За първи път двустранното възпаление на подкожната мастна тъкан на дъното на устната кухина със засягането на съединителната тъкан, фасции и мускули е било описано от Лудвиг. Заболяването получава названието – ангина на Лудвиг. Също се нарича флегмон с гнилостно-некротичен характер на дъното на устната кухина и това е опасно за живота усложнение на абсцес на зъба. Но само когато липсва лечение или то е било започнато твърде късно. Какви са симптомите необходими за лечението и прогнозите?

Основни причини

Възбудителите на ангина могат да станат различни бактерии, които не понасят кислород и при норма обитаващи устната кухина. За тяхната роля при възникване на патологията свидетелства ярко изразена зловонна миризма от устата, сив цвят на околните тъкани.

Определяща роля при развитие на ангина играят бактерии, предизвикващи кариес, а също и тяхното съчетание с ешерихия коли и някои други представители на стрептококите.

Ангина на Лудвиг като изход от абсцес

Ангина на Лудвиг е усложнение на кариес, но само при наличие на съпътстващи фактори и липса на лечение.

Когато липсва лечение, кариесът преминава в пулпит, а впоследствие и в периодонтит. Инфекцията е съсредоточена извън пределите на корена, където има изобилна мрежа от кръвоносни и лимфни съдове.

Периодонтитът може да премине в усложнения – абсцес на зъба, под който термин се разбира натрупване на гной в алвеоларния израстък на челюстта. Именно това натрупване на гной и става източник на възпаление впоследствие. Разпространението на инфекцията от абсцеса се осъществява с кръвообращението, по мускулите и пространствата на главата и на шията.

Израждането на абсцеса на зъба в ангина на Лудвиг протича постепенно за няколко дни или седмици, ако липсва лечение и влияят съпътстващите фактори. Отслабена функция на имунната защита, имунен дефицит, наличие на съпътстващи заболявания, алкохолизъм и прочие.

Характерни симптоми

За патологията е характерно остро начало, проявяват се тежки симптоми на интоксикация, главоболие, слабост, треска, загуба на работоспособност, възможни са гадене и повръщане.

На фона на тези симптоми се формира бързо нарастващ оток на меките тъкани, който може да засегне горните дихателни пътища, което обяснява и пристъпът на задушаване. Формира се остра болка, притискаща, засягаща определени части на главата и на шията.

Като следствие на интоксикацията, а също и измененията, протичащи при ангина, е възможно да пострада и съзнанието. Смяната на пристъпите на възбуждане и апатия, в някои литературни източници се отбелязва като агресия. Развива се безсъние, маниакални състояния, възможна е загуба на съзнание.

Симптомите и оплакванията са един от основните диагностични критерии, но за потвърждаване на диагнозата е необходимо провеждане на лабораторни изследвания. Също се прави и рентгенограма на главата и на скалпа.

В първите 3 дни от началото на заболяването симптомите са следните:

  • Бледа кожа със зелен или жълт нюанс – не е задължително, след това се формират петна на кожата или бронзов оттенък;
  • При палпиране на подчелюстното и подезичното пространство натрупаният инфилтрат не предизвиква болка, което не е добър диагностичен признак, а сигнализира за гибел на нервни окончания;
  • Движения на езика и долните челюсти са рязко ограничени, затруднено дишане, гълтането е невъзможно;

Лечение на ангина на Лудвиг

Ангина на Лудвиг изисква комплексно лечение, съчетаващо консервативни и хирургични методи и може да се извърши само в болнични условия в отделение по лицево-челюстна хирургия.

В хода на операция хирурзите отварят засегнатите клетъчните пространства и правят дренаж и аерация.