За много хора опитите за зачеване на дете се оказват не толкова лесна задача. Според статистиката всяка трета двойка в света се сблъсква с проблеми, които изискват решения.

Напълно логично е желаещите да създадат деца двойки да търсят всевъзможни начини да подобрят своето репродуктивно здраве и шансовете за зачеване, което обяснява факта и защо чайовете за фертилност са толкова популярни.

В билковите букети за повишаване на способността за зачеване няма нищо ново – те са с многовековна история и продължават да са популярен продукт. С такова количество различни варианти на пазара обаче възниква въпроса как работят и дали са ефективни. А при отчитане на факта колко чайове за фертилност са достъпни днес, то не е лесно да се отговори на този въпрос.

Какво е важно да знаем за чайовете за повишаване на фертилността

Каква е предполагаемата полза и потенциалните рискове, за да можем да решим, трябва ли да ползваме такива билкови букети?

Какво е това чай за зачеване

Както следва и от наименованието, това е тип чай, който обещава да ни помогне със зачеването. Това са билкови букети, които се варят в гореща вода, за да освободят съединенията, които се съдържат в тях.

Често те се създават от комбинации от различни билки, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които обещават да подобряват общото здравословно състояние.

Чайовете за зачеване обещават следното действие:

  • Повишаване на либидото;
  • Тонизиране на маточните мускули;
  • Балансиране на нивата на хормоните;
  • Повишение на нивата на хранителните вещества, витамини и минерали.

Билковите букети за зачеване имат много дълга история, и много народи са използвали различни горещи напитки с тази цел. Изследванията споменават за документите, датирани от 15-ти век, в които се споменават чайове за повишаване на фертилността.

Действат ли наистина чайовете за зачеване

За съжаление, изследванията на чайовете за повишаване на фертилността са доста ограничени. Има обаче литература, която показва, че много съставки, използвани в тези чайове, могат да окажат благоприятно влияние на репродуктивното здраве.

Например, по данни на Университета на Южен Уелс екстрактът от билката витекс – монашески пипер, може да допринесе за това менструалният цикъл да е по-редовен, а също и да повиши образуването на тестостерон.

Има обаче опасност, ако билковите отвари не се използват по начина, който трябва, например, ако се приемат в много големи количества или в тандем с предписани лекарства или с медицински процедури.

Например, друго изследване на клиниката към Университета Бристол показва, че приемът на Витекс по време на инвитро процедури увеличава риска от прекомерна стимулация на яйчниците.

Това подчертава важността от търсенето на чай за повишаване на фертилността под ръководството на специалист.

Лекарят може с точност да определи дали растителният екстракт е потенциално опасен, основавайки се на многобройни фактори, например, ако се използват определени лекарства.

Използването на чай за повишаване на фертилността без медицинска препоръка се смята за потенциално опасно.

Освен това ефективността на чая за лечение на безплодие зависи не само от качествата на съставките, но и от това как се използва. Тези чайове често се варят по-дълго от обикновения чай, за да се отделят повече допълнителни съединения от билките.

Типове чайове за фертилност

Не всички билкови букети се поднасят като чайове за зачеване, много от тях се смятат за вкусни отвари или притежават общоукрепващ ефект. Интересно е, че сред доста разпространените рецепти на чая има и такива, които наистина могат да помогнат за женската и мъжката плодовитост.

1.Джиндифил и лимон

Тези съставки притежават противовъзпалително действие, което може да е особено полезно за жените, страдащи от ендометриоза, която може да затрудни зачеването.

2.Ментов чай

Ментата се е използвала в чайовете за повишаване на фертилността заради разхлабващото ѝ действие. Това може да помогне за намаляване на стреса, който е свързан с трудности при зачеването на бебе.

3.Жасминов чай

Този тип чай исторически се е ползвал в Китай с лечебна цел. Дълго време се е смятал за афродизиак и стимулатор на фертилността.

4.Чай от коприва

Чаят от коприва е богат на витамини А, С, D и К, а също и минерали, сред които калций, калий, желязо и сяра, които поддържат репродуктивното здраве.

5.Ябълка и канела

Изследванията показват, че канелата подобрява симптомите на синдрома на поликистозните яйчници, които могат да затруднят зачеването. Ябълките са известни като ценен източник на витамин С и на желязо.

6.Чай от ройбус

Богат на антиоксиданти и витамин С, чаят от ройбус е свързан с подобряване на качеството и повишаване на количеството сперма. Освен това в него няма кофеин, излишъкът от която се свързва с влошаване шансовете за успешно зачеване както от страна на мъжете, така и за жените.

7.Зелен чай

Ограничени изследвания показват, че две основни съставки на зеления чай – хипоаксантин и полифеноли, могат да подобрят фертилността на женската яйцеклетка и да доведат до по-жизнеспособни ембриони.

8.Чай от листата на малина

Чаят от листата на малина е богат на витамини и минерали и от много години се използва като тонизиращо средство за матката и може да подобри репродуктивното здраве.

Да пием ли специален чай за зачеване

Макар и някои съставки на чайовете за зачеване доказано помагат за подобряване на фертилността, това не е гаранция, че наистина ще се случи.

Варенето на специален чай може да се използва като специален ритуал, който да помогне за отпускането и съответно шансовете за успешно зачеване да се повишат.