Булимия е разстройство на хранителното поведение, когато се предизвиква повръщане след хранене или пък се злоупотребява със слабителни средства.

Тези експерименти непременно се отразяват на здравословното състояние на пациента, като последствията могат да бъдат незабавни или да се проявят по-късно.

Лекарите напомнят, че това състояние може да бъде опасно за живота, особено ако пациентът се отказва от лечение или пренебрегва съветите на специалисти.

Влияние на повръщането върху състоянието на устната кухина

При булимия се предизвиква повръщане след хранене, чрез което собственият организъм се избавя не само от изяденото, но и от елекролити, минерали и други. Опасно е не само това, но и самото повръщане.

Първите изменения могат да се забележат в устната кухина. Ако става въпрос за тийнейджъри, то внимателен зъболекар може да обърне внимание на родителите за съществуващите проблеми. Какво е толкова забележимо в устната кухина?

Първо, измененията на зъбите. При повръщане на съдържимото в стомаха излиза през устната кухина, излиза не само изяденото, но и храносмилателния сок.

Редовното повръщане спомага за развитието на киселинна некроза, при което емайлът се разпада.

Става мек и се усеща как буквално емайлът на зъбите се слепва. И тези изменения най-често се забелязват именно на дъвкателната група зъби.

Освен това постоянното повръщане е причина за изменения на pH в киселинна посока – средата е най-благоприятна за развитие на бактерии, предизвикващи кариес.

В условията на недостатъчно хранене при булимия кариесите бързо прогресират, преминават в усложнения. А емайлът буквално се отлепва.

Бързото и на практика безконтролното размножаване на бактерии е опасно не само с развитието на кариес. Изследванията показват, че се повишават рисковете от увреждане на слюнчените жлези.

Намаляване образуването на слюнка само влошава ситуацията, заболяванията на устната кухина стават трудно се контролират. И те трудно се поддават на лечение, което води до фатални последствия.

Установено е, че постоянното повръщане става причина за изменения в гласовите връзки, което прави гласа пресипнал. Характерна е също и кашлица.

Заболявания на храносмилателния тракт

Често повръщането може да стане причина и за някои заболявания на храносмилателната система.

Сред най-разпространените и бързо формиращи се заболявания и състояния може да се отнесе формирането на киселинен рефлукс, а също и други заболявания на стомаха.

При постоянно предизвикване на повръщане, сфинктерът, който не допуска връщането на съдържимо от стомаха в хранопровода, може да стане причина за неговото отслабване.

Постоянното повръщане може да провокира увреждане на лигавиците на хранопровода и кръвотечение, което може да обясни оцветяване на повърнатите маси.

Ако не се вземат своевременно мерки, то това може да стане причина за развитие на опасно за живота състояние.

При избор на слабителни вместо предизвикване на повръщане е възможно развитие на други заболявания на храносмилателната система.

Първо, честият прием на такива лекарства може да доведе до зависимост, нормалната функция на червата се оказва под заплаха.

Второ, нарушава се микробното равновесие в червата, което увеличава риска от други усложнения.

Заболявания на вътрешните органи и системи

Недостигът на калории и хранителни вещества може бързо да се отрази на здравето, работата на вътрешните органи и на метаболитните процеси.

Дефицитът на витамини, които встъпват в ролята на катализатори на обменните процеси, стават причина за тяхното забавяне.

И недоимъкът на тези вещества може да стане причина за много проблеми.