Описание

Безвкусен диабет представлява рядко заболяване, характеризиращо се с усещането за силна жажда, въпреки пиенето на големи количества течности /полипсидия/, както и с отделянето на големи количества /полиурия/.

В повечето случаи то е резултат неправилната секреция, съхранение и освобождаване на антидиуретичен хормон /АДХ/, но може и да се развие, когато бъбреците не са в състояние да реагират правилно на него.

Рядко, инсипидният диабет може да се развие по време на бременност – гестационен захарен диабет.

Какви са симптомите?

• Постоянна силна жажда;
• Отделяне на прекомерно количество разредена урина;

В зависимост от тежестта на заболяването , отделянето на урина може да варира от 2 литра дневно при по-леките форми до 20 литра при най-тежките при случаи и ако се приемат големи количества течности.

За сравнение, средното количество диуреза също варира при здравите хора на зряла възраст, но е в границите на 1.5-2.5 литра дневно.

Други признаци на състоянието са често ставане през нощта от позиви за уриниране /никтурия/ и енуреза ноктурна /нощно напикаване/.

Кърмачета и малки деца, които имат инсипиден диабет могат да проявят следните клинични изяви:
• Необяснима раздразнителност или неутешим плач;
• Прекалено мокри пелени;
• Фебрилитет, повръщане или диария;
• Суха с хладни крайници;
• Забавени темпове на растеж на ръст и наддаване на тегло;
• Загуба на тегло;

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Посетете лекаря си незабавно, ако забележите, че проявявате вие или детето ви двата най-чести признака на заболяването: постоянна жажда и прекомерни количества диуреза.

Какви са причините?

Заболяването възниква, когато тялото не е в състояние да регулира нивата на течностите си. Обикновено бъбреците отстраняват излишните течности от кръвта. Тези изхвърлени течности се съхраняват временно в пикочния мехур под формата на урина, преди човек да уринира.

Когато тази „своеобразна система за регулиране на течности“ функционира нормално, бъбреците отделят по-малко урина, когато нивото на телесните течности се е понижило, като например при обилно потене, като се до известен степен водата в тялото се запазва.

Обемът и съставът на телесните течности остава балансиран чрез комбинация от перорален прием на вода и екскреция чрез бъбреците.

Количеството приемани течности до голяма степен се контролират от жаждата, въпреки че със създаване на определени навици това количество може да нарасне значително над необходимото.

Обемът на течности, което се отделя чрез бъбреците е силно повлияно от секрецията на антидиуретичния хормон, наричан също вазопресин.

Човешкото тяло синтезира АДХ в хипоталамуса и съхранява хормона в хипофизата. АДХ се освобождава, когато тялото започне да се обезводнява. Тогава вазопресинът се концентрира в урината като стимулира бъбречните каналчета да освободят водата обратно в кръвта, а не да я отделят в урината.

Лечение на безвкусен диабет

Лечението се определя от формата на заболяването:

Централен инсипиден диабет – тъй като причината за тази форма на заболяването е недостига на АДХ, лечението обикновено се състои в приема на синтетичен хормон, наречен дезмопресин.

Хормонът може да се приема като назален спрей, орални таблетки или на инжекции. Синтетичният хормон ще нормализира количествата на диурезата.

Нефрогенен инсипиден диабет – резултат е от това, че бъбреците неправилно реагират на АДХ и затова дезмопресина не е ефективен.

Вместо това лекуващият ви лекар ще ви предпише безсолна диета, което ще спомогне за намаляването на количествата урина произвеждана от бъбреците.

Лекарството хидрохлоротиазид, използвано самостоятелно или с други лекарства може да облекчи симптомите на заболяването.

Гестационната форма също се лекува с дезмопресин.

Първична полипсидия – основното лечение е намаляване приема на течности.