Днес заболяванията, свързани със сърцето или кръвоносните съдове, водят до гибел на всеки четвърти човек след 50-годишна възраст. Повече от 70% от хората на възраст 65 и повече години приемат хапчета за сърце. Едни от най-често изписваните от лекари препарати при сърдечни заболявания – това са бета-блокери, които помагат при такива състояния като болки в гърдите, високо кръвно и нередовно сърцебиене. Но колко безопасни и изучени са тези лекарства, за кого са показни, какви са техните предимства и недостатъци.

Изучаване на таблетките – какво е определено?

От момента на разработване на бета-блокери лекарите последователно са използвали тези таблетки за борба със симптоми на различни заболявания на сърцето. В хода на изследване, публикувано през 2013 г., били анализирани 30 клинични изпитвания на почти 2500 пациенти. Сравняван бил ефектът на бета-блокерите с на тези, които получавали плацебо. Било установено, че тези таблетки понижават риска от внезапна сърдечна смърт от сърдечен пристъп.

Лекарите отбелязват, че приемът на бета блокери подобрява протичането на исхемична болест на сърцето, помага за нормализиране на сърдечния ритъм. Преобладаващия брой хора се чувстват по-добре, когато приемат предписаните им от лекар таблетки по индивидуално подбрана схема.

Как препаратите влияят на сърцето?

Когато при исхемична болест коронарните артерии се свиват или сърцето отслабне, поради състояния като сърдечна недостатъчност, миокардът включва механизъм за компенсация. Съкращава се по-силно и по-бързо. Това увеличава потребността на сърцето от кислород и може да предизвика състояние, наречено стенокардия. Това е болка в гърдите, а също и проблеми като високо кръвно налягане или аритмия – неравномерно сърцебиене.

Бета-блокерите забавят сърдечната функция, за да оставят моторът на тялото ни да се почине от тежка работа. Помпената функция на сърцето леко отслабва, което води до понижаване на кръвното налягане, намаляване на болката и нормализиране честотата на сърдечните съкращения. Бета-блокерите функционират потискайки действието на адреналина, хормон, който кара сърцето да бие по-бързо.

Адреналинът е много полезен в стресови ситуации, ако човек се страхува или нещо го заплашва, а също и при спортни състезания. Хората се чувстват по-силни, усещат как бие сърцето. Това кара тялото да се концентрира, за да се състезава и да спаси живота си, реализирайки механизмите на стрес на практика.

Повишено кръвно, натоварване на сърцето

За хора със сърдечни заболявания адреналинът може да бъде опасен. Излишъкът от адреналин повишава кръвното, сърцето по-бързо се износва. Бета блокерите отслабват действието на адреналина, въздействайки на бета-рецепторите, разположени в сърцето и в другите тъкани, които реагират на адреналин.

По-малко адреналин – означава по-ниско кръвно, натоварването на сърцето става по-ниско. Също бета блокерите могат да влияят на сърдечния ритъм, като го забавят. Ако сърцето по някаква причина се съкращава твърде често, препаратите могат да намалят стимулацията.

Еволюция на бета-блокерите – лекарска тактика при назначаване

Бета-блокерите за десетилетията от тяхното откриване са се променили значително. Първите бета-блокери не бяха селективни. Блокираха адреналиновите рецептори в сърцето, а също и в други органи, сред които бъбреци, черен дроб и бели дробове. По-съвременните бета блокери са по-избирателни, те могат да се насочат към адреналиновите рецептори в сърцето. Днес съществуват повече от 10 вида бета-блокери.

Лекарите са на мнение, че най-ефективният начин за назначаване на такива препарати, е да се започне с ниски дози, като постепенно се увеличава дозата лекарства на всеки 2-4 седмици. Целта е да се постигне най-стабилно състояние.