Описание

Лунички или ефелиди представляват плоски, кръгли, тъмни на цвят петна с размер 2-4 мм. Възможно е да са в резултат на по-силна пигментация на определени места и обикновено кожата около петната е с по-светъл цвят.

За този вид кожни образувания съществува наследствена предразположеност и затова, ако някой от семейството ги има е много вероятно и при вас да се появят.

Те обикновено са без клинично значение и не предизвикват никакви здравословни проблеми.

Луничките са чувствителни към ултравиолетовото излъчване на слънчевата светлина и затова са по-наситени по време на и след излагане на слънчева светлина.

Въпреки че този вид кожни петна могат да се появят навсякъде по тялото, най-често се локализират по откритите части на кожата.

Съществуват 2 основни вида:

• Ефелиди – те са плоски червени или светло-кафяви петна, които обикновено се появяват през летните месеци и изчезват през зимата и могат да бъдат наследствени.
• Лентигини – малки жълто-кафяви, кафяви или черни петни, които са по-тъмни от ефелидите, не избледняват през зимата и са с генетичен произход.

Какви са симптомите?

Луничките могат да изглеждат като тъмни петна по кожата. Възможно е те да са по-ясно видими по кожата на лицето, особено на и около носа.

Хората с по-светла кожа са по-предразположени към появата на подобни пигментни петна при излагане на слънчева светлина.

Какви са причините?

• Появата на този вид пигментни петна се предопределя от наличието на определени гени. Затова двамата родители са носители на тези гени, най-вероятно при детето им ще се появят лунички.

• Редки заболявания като пигментна ксеродерма предизвикващи повишена чувствителност към ултравиолетови лъчи.

• Продължително излагане на слънчева светлина може да предизвика появата на ефелиди или техният брой да се увеличи при хора със светла кожа. При тях количеството на меланин е по-малко и това е основната причина за появата на пигментните петна.

Хормоналният дисбаланс може да стане причина за появата на множество пигментни петна. По-високите нива на естрогена при жените вероятно стимулира клетките, произвеждащи пигмент, което резултира и в появата на множество петна при излагане на слънчева светлина.

Лечение на лунички

Ефелидите и лентигините могат да изглеждат грозно и да представляват козметичен проблем за мнозина. За да се справите с тях можете да направите следното:

• Нанесете заквасена сметана на лицето си. Не изплаквайте, докато изварата не засъхне напълно, след това я отстранете с мека навлажнена кърпа;

• Капнете малко лимонов сок на пръстите и го нанесете върху засегнатата от ефелидите област. Лимоновият сок ще избели тъмните петна.

• Ако редовнато нанасяне на плодови и зеленчукови маски като например с кайсии, ягоди, краставици и червен касис, ще спомогне за избледняването на пигментните петна;

Измивайте си лицето си с кисело мляко – млечната киселина нежно почиства кожата и намалява дразненето и предпазва от изсушаване;

• Затоплете малко мед и с кръгови движения и леко притискане кожата с пръсти го нанесете по засегнатите зони. Останете така около 10 минути и изплакнете лицето си топла вода и след това с хладка. Разбърква се малко количество пшеничен зародиш в меда преди нанасяне.

Лукът също може да се използва за премахване на петна по кожата, включително и на старчески петна. Нарежете червен лук на половина и разтърквайте върху петната 2 пъти дневно. Продължете, докато напълно избледнеят.