Използването на бром има дълга история в медицината. Но отношението към него с течение на времето се е променяло. Подробности за използването на бром и неговите съединения в новата статия на Lechenie.bg

Бром – универсално успокоително?

Бромът е открит още през 19-ти век от младия френски учен Антоан Жером Балар, който е роден преди точно 216 години, на 30 септември 1802 година.

В резултат на множество изследвания той получава нова неприличаща на нищо познато досега зловонна червено-сива течност. Комисия от 3 опитни учени от Франция потвърждава, че младият учен е направил наистина важно откритие.

Новото вещество е било прието да се нарича бром

Впоследствие възниква въпроса – какво да се прави с брома, как може да се използва в химическата промишленост, може ли да се използва като лекарствено средство?

След 10 години било установено, че някои соли на брома – натрий и калий, притежават успокоителни свойства.

В резултат на сериозни клинични изпитвания било доказано, че бромът усилва забавянето на различни отдели на главния мозък.

След като достоверно се доказва седативният ефект на брома, започват изследвания, насочени към откриването на тези болести, при които може да се използва.

Първо, започват да го използват в психиатричната практика за париране на пристъпите на възбуждане при болните. По-късно като антиконвулсивно средство при болни от епилепсия.

След това започва да се назначава, дори на здрави хора, които са в състояние на стрес, за успокояване или за подобряване на съня.

Бромът като оръжие за химическа атака

Всяко лекарство в голяма доза може да стане отрова. Това в немалка степен се отнася и към брома. Вдишването на пари на това съединение може да бъде много опасно не само за здравето, но и за живота.

В началото на Първата световна война френските войски използвали етилбромацетат срещу немската армия.

Симптомите на отравяне с бром били следните – загуба на различни жизненоважни рефлекси, сред които гълтачен и кашлечен, делириум, треперене в ръцете.

Накратко казано, тези обриви могат да възникнат дори при деца, майката на които приема бром като успокоително. Причината е, че дозата бром, безопасна за възрастен човек, е токсична за бебета, и е възможно възникване на всички симптоми на отравяне.

Бром в съвременната медицина

Като седативно средство бром днес никой не използва. Отчитайки наличието на сериозни странични ефекти, е висок риска от предозиране, предпочитат се по-безопасни препарати. Но различните съединения на брома намират активно приложение в медицината.

Пертусин

Този препарат съдържа 2 основни компонента – екстракт от билката мащерка и калиев бромид. Продава се като гъст сироп сладък на вкус.

Билката притежава отхрачващо действие, усилва отделянето на храчки, прави я по-малко вискозна, в резултат на което натрупаната слуз по-лесно се отделя.

Калевият бромид понижава възбудимостта на нервната система, в известна степен потиска кашлевия център в главния мозък.

Този препарат се използва при различни заболявания на дихателните пътища, съпровождащ се с интензивна кашлица – бронхит, ларингит, пневмония и коклюш.

Отчитайки наличието на калиев бромид, Пертусинът е нежелателно да се използва за деца, бременни и кърмещи майки.

Заключение

Преобладаващият брой препарати, в състава на които влиза бром, са изключително сериозни и изискват индивидуален подход при назначаване. Не трябва да се изписват самостоятелно, а само под лекарски контрол.