Белодробна хипертония – представлява сложно състояние на дихателната система, когато налягането на кръвния поток вътре в белодробната артерия рязко се повишава.

При това заболяване качеството на живота значително се влошава и на човек го грози преждевременна смърт.

Когато чуят думата „хипертония“ много от нас се сещат за артериалната – повишено налягане върху артериите до 140 на 90 мм живачен стълб и повече.

Всъщност хидростатичното налягане може да се покачва освен в кръвоносните съдове и в телесните кухини. Съществуват около 50 вида хипертонии. Една от тях е белодробната.

Това е патологично състояние, предизвикано от постоянно повишено кръвно налягане в съдовото русло на белодробната артерия.

Същевременно постепенно се затваря лумена на средните и малките кръвоносни съдове на белите дробове. С напредването на заболяването се увеличава натоварването върху дясната камера на сърцето.

Нейните размери нарастват и загубва способността си да се справя нормално с натоварванията.

За белодробна хипертония се говори, когато налягането в белодробната артерия се покачва до над 25 мм живачен стълб в състояние на покой при норма 9-16 мм ж. ст. и 30 мм ж. ст. при натоварване.

Важно!

Разширяване на дясното предсърдие и белодробната хипертония – това е повод за безпокойство. Хемодинамичната аномалия е значителна и е възможно впоследствие да се развия сериозни дегенеративни изменения.

В такива случаи е необходимо незабавно да се потърси консултация с кардиохирург.

Причини за белодробната хипертония

В повечето случаи тази патология се развива на фона на следните заболявания:

• Хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ, включително и хроничен бронхит;
• Като усложнение от увреждане на сърдечния мускул при хронична обструктивна белодробна болест, възпалителни заболявания на миокарда и пороци на сърцето;
• Повтарящи се тромбоемболии на белодробните артерии;
• Вродени пороци на сърцето;
• Ревматоиден артрит и други автоимунни патологии;
• Заболявания на черния дроб с развитие на цироза;
• Патологии на кръвта;
• ХИВ-инфекция;

Как се проявява белодробната хипертония?

Докато дясната камера на сърцето успява някак да се справи с повишеното натоварване тази болест е възможно да протича и без симптоми. Едва когато налягането в белодробната артерия се появяват първите проявления на заболяването.

Човек започва да се уморява бързо, да усеща задуха при физическо натоварване. Чувства дискомфорт в лявата част на гръдния кош.

Понякога се появяват свиващи болки под гръдната кост при повишена двигателна активност. С времето усещането за задушаване е възможно да безпокои човек, когато е в състояние на покой, а при физическо натоварване то става още по-силно.

На сърцето му става все по-трудно да осигури достатъчен приток на кръв към главния мозък, поради тома човек е много вероятно да припадне в състояние на интензивна физическа активност.

Болният може да изминава все по-малко разстояние без почивка, появява се продуктивна кашлица, болки в областта на сърцето и дясното подребрие, световъртеж и припадъци. Гласът пресипва. Впоследствие се проявяват и други симптоми.

Лечение на белодробна хипертония

Терапията се насочва към повишено белодробно артериално налягане, профилактика на тромбозите, преодоляване на хипоксията, разтоварване на дясната част на сърцето.

Ефективен метод за лечение на повишеното налягане вътре в бедробната артерия е приемът на блокери на калциевите канали.

Приблизително при около половината от пациентите с това заболяване се наблюдава подобряване на общото състояние след прием на такива медикаменти. Качеството им на живот значително се подобрява, поради частичното отшумяване на симптомите.