В медиите отвъд океана редовно се появява информация за хора, които само до преди няколко дни са се наслаждавали на морските вълни, а сега са на смъртен одър или в най-добрия случай – на хирургичния стол, където им режат крак или ръка.

Тази инфекция се смята за рядка, но ежегодно се регистрират по няколко стотин случаи. Така например, в САЩ, по данни на CDC, това са от 700 до 1200 души.

Що за кошмар за къпещите се е това и заплаха ли за българите

Какво е това некротичен фасциит

Това е на първо място инфекциозно заболяване. Отличителна негова черта е бързото му развитие. Болестта прогресира буквално пред очите ни. Това се случва, тъй като бактериите проникват в подкожната мастна тъкан и се разпространява по фасциите – съединителнотъканните обвивки, покриващи групи мускулни влакна, отделни органи, нерви и кръвоносни съдове.

Загиват тъкани на подкожната мастна тъкан и фасции, развива се кожна гангрена.

Често гибелта и заплахата от сепсиса, смъртоносна за пациента, настъпва толкова бързо, че на лекарите не им остава нищо друго, освен да ампутират засегнатите крайници с надеждата да се запази останалото тяло на пациента.

Кого застрашава некротичен фасциит

Как ядящите човешка плът бактерии проникват в човешкото тяло и кой влиза в групата с повишен риск от заразяване от тази смъртоносна инфекция?

При порязвания и драскотини по кожата

През април 2019 г. 50-годишната Мона Ракаукус се заразява с ядящи човешка плът бактерии на фестивал под открито небе, които проникват през порезна рана от бръснене.

Симптомите на инфекцията се проявяват 48 часа след посещението на фестивалния концерт. Жената имала успех – след 3 седмици в болницата и 6 операции успява да запази крака си.

Неотдавна бити инжекции

През май 2019 г. 68-годишният Майк О Грейд посещава лекарския кабинет, където са били направени няколко инжекции стероидни препарати в областта на гърба и седалищните части.

След това е изпратен в щата Талахаси. Там почивал и се къпал. А след известно време в областта на инжекцията, засегнатата тъкан бързо се разпространила към околните тъкани.

За 6 дни Майк извършва 6 операции по премахване на заразените тъкани и бил изписан след 2 седмици.

Хора с отслабена имунна система

През юли 2019 66-годишният Уилям Дейвид Бенет влиза в морето от плаж в щата Флорида. Нямал драскотини и открити рани, но Дейвид се лекувал от рак, затова имунната му система се оказва неспособна да отрази атаката на плътоядните бактерии.

На следващия ден е хоспитализиран с треска, втрисане, болка в краката и размекващо се болезнено петно на засегнатата тъкан на гърба.

Изписват му антибиотици против стафилококова инфекция, но след 48 часа Дейвид умира. Виновник за неговата смърт е бактерията Vibrio vulnificus, която убива всеки 3-ти имал нещастието да се запознае с нея.

Заразяване от мръсни води

През 2017 г. двама души от щата Тексас умират от тази инфекция, след като се заразяват с нея по време на урагана Харви, който довежда до наводняване на жилищните райони на Хюстън.

През октомври 2018 г. некротичен фасциит се развива при едногодишно момиченце от щата Джорджия, която заедно с родителите преживява ураганът Майкъл.

Причина за уврежданията са стрептококи от група А. На детето са направени 13 операции, лекарите като по чудо успяват да запазят крака ѝ, заразен с инфекция.

Как се проявява заразяването с некротичен фасциит

Симптоми на некротичен фасциит са: местен оток на тъканите и зачервяване – 80% от случаите, треска – 76%, болка – 73%, тахикардия – 37%, дихателни нарушения – 28%, шок – 26%.

Според статистиката, от некротичен фасциит загива средно всеки пети заболял. 10% стават инвалиди заради ампутация на заразените крайници.

Смъртността зависи от здравословното състояние като цяло. Сред диабетиците загиват до 60% от инфектираните, сред хипертониците – 33%.

Трябва ли да се боим от некротичен фасциит

Плътоядните бактерии предпочитат топла вода, затова и толкова чести са случаите на тази болест в щата Флорида. С глобалното затопляне тези бактерии стигат по на север и обхващат нови територии.

У нас Черно море е преобладаващо хладно, вътрешно, и рисковете от заразяване са минимални. Но такива бактерии е възможно да се появят в джакузитата и дори във водите на басейните.