Ако сутрин забелязвате бръчки по лицето, които преди да си легнете вечерта, не ги е имало, е възможно да сте се сблъсквали със сънни бръчки.

Какво са бръчките от сън и можем ли да се събудим без тях

Тайните на вечната младост – кои са те

Какво са сънните бръчки

Това не са обикновените фини бръчки каквито са мимическите. Те се появяват не заради постоянното движение на мускулите и събирането на кожата в гънки, а защото вчера сме легнали да спим, завити през глава или с лице към възглавницата.

Опитен козметик само с един поглед към лицето може с точност да каже в какво положение спи предимно човек.

В изследване от 2016 г. са определени точните критерии за сънни бръчки. Появяват се единствено от неправилното положение по време на сън и с времето стават по-дълбоки и остават на кожата завинаги.

Сънните бръчки се отличават от мимическите, появата на които е обусловено от мускулни рефлекси. Лекарите могат да ги различат по местоположението и по външния вид.

Така, вертикалните бръчки най-вероятно са линии на съня, докато хоризонталните се образуват на челото, когато човек често повдига клепачите нагоре.

Защо се появяват сънните бръчки

От гледна точка на физиологията всичко е просто – спим с лице към възглавницата и на сутринта виждаме бръчки. Но ако разглеждаме проблема от гледна точка на специалистите по разкрасяване, всичко е доста по-сложно.

Ако човек спи с лице към възглавница 8 часа и повече всяка нощ, това е сериозно изпитание за кожата, тъй като се подлага на осезаем натиск.

При отчитане на факта, че кожата се трие във възглавницата и в спалното бельо, тя по-бързо губи влажност, което е още един провокатор, способстващ за появата на бръчки.

При отчитане на тези обстоятелства, на лицето сутринта се появяват вдлъбнатини и гънки. Докато кожата е млада и еластична, тя се изправя и лесно се връща към нормата, но колкото повече годините напредват, толкова тази способност намалява. В даден момент тези бръчки остават с човек завинаги.

Способността на кожата да се изправя след сън зависи от нивото на две вещества в нейните слоеве – хиалуронова киселина и колаген. С възрастта те започват да се образуват с все по-малък обем, което води до повишаване на сухотата на кожата и понижаване на нейната еластичност. На сухата кожа вече на човек в по-зряла възраст те се образуват по-лесно и са по-дълбоки.

Ефективна профилактика и борба със сънните бръчки

За да се събуждате винаги в отлично настроение и с гладко, красиво лице, следвайте тези съвети:

1.Спете в друго положение или не променяйте нищо

Първото нещо, което съветват специалистите, е да се постараем да се избавим от навика да спим в положение, което притиска кожата. За да се избегне прекомерен натиск върху лицето, има смисъл да се направи опит да спим по гръб.

За тези, които не са свикнали да спят по гръб, тази идея може да се окаже неизпълнима. Дори и да се научите да спите по гръб, трудно е да гарантирате, че ще се събудите в същото положение, в което сте заспали.

Има и още един момент. Докато сънят по гръб може да е отлично решение за кожата, то може да задълбочи други проблеми, сред които – хъркане, сънна апнея.

Дерматолози препоръчват да не жертваме съня си, поради вероятната поява на бръчки. Организмът ще има повече полза, ако добре се наспиваме през нощта.

Затова ако не можете да се настроите за сън по гръб, то тогава нищо страшно. Съществуват и други мерки, които се изпълняват по-лесно и дават отличен резултат.

2.Ежедневно използване на крем с УВ филтри

Бръчките се образуват, защото с възрастта колагенът и еластинът се губят. Най-добрият начин да се забави образуването на бръчки, това е да се опитаме да предотвратим загубата на тези два ключови протеина.

Известно е, че те намаляват от агресивното въздействие на слънчевите лъчи, затова и използването на крем със слънцезащитни филтри се препоръчва за цялата година.

През нощта е необходимо използване на кремове с антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали.

Козметиката с ретиноиди и по-разнообразно хранене с храни, богати на антиоксиданти, ще е доброто решение. Също има възможност да се помисли за покупка на anti-age възглавница, която всъщност е с мемори пяна. Последната не позволява повърхността й да влиза в контакт с кожата на лицето по време на сън, поради което се избягва появата на бръчки от сън.