Арсенът в свободно състояние присъства във водата, въздуха и почвата, но оризът поглъща значително повече, отколкото останалите земеделски култури.
Учени тествали 3 популярни начина на приготвяне на ориз и разказали, как те влияят на безопасността на продукта.
Как арсенът се появява в храната?
Арсенът е един от най-токсичните метали в света.
Съдържа се в земната кора, попада във водата, почвата и хранителните продукти.
Така е било в цялата човешка история, но днес ситуацията се влошава, поради силното замърсяване на околната среда.
В природата арсенът се среща в органична и в неорганична форма.
Органичните съединения на арсена основно присъстват в тъканите на растенията и на животните.
А неорганичният арсен, който е най-токсичен, е в почвите и във водата.
Арсенът се среща в почти всички храни и напитки, но в малки количества.
Високи са нивата в замърсената питейна вода, основно в Южна Америка и Азия, морските дарове, оризът и храни, които се произвеждат от него.
Оризът поглъща най-добре арсен от почвите и водата.
Имайки предвид, че това е основната храна на една голяма част от световното население, този проблем придобива глобални мащаби.
Как арсенът в ориза влияе на здравето?
В хранителните продукти арсенът присъстват в малки количества, затова и не предизвиква симптоми на отравяне.
Но продължителният прием на неорганичен амоняк увеличава риска от хронични заболявания – хипертония, захарен диабет и рак.
Освен това, амонякът е токсичен за нервните клетки и може да предизвика нарушения на паметта.
Арсенът може да навреди на тези, които всеки ден ядат ориз.
Също в рисковата група са малките деца, които се хранят със смеси на оризова основа, крекери, кейк барове и т.н.
Разбира се, не всички видове ориз имат високи нива на арсен, но определянето е невъзможно без фактическо измерване в лаборатория.
Как да очистим арсена от ориза?
Професор Енди Мехарж, водещ експерт по въпросите на замърсяване на ориза в Кралския университет на Белфаст, приготвил ориз по 3 различни начина и проверил концентрацията на арсен.
Първоначално използвал класическото съотношение на вода и ориз – 2 към 1.
Водата напълно се поглъща от оризовите зърна и се изпарява по време на кипене.
След това сварил ориза, предварително накиснат във вода за 1 вечер.
Последно бил тестван оризът, сварен в малко количество вода – 1 към 1.
Оказва се, че най-добре на безопасността повлиява предварителното накисване на ориза – така нивата на токсичния арсен се понижават с 80%.
Трябва да се вари в голямо количество вода – това намалява нивото на арсена с 57%. При изплакване на ориза преди варене, го правите по-безопасен с 10-28%.
Кафявият ориз съдържа повишени концентрации на арсен, затова ако не можете без оризова каша, за предпочитане е белият ориз.
Още един важен съвет, който се отнася като цяло за хранителния режим – никога не трябва да се ограничаваме само до една храна.
Някои хора минават на оризова диета, за да отслабнат.
Но единствено разнообразното и пълноценно хранене гарантира, че ще получите всички необходими вещества.
Така гарантирано няма да си докарате хиповитаминоза, интоксикация или алергия.
Когато оризът се консумира по нарядко и заедно с други храни организмът успява да се изчисти напълно от повишените нива на арсен.