Често детето прекарва повече време не с мама и тате, а с баба и дядо. И те всъщност стават родители на собствения си внук.

От краката на главата

Стават и драматични събития, поради които родителите не могат да бъдат до децата си. Но сега не става дума за това. А за ситуациите, когато младите мама и татко викат на помощ бабите и дядовците, поверявайки им своето съкровище.

А също и случаите, когато бабата с властна ръка отпраща неопитните родители, опасявайки се, че няма да се справят.

В такава ситуация могат да попаднат всички млади родители и тогава детето започва да смята за главни възрастни баба и дядо, а те на свой ред го превръщат в център на вселената и не желаят да го пуснат.

На родителите също не им е добре – те престават да усещат своето дете и да разбират неговите потребности, тъй като не го виждат как расте.

Това не означава, че родителите трябва да изпитват чувство за вина и да си посипват главата с пепел – житейските обстоятелства са различни, и понякога без сериозната помощ на бабата и дядото няма как да се мине.

Необходимо е просто да се разбира какви подводни камъни се срещат в подобни ситуации, и родителите да са наясно как да ги преодолеят.

Собствен живот

Децата и внуците са нещо прекрасно. Но е важно във вашия живот място да имат и други ценности, собствени планове, стремежи и интереси.

Най-често си спомняйте за своите потребности, правете нещата, които обичате. Това, което ви нарадва ви носи удоволствие, насища ви с енергия.

Така със собствения си пример ще покажете и на децата, и на внуците си, колко наситено и интересно можете да прекарвате всеки един свой ден и да обичате собствения си живот. И те ще се учат първо от вас.

Какво трябва да помните?

1. Детето си има майка и татко, и именно те изработват стратегията на възпитание, която всички трябва да следват. Да, родителите могат да са неопитни и да не умеят много неща, но никой не се ражда научен как се възпитават деца.

Така става научаването – чрез грешки, чрез опита. Баба и дядо трябва да дадат на своите деца шанс да станат зрели и компетентни родители.

Подкрепяйте ги, подсказвайте им, но не им отнемайте ролята на родители, не пречете на събуждането на тяхната родителска интуиция.

2. Когато родителите ги няма до децата, бабата и дядото за детето са най-важните възрастни, които се грижат, пазят и удовлетворяват неговите житейски потребности – в любовта, в подкрепата, одобрението.

Но когато мама и тате се върнат – съотношението на силите се променя – сега най-близките за детето – са неговите родители. Постарайте се, без да показвате съжаление, да отидете на втори план.

Пред родителите детето се държи лошо, капризничи? Няма нищо страшно. Те сами ще справят. Вярвайте в тях – те могат.

3. Ролята на баба и дядо е много важна в живота на детето. Чрез тях се предават семейните традиции и се осъществява връзката между поколенията.

Задължително разказвайте на внуците за своето детство, за игрите, в които сте играли, за своите приятели и за мечтите, показвайте снимки. Разкрийте им тайната на вкусните сладкиши или пък ги научете на нещо друго, което добре умеете.