Описание

Аскаридоза представлява опаразитяване с кръглия червей Ascaris lumbricoides, по-познат като детски глист. Тези паразити използват човешкото тяло, като приемник на ларвите, яйцата на възрастните червеи и като място, където да се възпроизвеждат.

Възрастните паразити могат да достигнат дължина от 30 и повече сантиметра. Този вид паразитоза е най-разпространената в световен мащаб, тъй като повечето хора нямат оплаквания. Но когато тялото бъде заразено със стотици червеи могат да се появят сериозни симптоми и усложнения.

Паразитозата се развива най-често при малки деца и е най-широко разпространена в тропическите и субтропически региони на света, въпреки че и в България в малките населени места и по селата, където няма канализация и обществената хигиена е на ниско ниво, съществува риск от опаразитяване.

У нас опаразитените с детски глист подлежат на задължителна диспансеризация.

Какви са симптомите?

Повечето от опаразитените нямат оплаквания. Но при умерени и тежки инвазии на хелминта засегнатите проявяват симптоми, които могат да варират в зависимост от това коя част на тялото е засегната.

Ако паразитозата е засенала белите дробове:

• След като се погълнат неволно микроскопичните яйца на Ascaris lumbricoides, те се излюпват в тънкото черво и ларвите мигрират чрез кръвния поток или лимфната система в белите дробове. На този етап можете да изпитате симптоми, подобни на астма или пневмония например упорита кашлица, недостиг на въздух и хрипове. След като престояват 6 до 10 дни в белите дробове, могат да достигнат гърлото при изкашляне и след това отново се поглъщат.

В червата:

• Ларвите достигат полова зрялост в тънките черва и възрастните паразити обикновено живеят в червата, докато не умрат. При лека до умерена глистна инвазия в червата, могат да се проявят следните клинични изяви – неясна коремна болка, гадене и повръщане, диария или кръв в изпражненията.

Ако инвазията е тежка и има голям брой червеи , тогава симптомите са – силна болка в корема, отпадналост, повръщане, загуба на тегло, видими червеи в изпражненията или в повръщаното.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате постоянна абдоминална болка, гадене или повръщане.

Лечение на аскаридоза

Докато симптоматичните паразитози обикновено изискват лечение, то тези без клинични изяви могат и да не бъдат третирани. Но понякога, че човек има червеи в тялото си го кара да започне лечение, макар и да е възможно глистите да умрат от само себе си.

Това се случва например ако няма мъжки червеи, които да се чифтосат с женски и женските екземпляри в крайна сметка умират.

Основният начин на лечение е медикаментозната терапия. Най-често се предписват албенданзол, мебендазол, ивермектин. Тези лекарства действат като убиват възрастните червеи. Всяко от лекарствата може да приема еднократно, като страничните ефекти са най-често коремна болка или диария.

Хирургия

В случаи на тежки инвазии може да се наложи хирургична интервенция за отстраняване на уврежданията нанесени от паразитите и за отстраняване на самите паразити. Чревна обструкция или перфорация, обструкция на жлъчните пътища и апендицит са усложнения, които могат да изискват операция.

Превенция

Най-добрата предпазна мярка е поддържането на добро лична и обществена хигиена. Следвайте тези съвети, за да избегнете инфекция:

Поддържайте отлична хигиена – глистите се разпространяват чрез поглъщането на техните яйца от замърсена почва. Преди да боравите с храна, винаги измивайте ръцете си със сапун и вода старателно, както и много внимателно измивайте плодовете и зеленчуците. Но въпреки това отново не е гаранция, че няма да се заразите.
• Когато пътувате в малки населени места, където няма канализация пийте само бутилирана вода и избягвайте суровите зеленчуци, освен ако не можете да ги обелите и вие лично да ги измиете. Като правило консумирайте само храни, които са горещи или варени.