Влюбване – това е трепетно чувство, едва уловимо. И въпреки предубежденията то е характерно и за зрелите отношения. Тези 7 признака ще ви помогнат да определите дали сте влюбени един в друг.

Сияние в очите, пеперуди в стомаха, слабост в коленете. Усещаме влюбването на телесно ниво, но също знаем, че това е тя – любовта. Съществуват и други признаци, свързани с това състояние и те са поведенчески.

По какво да разпознаем, че истинската любов ни е застигнала

Описани са от антрополози, специалисти по невронаука. Също се установява, че не всички признаци на влюбване, което се отличава от любовта – можеш да обичаш, но повече да не си влюбен, са свързани с инстинкта.

Сред тях са съчувствие и искреност, също както сексуалното влечение или желанието да бъдем единствени за половинката.

8 признака описват това състояние при двойките в началото на връзката, но може да се наблюдава и при тези, чиито отношения продължават по-дълго.

Тези последните са по-малко от наскоро влюбените, и тези характеристики не са така ярко изразени. Но те смятат себе си за влюбени и се грижат за поддържане на връзката.

Изяснявайки до колко тези характеристики са присъщи за вашата връзка, сами ще можете да си направите извод за тях.

1.Иска ви се да бъдете искрени

По-важно да покажете себе си в истинска светлина, отколкото от по-добрата си страна. Иска ви се да говорите за това, което е наистина важно за вас, така се установява връзка с друг човек, с дълбините на неговата личност.

Колкото по-силен е стремежът към душевна близост, толкова по-очевидно ще е желанието му да бъде открит.

Гледате на връзката като на жив организъм, който се храни с искреност. И затова за вас потребността от близост се оказва по-силна от желанието за съблазън, тъй като искате да продължите връзката с такъв човек, а не с някакъв друг.

Когато в общуването с другия, не се опитвате да се представите за по-добри, отколкото сте наистина, това ще усили чувството, че са ви избрали и ви обичат за това, че сте това, което сте.

2.Не можете да отлепите очи от него

Забелязвате тези, които са по-ярки от вашата половинка, но гледате към тях през погледа на незаинтересования наблюдател. Малко ви вълнуват другите, партньорът е този, който ви е важен.

Когато започвате да обръщате внимание на потенциални сексуални партньори, това според изследванията, свидетелства за намаляване на афективната привързаност и нивото на удовлетвореност от живота в двойката.

Осъзнавате неговите недостатъци, не ги отричате, но погледът ви привлича положителните му черти.

Изследователите отбелязват, че влюбването продължава по-дълго при тези, които съсредоточават вниманието си върху половинката – в него сякаш има нещо толкова особено, че в негово присъствие се събужда желанието и чувството за влюбване.

3.След секс сте в лек транс

Причината е в удоволствието, което получавате по време на срещи, но не само.

Както показват изследванията, това се дължи на любовта и страстта, която изпитват влюбените по време на секс, а не само от интимната близост като такава.

Любовта носи удовлетворение както на индивидуално ниво, така и във връзката. Разбира се, сексуалните отношения могат да са в най-висша степен удовлетворяващи, но това не гарантира влюбване. Но ако сте влюбени, то сексът носи наслада, тъй като става събитие, при което най-силно усещане споделената близост.

4.Правите всичко възможно, за да бъде неговият живот по-добър

Благополучието на любимия е много важно за нас, тъй като е пряко свързано с нашето собствено. Неговото материално и душевно благосъстояние и всичко това, което му носи радост и удоволствие, става обект на нашето внимание и загриженост.

Постоянната насоченост на вниманието към благополучието на другия – това е един от показателите за това, че сте влюбени.

5.Действително цените неговата същност

Кара ви да се смеете, очарова ви, интригува ви, трогва ви. Не е важно какво прави, важното е, че е той. Неговото присъствие е източник на вашето удоволствие. Харесва ви да си прекарвате времето с него, неговото обаяние е неотразимо за вас. Само той и никой друг.

6.Съсредоточени сте върху неговите положителни качества

Осъзнавате неговите недостатъци и ограничения, но вашият поглед е привлечен от положителни черти. Неговите таланти, душевни качества и умения често провокират възторг у вас.

Продължавате да се възхищавате от тях, дори и в негово отсъствие или когато ситуацията не дава повод, за да ги демонстрирате.

7.Забелязвате у себе си собственическо чувство

В основата на това чувство е отказът от интерес към други потенциални партньори. Причината за голяма част от конфликтите в двойката е ревност и невярност. Много по-малко са споровете заради материалното положение.

Сексуалната изключителност не е единствено важна за влюбването. Не по-малка роля играе афективната изключителност, пълната уникалност на партньора по отношение на близост, доверие и искреност.

С времето собствеческото чувство може да затихне, но то винаги е в сърцевината на влюбването, това, което прави партньорът изключителен и единствен.