Артроскопията на тазобредрената става е един от видовете минимално инвазивен хирургичен метод, който позволява не само да се диагностицира, но и да се лекуват заболяванията на вътрешните части на тазобедрената става.

Този вид хирургична процедура се осъществява чрез малки разрези с помощта на специален прибор – артроскоп и други специални инструменти.

Освен провеждането на ефективно лечение атроскопията на тазобедрената става позволява на специалиста не само детайлно да огледа вътрешната кухина на ставата, но и да открие увреждането или заболяванията, и същевременно да ги премахне.

Основни предимства за провеждането на артроскопия

За разлика от откритата операция тази процедура притежава редица предимства, а именно:

• Малка травматичност на процедурата;
• Възможност на съвместно провеждане на диагностика и лечение;
• Следоперативен период без усложнения;
• Бързо възстановяване на функцията на тазобедрената става;

Също следва да се отбележи, че артроскопията на тази става се провежда с минимално увреждане на околните меки тъкани – мускули и сухожилия.

В какви случаи се прилага артроскопия на тазобедрената става?

Провежда се в случаите, когато у пациента са открити следните заболявания и патология:

• Разкъсване на ставния лабрум;
• Травми на ставния хрущял – образуване на необичайни структури;
• Счупване на тазобедрената става;
• Възпалителен процес на синовиналната мембрана на ставата;
• Некроза на главата на бедрената кост;

Важно!

Провеждането на тази процедура е невъзможно при наличие у пациента на сериозни нарушения на структурата на костите и меките тъкани, а също и при тежка форма на затлъстяване.

Също следва да се отбележи, че тази хирургична процедура може да бъде противопоказна за хора, при които е поставена диагноза анкилоза. Тъй като това заболяване не позволява разширяването на пространството вътре в ставата и по-точно да се въведат инструменти за провеждането на самата процедура.

Методика за провеждането на артроскопия

Обикновено процедурата се провежда под пълна упойка. Пациентът ляга на хирургичната маса или по гръб или настрани, което позволява на хирурга лесно да разшири ставната кухина до 18 см, като така се подобрява нейната видимост и бързо се провеждат необходимите манипулации.

Този вид разтваряне на увредените краища се осъществява с помощта на специален инструмент – дистрактор. Инструмента изтегля крака и позволява отварянето на бедрото и въвеждането на игла в ставата и в нейната кухина физиологичен разтвор с адреналин.

След като хирургът отстранява иглата и прави 3 малки разреза в областта на бедрото, чрез които се извършва и цялата оперативна интервенция.

Тези малки по размер разрези не увреждат здравите тъкани и капсулите на ставата. След това хирургът въвежда троакар, за да направи път за артроскопа. След това троакарът се премахва, а вместо него хирургът въвежда специална оптика, която предава изображението на кухината на ставата на монитор.

Ако за пациента е показна оперативна интервенция, то в този случай лекарят използва инструменти, чийто диаметър е от 2 до 6 мм. Но това не пречи на специалиста успешно до проведе санация, премахвайки увредената хрущялна тъкан.

Самата операция е с продължителност около 2 часа. Когато приключи, хирургът отстранява излишната течност от кухината на ставата и въвежда в нея лечебен разтвор. След което разрезите се зашиват и на пациента се поставя антисептична превръзка.

Следоперативен период след провеждането на артроскопия

След интервенцията пациента остава в болницата под наблюдение за около денонощие. В този период пациентът приема обезболяващи и противовъзпалителни препарати.