Със сексуалното въздържание са свързани много тревоги и опасения. Но науката не ги потвърждава.

Вреди ли на здравето въздържанието от интимни ласки

1.Въздържанието не подрива здравето

Да започнем с очевидните предимства – това е най-добрата защита от венерически болести.

От седалката на тоалетната или от басейна не можем да се заразим, това означава, че не трябва да се безпокоим от сифилис, гонорея, хламидии и трихомониаза.

Заразяването с ХИВ и хепатит Б не може да се изключи, тъй като е вероятно при преливане на кръв, но е минимална, и при въздържание общият риск от заразяване с двете инфекции е значително по-малък.

Добре е, обаче да знаем, че при практикуване на орален секс – фелацио или кунилингус вероятността от предаване на венерически болести, както и такива предавани по кръвен път, остава висока. Препоръчително е при такава ситуация да се използват предпазни средства.

При сексуално въздържание не трябва да се страхуваме, че поведението ни пряко ще навреди на здравето. Няма да развием шизофрения, нито пък язва на стомаха или още по-малко катаракта.

Изследванията за влиянието на въздържанието върху здравето са малко, но съществуващите показват, че няма за какво да се безпокоим.

Малкият брой научни трудове е показателен, че въздържанието не предизвиква у лекарите опасения за здравословното състояние на пациента.

2.Спермотоксикоза не съществува

Спермата се състои от семенната течност и сперматозоиди, които не са токсични за мъжете. Сперматозоидите периодично загиват, както и всички други остарели клетки на организма.

Ако предположим, че мъжете се отравят със собствената си сперма, то тогава тези, които си правят вазектомия, биха се обричали на сигурна смърт.

Образувалите се сперматозоиди нямаше къде да отидат и биха се разпространявали из целия организъм, но това не се случва.

3.Въздържанието не предразполага към зоофилия и педофилия

Всъщност никой не знае защо възникват парафилиите – това е социално неприемливо сексуално влечение.

Съществуват няколко теории, но нито една от тях не е свързана с продължително въздържание. Добър съвет, който би ни предпазил от подобен тип разстройства, не би могъл да бъде даден.

4.Самозадоволяването не е вредно

Да се мастурбира е нормално и безопасно. Първо, е добре да се уточни, че това не е тъжно занимание за самотници. Хората, които са във връзка, също си го позволяват, това е една разновидност на сексуална активност.

Второ, няма никакви данни, че мастурбацията вреди на здравето. През 21 век е странно, дори да се мисли, че от самозадоволяване може да пораснат дълги косми по ръцете и да се ослепее от това.

Понякога дори мастурбацията се предписва като терапия при някои разстройства, например, може да помогне при безсъние, помага на тялото да се отпусне след напрегнат ден.

5.Девствеността не е вредна

Мъжът може да бъде сметнат за неудачник, ако на 25 години е девствен. Някои гинеколози казват на девойки, които са на 20 и няколко години и не са правили още секс да не чакат принца на белия кон.

Случва се човек да обича да мастурбира, а околните да смятат такова поведение за неприемливо или изобщо за грях. Подобно отношение не успокоява, нито пък радва този, който не е правил секс все още.

6.Въздържание не означава по-добри резултати в спорта

Най-малкото няма никакви доказателства в тази насока, някои изследвания с малък брой участници, дори показват обратното. Липсата на сън може да се отрази неблагоприятно на състоянието на човек, но сами по себе си интимните ласки едва ли.

Трудно можем да си представим, че професионален спортист би докарал себе си до пълно изтощение по време на полов акт.

Възможно, ако наистина на спортиста бъде внушено или самият той повярва, че това е така, половият акт, възприет като престъпване на правилата или поддаване на изкушението, да се отрази неблагоприятно на представянето му по време на състезанието или на мача.

Тук би се задействал механизмът на обратния вариант на плацебото – ноцебо.