическите упражнения и от кръвната захар.

Лечение на акромегалия

Лечението на акромегалия се състои на първо място в установяването на причината за нейната поява. При по-голямата част от случаите, причинени от аденом на хипофизата, е необходима хирургична операция, химиотерапия и лъчева терапия. Често е необходима комбинация от тези терапии, за да може болестта да навлезе в състояние на ремисия.

Това означава нивата на соматотропина и Инсулиноподобния растежен фактор 1 (IGF-1) да се върнат към нормалните за здравите хора нива. Обикновено първо се прилага хирургията. Ако с операцията не се постигне пълна ремисия на заболяването, тогава се назначава химиотерапия. Резултатът от всяка терапия се определя чрез измерване на  нивата на соматотропина и IGF-1 хормона в кръвния поток.

Как да се предпазим?

Не е открит начин за превенция на акромегалия. Ранното откриване на заболяването е най-добрия начин, за да се предпазим от по-сериозни симптоми и усложнения.