По данни на СЗО около 3,7 млрд. души по света са заразени с вируса на обикновения херпес – първи тип и около 500 млн. са носители на генитален херпес – втори тип.

Най-остро стои проблемът в групата от хора от 20 до 29 години и от 35 до 40 години.

Как да избегнем инфекция и с какво да я лекуваме

Херпесът не е едно заболяване, а цяла група, тъй като видовете провокатори на херпес инфекцията наброяват около 90. 8 от тях могат да са в различна степен вредни за здравето. Най-често обаче се сблъскваме с 3 вида провокатори.

Защо от херпес не можем да се избавим

Вирусът на херпеса бързо загива извън човешкото тяло, но веднъж проникнал в организма, остава в него завинаги, тъй като се вгражда в ДНК на всички клетки.

До тогава, докато имунната система може да контролира активността на вируса, той по никакъв начин не се проявява. През цялото време е в латентно спящо състояние.

Стига обаче имунитетът да отслабне, например, това може да се случи при преохлаждане, прегряване, стрес, преумора и прочие, и вирусът активно напомня за себе си.

Именно в този период носителите на вируса стават най-заразни, докато в хроничен стадий такъв човек е на практика напълно безопасен.

Ако на кожата и на лигавиците на заразения няма мехурчета и язви, то вероятността от заразяване на някого както с обикновен, така и с генитален херпес е много ниска.

Въпреки това такава има, затова все пак трябва да се пази бдителност.

При наличие на симптоми е обратното, шансовете да заразим друг човек са изключително високи, и с това се обяснява неговото значително разпространение.

Заразяването става по два пътя:

  • Контактно-битов или полов - херпес вирусът се предава чрез директен контакт на увредената кожа с биологична течност на носителя. Този път на заразяване е най-често срещаният;
  • Въздушно-капков – вирусът се отделя при кашлица или при кихане и прониква в здравия организъм при вдишване, впоследствие чрез лигавицата на носоглътката попада в кръвообращението.

За да намали вероятността от заразяване с херпес вирус, е необходимо да се изключат близките контакти с хора, които са с явни признаци на заболяването, а също и да не се ползват чужди хигиенни принадлежности, например, червила, бръснарски ножчета.

Не трябва да се ползват и общи тестери в магазините за козметика.

За да не заразим никого по време на обостряне, не трябва да се целуваме с други хора през този период при обикновен херпес и да изключим интимна близост при херпес от втори тип, тоест генитален, разделете също така приборите и кухненските съдове.

Как да избегнем рецидиви

Първият пристъп на инфекцията обикновено е най-тежък, следващите рецидиви обикновено преминават по-леко. С времето обострянето на херпес вируса обикновено е с тенденция към отслабване.

Съществува заблуждение, че заразяването с херпес първи тип може да доведе до максимум простуда на устните.

Всъщност при орално-генитален контакт инфектирането на половите органи е възможно и с двата типа вируси.

Ако провокатори на генитален херпес са с херпес вирус първи тип, то в този случай рецидивите на заболяването ще са много по-редки, отколкото при заразяване с херпес вирус от втори тип.

Излекуването от херпес е невъзможно. Но за да се избегне рецидив на заболяването, е необходимо поддържането на имунната система в добро състояние: За тази цел следва:

  • Здравословен начин на живот – по-чести почивки, правилно хранене, физическа активност, наспиване, избягване на преохлаждане и без вредни навици;
  • Използване на слънцезащитни средства през лятото, тъй като ултравиолетовите лъчи отслабват защитните функции на кожата;
  • Антибактериални кремове за грижа за кожата в областта на устните и половите органи – най-подходящи за тази цел са кремовете и мехлемите на основата на натуралния ензим – лизоцим, например, лизодерм.

Как се лекува херпес инфекцията в период на обостряне

Лекарствени препарати, които да избавят организма от херпес вируса на 100% не съществуват. Това съвсем не означава, че терапия не е нужна. Не трябва да се забравя, че херпесът може да има сериозни последствия при бременност.

Стандартното лечение на херпес се състои в приложение на противовирусни препарати на основата на ацикловир – под формата на таблетки или средства за външна употреба.

При следващи обостряния обикновено е достатъчна местна терапия под формата на мехлем, който облекчава симптомите, намалява площта на язвата и предотвратява по-нататъшното разпространение на вируса.

Не трябва да се опитваме да лекуваме херпеса с народни средства или да изгаряме язвичките с агресивни антисептици, това само може да влоши състоянието, да увреди кожата и лигавиците, но не позволява да се избавим от самия вирус.

Ако рецидивите са прекалено чести, може да се препоръча ваксина, която допринася за тяхното намаляване.