Защо на повечето от нас ни е неприятно да ходим на лекар? Как да преодолеем стеснителността, а също и страха си? Какъв е произходът на този страх?

Изглежда необяснимо, тъй като ние отдавна живеем в цивилизацията, където е прието редовно да преминаваме на редовни и професионални изследвания и това е нещо съвсем обичайно.

Но защо понякога ние се стъписваме, преди да влезем в лекарския кабинет? Ето какво съветват психолозите.

„Вие сте дебела и разбира се, че ще сте болна“ – преди няколко десетилетия подобна фраза, казана от лекар, не би предизвикала особено учудване.
И затова пълните дами не бързали да ходят да се преглеждат.

В нашето общество пълнотата се възприема като сериозен недостатък. Поради когато на една жена ѝ се казва, че е с наднормено тегло, тя се опитва да избягва неприятните контакти, дори и с лекари.

През последните години лекарите станаха по-тактични, затова пък нараснаха изискванията на обществото към нашия външен вид. Например, смята се за нормална епилацията на космите на краката.

Дамите често се притесняват от целулит, от липсата на педикюр и от не толкова хубавите дрехи. Страхът да изглеждаш неспретнат, не такъв какъвто е необходимо е една от основните причини за стеснението пред лекар.

Съвет – учете се да обичате своето тяло

Срамът е признак, че имате комплекси по повод външността ви. Най-добрият начин да избавите от срамежливостта е да приемете своето тяло. Необходимо е да почувствате, че ви е уютно в него и че сте готови да се погрижите за себе си.

Затова ще ви помогне телесно-ориентираната терапия или заниманията с психологически тренинги. Тези методики, между впрочем, помагат и за отслабване, ако действително имате такава необходимост.

Срам и страх

Другата причина е срамежливостта не от външния вид, а от болестта. В България дълго време интимните въпроси бяха тема табу. Затова много хора и до сега се срамуват да говорят за тях.

„Срамната“ класация се оглавява разбира се от венерическите заболявания, дори сами те са известни сред обществото като срамни болести. Потвърждението на подобна диагноза е равнозначно на съпружеска неверност – на вас или на вашия партньор.

Това поражда чувство за вина и обида, което е неприятно, дори и с това положение да са наясно само членовете на семейството. А наличието на трето лице, в случая на лекар, нагнетява още по-голямо напрежение.

Впрочем у нас към срамните и неловки се отнасят и заболяванията, за появата на които никой не е виновен.

Например хемороиди, възпаление на простатата или незадържане на урина. Просто защото са свързани с интимните части на тялото.

Съвет – здравето е по-важно от срама

Всъщност за лекарите няма срамни болести – те просто съществуват и трябва да се открият, да се постави правилна диагноза и да се назначи необходимото лечение. Те няма да ви четата лекции за морал, а освен това през лекаря, който посещавате, вероятно седмично преминават десетки такива като вас.

Затова се опитайте да преодолеете своето стеснение и се отнесете към здравето си по-отговорно. Срамът – не лекува, а само може да ви създаде допълнителни главоболия – като например е възможно заболяването да прогресира или пък е много вероятно да изложите на риск здравето на близките си, ако болестта ви е заразна.