Дори най-малката песъчинка или ресничка, попаднала в окото, може да стане източник на сериозен дискомфорт и безпокойство. Помислете само – ако този малък обект може да предизвика силно раздразнение, какво ще се случи, ако чуждото тяло е с по-големи размери?

Често при сблъсък с тези неприятни усещания, много хора изпадат в паника и извършват редица действия, които само влошават ситуацията. Зрението е едно от основните сетива, затова към очите, е необходимо да се отнасяме колкото се може по-внимателно.

Озовали се в тази ситуация, не трябва да изпадаме в паника, въпреки че болката буквално може да ни ослепи.

Най-добре е да запазим спокойствие и да действаме строго според инструкциите.

Чуждо тяло в окото – как може да попадне там

Чуждото тяло е една от най-разпространените и актуални проблеми в съвременната офталмология. То може да предизвика механично увреждане и възпаление, а също и кръвоизливи и вторични усложнения.

В зависимост от областта на локализацията се разграничават чужди обекти на конюнктивата, роговицата, кухината на окото и на самата очна орбита.

Увреждането на лигавицата на окото – конюнктивата, в преобладаващия брой случаи е свързано с въздействието на фини прахови частици, пясък, пръст, метални стружки, косъмчета, камъни и дори твърди влакна на някои цветя и храсти.

Възможно е те да останат както на повърхността на конюнктивата, така и да проникнат в лигавицата.

Попадащото в роговицата с висока скорост чуждо тяло може да проникне доста дълбоко. Това до голяма степен определя размера и масите частици, наличие у тях на остри граници или на зъбци.

Най-често се срещат частици метал, дървесна прах и малки щипки. Чуждите обекти вътре в окото се срещат в не по-малко от 10% от случаите. Почти всички от тях се задържат в задния му отдел, преминавайки през предния.

Чуждото тяло в очната орбита е много рядък случай, чуждият предмет на практика пробива очната ябълка. Това може да бъде резултат от авария, нещастен случай или умишлено наранявания.

Болка, оток и други симптоми на болестта

Неприятните усещания често се появяват на практика веднага след инцидента. Първо, на което се обръща внимание, е болката, с остър, режещ характер, често пострадалият не може да отвори или да затвори очи без изразени неприятни усещания.

Болните често се оплакват от усещане за парене и драскане в окото, което се усилва при притискане в областта на клепача. Също често болестта се съпровожда с изразено сълзене – това е естествена рефлекторна реакция. При увреждане на конюнктивата възникна страх от светлина, блефароспазъм и конюнктивит.

Ако е пострадала роговицата, около чуждия предмет след няколко часа се развива възпалителен инфилтрат, а болният може да затвори клепачи. Силно се влошава зрението – всичко става размито и неясно.

Чуждото тяло в кухината на окото се съпровожда с наличие на голям отвор в зеницата, роговицата или в областта на склерата.

Ако раната е широка, от нея е възможно да изпадне лещата или стъкловидното тяло. Това също се съпровожда с възпаление и масивен кръвоизлив в предната очна камера.

При засягане на очната орбита рязко отичат клепачите и конюнктивата, зрението отслабва в пострадалото око.

Ако пък е травмирана една от стените на очната ябълка, чуждият предмет може да проникне в придатъчните кухини или в носовата кухина.

Защо е опасно чуждото тяло в окото – възпаление и други последствия

Ако чуждо тяло се задържи  в окото по-дълго време, може да се стигне до нежелани последствия. Възпалението прогресира доста бързо – отокът способства за притискане на съдовете и се нарушава кръвообращението.

Развиват се блефарит, кератит и дори увеит. При увреждане на очната орбита нараства риска от вторично инфектиране и формиране на флегмони, които повличат след себе си премахване на очната ябълка.

Сред другите опасни усложнения са панофталмит, отлепване на ретината, а също и вторична глаукома и катаракта. Съществува риск от пълна загуба на зрението на пострадалото око.

Как да помогнем на пострадал и какво по-добре да не правим

Естествената рефлекторна реакция на всеки човек – това е да си потърка очите, за да може чуждият предмет по-бързо да престане да предизвиква раздразнение. 

Това действие може да стане причина за по-нататъшни проблеми. Механичното въздействие може да тласне чуждото тяло много по-дълбоко, което само ще увеличи сълзенето и болезнените усещания.

Специалистите препоръчват да не се пипат очите, да не се свалят контактните лещи, а може да се направи опит да се промие окото, а след това да се сложи стерилна превръзка и колкото може по-бързо да се отиде на очен лекар.