Какво е атеросклероза?

Атеросклероза представлява хронично прогресивно заболяване, при което артериите (кръвоносните съдове, които пренасят кислород посредством кръвния поток от сърцето към другите части на тялото) се стесняват, защото по вътрешните им стени се натрупват мастни отлагания, наричани атеросклеротични плаки.

С времето тези отлагания се втвърдяват от фиброзна тъкан и калцират.

Когато плаката се натрупва с времето, тя стеснява лумена на артерията (вътрешното празно пространство на кръвоносния съд, през което преминава кръвта).

По този начин намалява кислородът, който артерията осигурява на органа, който снабдява посредством кръвния поток.

Какви са симптомите?

В повечето случаи на атеросклероза засегнатите не проявяват симптоми, докато лумена увредената артерии не се стесни прекалено или бъде напълно блокиран.

Симптомите на атеросклероза са силно променливи и могат да варират от липса на каквито и да е симптоми – в ранния стадий на заболяването до инфаркт или инсулт при пълен блокаж на лумена на артерията.

В по-редки случаи внезапната сърдечна смърт може да бъде първият симптом на коронарна болест на сърцето, която представлява вид атеросклероза на коронарните артерии.

Ако коронарните артерии са засегнати от атеросклероза, страдащият от това заболяване може да почувства болка в гърдите, задух, изпотяване и тревожност.

Специфичната болка в гърдите (стенокардия) или недостатъчния приток на кръв към сърцето се появяват при усилие и изчезва при състояние на покой.

Класическата стенокардия или гръдна жаба представлява много силна режеща болка в гърдите, която по-рядко може да се появи при покой. Но ако това се случи това означа прединфарктно състояние.

Ако каротидните артерии или вертебралните артерии, осигуряващи кислород на мозъка са увредени от атеросклероза, засегнатият може да почувства изтръпване, слабост, загуба на говор, затруднено преглъщане, внезапно ослепяване или парализиране на част от тялото.

Ако артериите на краката са увредени, това състояние се означава като периферна съдова болест, засегнатият може да усети силна болка в краката.

Болката се появява, когато човек ходи и изчезва, когато спре да ходи. Когато заболяването е тежко, болка може да се появи и в състояние на покой или през нощта.

Ако кожата се нарани и се образува рана, тя може да се инфектира и никога да не заздравее, което да наложи ампутация.

Ако бъбречните артерии са засегнати, симптомите, които засегнатият има са високо кръвно налягане или при по-тежки случаи е възможна и бъбречна недостатъчност.

Лечение на атеросклероза

Ако човек е с диагноза атеросклероза лекуващият лекар ще му препоръча да направи някои промени в начина си на живот като:

  • Трябва да се консумира храна, която е с ниско съдържание на наситени мазнини и с по-малко холестерол.
  • Ограничаване на приема на сол с храната при установена хипертония.
  • Увеличаване на консумацията на храна, която съдържа повече фибри като плодове и зеленчуци.
  • Ядене на риба поне два пъти седмично.
  • Отказване от тютюнопушенето.
  • Отслабване при наднормено тегло.
  • Редовно физическо натоварване под надзора на медицински специалист.
  • Ако страдащият от атеросклероза е с повишени нива на кръвната захар, е необходимо редовно изследване на нивата на кръвната захар и гликирания хемоглобин.

Как да се предпазим от атеросклероза?

Атеросклерозата е сериозно заболяване, което засяга артериалната система и може да има сериозни последици за здравето ни.

За щастие, има много начини, по които можем да се предпазим от това заболяване и да поддържаме нашата сърдечно-съдова система здрава и функционираща оптимално.

Една от най-важните стъпки в предотвратяването на атеросклерозата е наблюдение и контрол на рисковите фактори.

Както споменахте, кръвното налягане, нивата на холестерол и глюкоза в кръвта са от съществено значение за здравето на нашата сърдечно-съдова система.

Поддържането на тези показатели в нормални граници чрез здравословен начин на живот и при необходимост - лекарска помощ, може да има значителен положителен ефект върху предотвратяването на атеросклерозата.

Също така, трябва да обърнем специално внимание на диетата си. Правилното хранене играе ключова роля в борбата срещу атеросклерозата.

Въведете повече плодове и зеленчуци във вашето ежедневие, тъй като те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат да се намали възпалението и окислителния стрес в организма.

Ограничете консумацията на наситени мазнини и транс-мазнини, които могат да повишат нивата на вредния холестерол. Вместо това, предпочетете незаситени мазнини, които се срещат в риба, ядки, авокадо и зехтин.

Редовната физическа активност е още един важен аспект от здравословния начин на живот, който може да намали риска от атеросклероза.

Аеробните упражнения като ходене, бягане, плуване и велосипедизъм подобряват сърдечно-съдовата функция, помагат за поддържане на здравословно тегло и регулират нивата на холестерол и кръвно налягане.

Емоционалният стрес е също важен фактор, който трябва да се контролира, за да се предотврати развитието на атеросклероза.

Хроничният стрес може да доведе до възпаление в организма и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Техники за релаксация като йога, медитация и дълбоко дишане могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на психичното и физическото здраве.

Не трябва да забравяме и за важността на редовните медицински прегледи. Ранното откриване на евентуални проблеми със сърдечно-съдовата система може да даде възможност за своевременно лечение и предотвратяване на по-сериозни усложнения.

В заключение, предпазването от атеросклероза изисква комплексен подход към живота ни.

Съчетаването на здравословна диета, редовна физическа активност, контрол на стреса и редовни медицински прегледи може да създаде здравословна основа за дълготрайно благополучие на сърдечно-съдовата система и цялостното ни здраве.