През 2010 г. на момченцето Дани Булен била поставена диагноза „аутизъм”. Лекарите определят формата на заболяването като тежка – момченцето изоставало в развитието, а също и напълно спряло да говори.

Стволовите клетки – спасение при тежки форми на аутизъм

Момченцето, което вече е на 11 години, не може да съобщи на родителите си, дори и за своите базови потребности – какво иска да яде или че трябва да отиде до тоалетна.

Лекарите предлагат на семейството да направят на момченцето терапия със стволови клетки. Цената на една процедура е около 15 000 долара, като курсът със състоял от 2 вливания на стволови клетки.

Първата инжекция стволови клетки била поставена през март – преливат на детето съдържаща стволови клетки пъпна кръв. Ефектът бил забелязан много бързо, пояснява бащата на детето – момченцето започнало да произнася няколко думи, да комуникира повече с родителите и с околните.

Близките на детето смятат, че подобрението е свързано също и с промяната на хранителния режим на вече почти тийнейджъра, преминал към безглутенова и безлактозна диета.

Лекари от Университета Илинойс публикуват описание на случая на момченцето в списание Clinical Neuroscience. Тази публикация е една от малкото, които показват колко са ефективни стволовите клетки при аутизъм.

Авторите смятат, че това преливане може да подобри двигателните навици, като се повлияват когнитивните способности и навиците за социализация.

Сега изследователите планират провеждане на по-мащабен експеримент, в който ще участват по-голяма група деца. 

Разпространение на аутизма в България

Според официалната статистика, с разстройства от аутистичния спектър у нас са около 1% от децата. Но според неофициални данни, този показател може да е 10 пъти по-висок.

У нас е възможно да има повече от 15 000 деца, страдащи от аутизъм. За родителите и близките на тези малчугани това не са просто цифри. Всеки от тях си има собствена история.

Не е задължително разстройствата от аутистичния спектър да са съпътствани с изоставане в развитието. При някои деца това е просто особеност в характера и затова не следва да се третират като различни от останалите техни връстници.