Описание

Болест на Рейно е заболяване, което се характеризира с изтръпване и изстиване на някои части на тялото като пръсти на ръцете и краката, върхът на носа и ушите в отговор на ниски външни температури и стрес.

При тази болест по-малките артерии, по които достига кръвта до кожата се стесняват, а това води до ограничаване на кръвообращението към тези зони.

Жените по-често страдат от това заболяване и по-често се среща при хората, живеещи при по-студен климат.
Лечението зависи от тежестта на заболяването и дали засегнатият има някакви други здравни състояния.

За повечето хора тази болест е най-обикновено неудобство и не се възприема като сериозен здравословен проблем.

Какви са симптомите?

Заболяването е нещо повече от студени ръце и крака и няма нищо общо с измръзването. Признаците и симптоми зависят от честота, продължителността и тежестта на спазмите на кръвоносните съдове, които са в основата на заболяването. Най-честите симптоми са:

• Студени пръсти на ръцете и краката;
• Последователни изменения в цвета на кожата, като реакция на студа или стреса;
• Усещане за изтръпване и бодеж при затопляне или при избавяне от стреса;

При пристъпа на Рейно, засегнатите участъци от кожата, обикновено избледняват или напълно побеляват първоначално. След това поразените от пристъпа зони често посиняват, при допир са студени и безчувствени.

Когато кръвообращението започне да се подобрява, по засегнатите участъци от кожата се появява пулсиране, те се зачервяват и започват да сърбят и да набъбват.

Понякога пристъпът засяга само единия или и двата пръста на ръцете или краката и не е задължително винаги да засягат едни и същи пръсти. Заболяването може да засегне и други части на тялото като носа, устните, ушите и дори зърната. Пристъпът може да продължи по-малко от 1 минута до няколко часа.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Обърнете се към лекар, ако преди сте имали тежки пристъпи на заболяването и се появи язва или се развие инфекция на един от засегнатите пръсти на ръцете и краката.

Какви са причините?

Учените не разбират напълно какво е причината за пристъпите на болестта на Рейно , но кръвоносните съдове на ръцете и краката правят свръхреакция на ниските температури или на стреса:

Ниски температури – когато тялото е изложено на такива условия, крайниците ви губят топлина. Тялото ви ограничава притока на кръв към пръстите на ръцете и краката, за да поддържа температурата във вътрешността на тялото ви. То намалява притока на кръв чрез стесняване на малките артерии под кожата на крайниците. При хората с това заболяване, тази нормална реакция е прекалено силна.

Стрес – предизвиква подобна на студа реакция;

Лечение на болест на Рейно

При повечето по-леки случаи носенето на превръзки на ръцете, ръкавици или дебели чорапи, обикновено помага за овладяването на по-леките симптоми. Но ако тези превантивни мерки не са ефективни се назначава терапия с лекарства.

За да намалите честотата и интензивността на пристъпите можете да направите следното:

Спрете цигарите – тютюнопушенето води до понижаване на температурата на кожата, а това води до свиване на кръвоносните съдове, което може да предизвика пристъп;
Умерено физическо натоварване – лекуващият ви лекар ще ви препоръча да се упражнявате редовно. Упражненията ще подобрят кръвообращението ви и цялостното ви здравословно състояние;
Контролирайте стреса – тъй като е възможно постоянните стресови ситуации да отключат заболяването.