Папиломавирусната инфекция през последните години привлича към себе си вниманието не само на общопрактикуващите лекари, но и на специалисти - педиатри, гинеколози.

Заболеваемостта от човешки папилома вирус нараства, за последните десетилетия броят на заразените се е увеличил десетократно.

Голяма част от населението е заразена с вируса, тъй като се предава основно по полов път

По оценки на специалистите, до 20% от женското население на възраст от 15 до 30 години са заразени с тази болест.

Тревога предизвиква и фактът, че от година на година се увеличава броят на случаите на увреждане от папилома вирус на ларинкса и на бронхите при деца.

В този случай попадането на инфекцията се осъществява при преминаване на новороденото през родилните пътища.

Lechenie.bg ще ви разкаже за ваксината против папиломавирусна инфекция.

Човешки папилома вирус – онкогенност доказана

Около 35 типа човешки папилома вирус засягат лигавицата на половите органи.

Клиничните симптоми са много разнообразни и обширни – от папиломи и острокрайни кондиломи до аденокарцином - рак на маточната шийка.

Доказано е, че на практика на всички случаи на рак на маточната шийка, вулвата и влагалището са свързани с наличие на ДНК ЧПВ-инфекция.

Рисковият фактор наследственост не оказва никакво влияние, за разлика от при злокачествените образувания на ендометриума и яйчниците.

Установена е пряка зависимост между нарастване на броя на заразените с ЧПВ и нарастване заболеваемостта от рак на маточната шийка.

Лечението на инфекцията винаги е много продължително и многокомпонентно.

Показни са противовирусни средства и имуномодулиращи препарати, хирургично отстраняване измененията на епитела, папиломи и кондиломи.

Но все пак инфекцията често се завръща, тъй като терапията е със симптоматичен характер, вирусът остава да съществува в организма, единствено ваксините могат да осигурят защита.

Профилактика на инфекция с човешки папилома вирус – ваксинация

За най-добрата профилактика на практика срещу всяка инфекция по цял свят е ваксинацията. Тази участ не избягва и човешкият папилома вирус.

У нас са регистрирани 2 рекомбинантни ваксини: Гардасил – четиривалентна, и Церварикс – двувалентна.

Съответно, първата съдържа белтъци от 4 подтипа ЧПВ – 6,11, 16, 18, а втората от 2 подтипа.

Ваксината се основава на белтъците на 2 вируса, а това означава, че в нея няма компоненти, които биха могли да се трансформират в организма и да проникнат в неговия геном.

Но спомагат за образуване на антитела, които при стълкновение с ЧПВ неутрализират неговото действие.

Ваксинацията в повечето случаи се основава на наличието на имунологична памет.

Това означава, че освен индуциране на антитела, се активизира клетъчна памет, помагаща на организма, да противостои на инфекциите, дори в случай на понижаване на тяхното ниво.

Изследване на 4-валентната ваксина показва, че при заразените с вируса жени в рамките на 5 години не е имало никакви предракови изменения на гениталните кондиломи на шийката на матката.

Също е доказано, че имунният отговор след ваксинация е няколко пъти по-силен от имунния отговор в случай на естествено заразяване с ЧПВ.

Безопасност на ваксината

Ваксината против ЧПВ след клинични изследвания е била призната за безопасна за здравето с установена ефективност близка до 100%.

Страничните ефекти са фиксирани, но техните проявления са незначителни и са с локализиран характер – почти при 10% от ваксинираните са се наблюдавали зачервявания и подпухване в местата на въвеждане на инфекциите.

Не са установени негативни изменения във функцията на вътрешните органи, включително и на репродуктивните.