Описание

Аскаридоза представлява опаразитяване с кръглия червей Ascaris lumbricoides, по-познат като детски глист. Тези паразити използват човешкото тяло, като приемник на ларвите, яйцата на възрастните червеи и като място, където да се възпроизвеждат.

Възрастните паразити могат да достигнат дължина от 30 и повече сантиметра. Този вид паразитоза е най-разпространената в световен мащаб, тъй като повечето хора нямат оплаквания. Но когато тялото бъде заразено със стотици червеи могат да се появят сериозни симптоми и усложнения.

Паразитозата се развива най-често при малки деца и е най-широко разпространена в тропическите и субтропически региони на света, въпреки че и в България в малките населени места и по селата, където няма канализация и обществената хигиена е на ниско ниво, съществува риск от опаразитяване.

У нас опаразитените с детски глист подлежат на задължителна диспансеризация.

Какви са симптомите?

Повечето от опаразитените нямат оплаквания. Но при умерени и тежки инвазии на хелминта засегнатите проявяват симптоми, които могат да варират в зависимост от това коя част на тялото е засегната.

Ако паразитозата е засенала белите дробове:

• След като се погълнат неволно микроскопичните яйца на Ascaris lumbricoides, те се излюпват в тънкото черво и ларвите мигрират чрез кръвния поток или лимфната система в белите дробове. На този етап можете да изпитате симптоми, подобни на астма или пневмония например упорита кашлица, недостиг на въздух и хрипове. След като престояват 6 до 10 дни в белите дробове, могат да достигнат гърлото при изкашляне и след това отново се поглъщат.

В червата:

• Ларвите достигат полова зрялост в тънките черва и възрастните паразити обикновено живеят в червата, докато не умрат. При лека до умерена глистна инвазия в червата, могат да се проявят следните клинични изяви – неясна коремна болка, гадене и повръщане, диария или кръв в изпражненията.

Ако инвазията е тежка и има голям брой червеи , тогава симптомите са – силна болка в корема, отпадналост, повръщане, загуба на тегло, видими червеи в изпражненията или в повръщаното.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате постоянна абдоминална болка, гадене или повръщане.

Лечение на аскаридоза

Докато симптоматичните паразитози обикновено изискват лечение, то тези без клинични изяви могат и да не бъдат третирани. Но понякога, че човек има червеи в тялото си го кара да започне лечение, макар и да е възможно глистите да умрат от само себе си.

Това се случва например ако няма мъжки червеи, които да се чифтосат с женски и женските екземпляри в крайна сметка умират.

Основният начин на лечение е медикаментозната терапия. Най-често се предписват албенданзол, мебендазол, ивермектин. Тези лекарства действат като убиват възрастните червеи. Всяко от лекарствата може да приема еднократно, като страничните ефекти са най-често коремна болка или диария.

Хирургия

В случаи на тежки инвазии може да се наложи хирургична интервенция за отстраняване на уврежданията нанесени от паразитите и за отстраняване на самите паразити. Чревна обструкция или перфорация, обструкция на жлъчните пътища и апендицит са усложнения, които могат да изискват операция.

Превенция на аскаридоза

Превенцията на аскаридоза, предизвикана от паразитите наречени аскариди, е от съществено значение за поддържането на здравето на човека. В допълнение към основните мерки за лична хигиена, съществуват редица практики и превантивни действия, които могат да допринесат за снижаване на риска от заразяване.

Едно от важните действия е редовното използване на подходящи дезинфектанти или препарати за почистване на повърхности в дома.

Поддържането на чистота в жилището е ключово, особено в кухнята и банята, където могат да се задържат микроорганизми и бактерии. Редовното измиване на ръцете след посещение на тоалетната и преди приемане на храна неизменно трябва да бъде включено в ежедневната рутина.

За да се поддържа оптимална хигиена, е важно не само да се измиват ръцете, но и да се спазва правилната техника за измиване на ръцете, което включва използването на топла вода и сапун за поне 20 секунди. Този процес е от съществено значение за премахване на замърсяванията и микроорганизмите, които могат да бъдат пренесени на ръцете.

Също така, важно е да се отдава внимание на хранителните навици и избора на храна. Вграждането на варени, печени или готвени ястия в дневната диета може да бъде от полза, тъй като високите температури убиват паразитите и техните яйца.

Избягването на сурови или неправилно обработени храни, особено в региони, където се срещат проблеми с хигиената на храните, може да помогне за предотвратяване на заразяването с аскаридоза.

Допълнително, при посещения в райони, където хигиената не е на задоволително ниво или водата може да бъде замърсена, е препоръчително да се избягва консумацията на непотвърдена вода от местни източници. При такива обстоятелства се препоръчва да се използва бутилирана вода за пиене и за приготвяне на храна.

Непрекъснатата осведоменост за хигиенните стандарти и редовното следване на съветите за предпазване от заразяване са от съществено значение за поддържането на добро здраве.

В същото време, посещенията при лекар може да предоставят допълнителна информация и насоки за подходящи мерки за предпазване от аскаридоза и други инфекции, които се предават по подобен начин.