Черният бъз е лечебно растение, като с лекарствено действие са съцветията му, плодовете, изсушени на сушилня или на фурна. Рядко се използват кората, клоните и корените на растението.

Събирането на цветовете на бъза изискват особено внимание, тъй като са много чувствителни към влага, бързо променят цвета си и се разваля.

Цветовете се събират от края на май до началото на юли. Добро качество на сухите цветове се получава при условия, че са събирани при слънчево време, в 2 или 3 часа през деня, но не и след дъжд.

Изсушените цветове на бъза се съхраняват на сухо, добре проветрявано помещение. Срокът за съхранение не е повече от 2-3 години, а на изсушените – 6 месеца.

Калоричност на черния бъз

Общо е около 73 килокалории, затова не може да стане причина за наднормено тегло. Може смело да се добавя в различни ястия.

Хранителна стойност на 100 грама:

• Белтъчини – 0.65 грама;
• Мазнини – 0.50 грама;
• Въглехидрати – 11.5 грама;
• Минерални вещества – 0.65 грама;
• Вода – 79.8 грама;
• Калоричност – 73 килокалории;

Черен бъз – полезни свойства

Съцветията на бъза са с много сложен химичен състав. Съдържат гликозид самбугринин, алдрин, органични киселини – валерянова, кофеинова, оцетна, ябълкова и хлорогенова, полутвърдо етерично масло, холин, етилизобутил, изоамиламини, каротин, дъбилни, слузести и парафиноподобни вещества; захар.

В плодовете на бъза се съдържат – аскорбинова киселина – витамин С – до 50 мг, каротин, самбуцин, смола, глюкоза – до 2.8%.

В пресните листа на бъза се съдържа голямо количество аскорбинова киселина – витамин С – до 280 мг, много каротин – до 0.15%, и изсушените листа съдържат провитамин А.

В листата са открити също самбунигрин, етерично масло, хексенови и гликолеви алдехиди, следи от алкалоиди, танини, смолисти вещества – притежаващи слабително действие.

В кората се съдържа етерично масло, холин, фитостерин.

В народната медицина използват не само плодовете, а и листата, цветовете, кората на черния бъз. Плодовете на това растение притежават собствена целебна сила както в свеж, така и в изсушен вид.

Пресните плодове на бъза успешно се използват за лечение на хепатит, язвена болест и за профилактика. Също свежите плодове помагат при невралгия.

Сушените плодове използват за лечение на рядкото по нашите ширини заболяване – малария.Смята се, че лечебните свойства на черния бъз са толкова мощни, че може да се използва като спомагателно средство за борба с рака на стомаха и рака на кожата.

При рак на стомаха на болния се дава конфитюр, приготвен от плодовете на черния бъз, при рак на кожата сокът от плодовете се изцежда и се приготвя екстракт.

Не по-малко ценни се смятат и цветовете на черния бъз, в който се съдържат – холин, етерични масла, валерианова, кофеинова и ябълкова киселина, и др. от цветовете на бъза се приготвят отвари и настои, които притежават антибактериални и потогонни свойства.

Именно затова те особено добре помагат при простудни заболявания, ангина, грип, заболявания на дихателните пътища. За приготвяне на настоя е необходимо да се вземе 1 супена лъжица цветове от черен бъз и да се залее с чаша студена вода.

Сместа се слага на огън, докато кипне и се оставя да къкри на бавен огън за 15 минути. След това се оставя да изстине и се приема топла по половин чаша, 2-3 пъти дневно преди хранене.