Бионичните ръце и крака вече не учудват никого. Те се движат, усещат, виртуозно хващат малки предмети и почти не се отличават от истински.
Разработчиците постоянно съобщават за нови пробиви – ту британци имплантират бионично око, ту шотландците поставя бионичен пенис.

Създава се впечатление, че науката няма накъде повече да напредне. Но футуролозите са изпълнени с оптимизъм – не е далеч времето, когато нашите собствени органи и крайници ще бъдат признати за морално остарели. Според The Wall Street Journal в бъдеще човек наистина ще се сдобие с нечовешки възможности.

Припомнянето на датата на сватбата, рожденият ден на тъщата, и къде са чорапите, няма да представляват толкова голяма трудност за мъжа. Чип, съединен с хипокампа – зона от мозъка, отговаряща за спомените, ще разшири краткосрочната памет и разумът ще достигне скоростта на компютър.

Специален мозъчен интерфейс ще позволява директно с мисъл директно да се зарежда търсачка и моментално да се извлича информация.

Но учените не бързат с определянето на времевите рамки – разработчиците са изправени пред твърде много препятствия, които не им позволяват да ни осигурят действително невероятно бъдеще.

Всеки имплант винаги представлява риск от отхвърляне и инфектиране – на кого би му искало в буквален смисъл да рискува главата си. Освен това неврофизиолозите не са наясно с наличната функционалност на човешките органи. Много е вероятно свръхчовешките способности вече да са заложени от природата.

Ще дойде време, когато пациентът ще може напълно да победи последствията от инсулта. Разбира се, не е възможно биологично да бъде поправен, но неговият мозък може да бъде препрограмиран по начин, че да се върнат загубените функции, коментират разработчици на мозъчен интерфейс.

Киборгите са сред нас

Бионичните протези вече трудно могат да бъдат определяни като протези. Ако по-рано изкуствените крайници реагираха само на движение на останалата част на ръката или на крака, то днес електрониката е директно свързана с нервните окончания. Тоест протезите се привеждат в движение директно от сигналите на главния мозък.

Социалният психолог от Университета на Цюрих 36-годишният Бертолд Майер – притежател на най-съвременната ръка. С нея той може да почисти банан, да завърже връзки, да се обади по телефона. Но все пак иновационната разработка не осигурява възможност за свирене на китара, поне засега.

За сметка на това дава възможност да се паркира. В китката се завърта 360 градуса, което много помага при успоредно паркиране.

А германец до такава степен вдъхновил разработчиците, че по негов образ и подобие създали първото в света бионично същество. Роботът на стойност 1 милион долара говори, ходи, диша с бели дробове, сърцето му бие, като изпомпва изкуствена кръв по синтетични кръвоносни съдове.

Има панкреас, бъбреци, далак, трахея. Той вижда, чува и дори поддържа разговор. Но учените не успели да изобретят 1/3 от организма. И засега дори на теория не е ясно как изброените органи да се „включат“ към жив организъм.

Според Майер нямаме основания да се боим от роботизиран апокалипсис. Едва ли в близките 100 години науката ще създаде 100%-ов бионичен организъм. За въстание на машините органи и крайници не са достатъчни, необходим е и изкуствен интелект.

Директорът на групата Biomechatronics в Масачузетския технологичен институт е настроен по-оптимистично. Според неговите предсказания към края на 21-ви век понятието „хора с ограничени възможности“ ще изчезне – биофизиците и инженерите ще могат да възстановяват всички загубени функции.