Какво представлява кардиалната астма?

Кардиална астма представлява състояние, при което симптомите на същинската астма като кашлица, хрипове или силно затруднено дишане се появяват поради неспособността на сърцето да изпомпва кръвта ефективно – лявокамерна сърдечна недостатъчност.

В резултат на това се натрупва течност, която води до стесняване на дихателните пътища. В зависимост от тежестта на симптомите хриповете могат да представляват спешен медицински случай.

Какви са симптомите?

Симптомите на кардиалната астма се различават по своята интезивност, но най-често се развиват след физическо натоварване или по време на сън.

Основните симптоми на кардиална астма са: задух, учестено повърхностно дишане, болка в гърдите, ускорен сърдечен ритъм, много високо кръвно налягане, чувство на тревожност и подуване на глезените.

Симптомите е възможно да се влошат с течение на времето и могат да ви събудят през нощта поради задуха.

Хората с кардиална астма обикновено се събуждат поради силния задух няколко часа, след като заспали, но след появата на задуха, те трябва да останат няколко часа в изправено положение, за да могат да дишат отново правилно.

В повечето случаи силният задух е в резултат на продължителния престой в легнало положение.

Какви са причините за кардиална астма?

Обикновено се причинява от левокамерна сърдечна недостатъчност, поради която настъпват промени в кръвния поток. Възможно е да се развие и белодробен застой и повишаване на налягането в белодробните артерии.

Също така е вероятно и събирането на течност в белите дробове – белодробен оток, който предизвиква стесняване на дихателните пътища и хриповете обикновено са в долните дихателни пътища.

Тези хрипове, задух и кашлица са симптоми, които имитират истинска астма. Но истинската астма не е свързана със сърдечно заболяване и оток в белите дробове.

Лечение на кардиална астма

На първо място, за да се лекува ефективно кардиалната астма трябва да се постави правилна диагноза. Това включва лекуващият лекар да направи разграничение между случаите на хриповете, причинени от остра левокамерна сърдечна недостатъчност от тези, при които спазмите са резултат на бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест или пневмония.

Лечението се състои в подобряването на функцията на сърцето да изпомпва кръвта посредством медикаменти.

Ако астмата е причинена от неправилно функционираща сърдечна клапа или отвор между сърдечните камери, е възможно да се наложи и хирургична интервенция.

Лечението на кардиална астма е насочено главно към овладяването на нощната кашлица и хрипове и контрол над количеството на остатъчната кръв в лявата сърдечна камера.

На болния се предписват диуретици на таблетки, които да освободят излишната течност от белите дробове и лекарствени средства за укрепване на сърдечния мускул, което да му позволи да изпомпва кръвта по-ефективно.

Пациентите, страдащи от кардиална астма, най-добре се повлияват от комбинирана терапия, която се състои в прием на бронходилататори, допълнително количество кислород и лечение на сърдечната недостатъчност.

Кортикостероиди се предписват само ако пациентът с остра кардиална астма не се е повлиял добре от първоначалната терапия.

За да подействат кортикостероидите е необходимо по-дълго време около 10-12 часа, което не е на разположение при острата сърдечна недостатъчност.

Кои са предразположени към кардиална астма?

Основната причина за развитието на кардиална астма е сърдечната недостатъчност. При тази сърдечна проблематика, сърдечният мускул става неправилно функциониращ и не може да изпомпва кръвта с необходимата ефективност.

Този проблем води до задържане на течности в различни части на тялото, включително и в белите дробове на белите дробове.

Следователно, когато течността се натрупва в белите дробове, тя може да доведе до набраздяване на дихателните пътища, което в крайна сметка води до тежки дихателни затруднения.

Характерните симптоми на кардиална астма включват затруднено дишане, чест дишане, силно напрежение на гръдния кош и често сухо и продуктивно кашляне.

Хората, които страдат от това състояние, могат да изпитват усещане за задух и удушване, което може да бъде изключително плашещо и дестабилизиращо за тях.

Факторите, които предразполагат хората към развитието на кардиална астма, са множество и обикновено включват сърдечни заболявания като хипертония, коронарна артериална болест и предишни сърдечни инциденти.

Хората, които са изложени на висок риск за развитие на сърдечни проблеми поради наличието на фактори като диабет, наднормено тегло или семейна история на сърдечни заболявания, също така са по-склонни към развитие на това заболяване.

За да се диагностицира и лекува ефективно кардиалната астма, е важно медицинският екип да извърши подробна оценка на състоянието на пациента.

Това може да включва физикален преглед, медицинска история, електрокардиограма (EKG) и рентгенови снимки на гръдния кош.

Базирайки се на резултатите от тези изследвания, лекарите могат да определят оптималния план за лечение, който обикновено включва медикаментозна терапия за контролиране на сърдечната дисфункция и дихателните симптоми.

В заключение, кардиалната астма е сериозно заболяване, което може да има дълбоко влияние върху здравето и живота на засегнатите лица.

Ранната диагноза и подходящото лечение са от съществено значение за поддържане на качеството на живот и управлението на симптомите.

Хората, които са в рискозната група поради наличието на сърдечни фактори, трябва редовно да следят състоянието си под наблюдението на опитен медицински екип.