Всеки вид спорт е полезен за здравето. Това твърдение е неоспоримо, тъй като е доказано чрез многобройни изследвания, които са провеждани от учени от различни държави по света.

Но много ли са научните данни, в които се е изучавало каква вреда може да причини конкретен вид спорт? Оказва се, че такива изследвания има и едно от тях, проведено неотдавна, показва, че колоезденето не е безопасен за мъжете.

Колоезденето може да бъде опасно

Ако учените са открили взаимовръзка между велосипедния спорт и някои проблеми, които могат да се предизвикат от този физическа активност, може да възникне логичният въпрос колко опасно може да бъде колоезденето.

От изследването се установило, че най-висока е вероятността от развитие на рак на простатната жлеза сред мъжете на средна възраст, които отделят за каране на велосипед не по-малко от 9 часа седмично.

В това проучване учените изключили връзката между колоезденето, еректилната дисфункция и мъжкото безплодие.

Британското изследване, в което взели участие 5200 велосипедисти, било първият голям научно-изследователски проект, който е бил провеждан някога, за да се проучи въздействието на карането на колело върху здравето на човека.

В това изследване британските учени намерили доказателства, за това че при велосипедистите на средна възраст, които практикуват колоездене повече от 9 часа седмично, вероятността от получаване на диагноза „рак на простатната жлеза“ била повишена с 5 пъти.

В същото изследване екипът от учени от Университетския колеж Лондон установили, че няма никаква връзка между увлечението по велосипеден спорт и безплодие или проблем с ерекцията не съществува и че това е само разпространил се мит.

Но статистическите данни, които насочват към връзка между рака на представителната жлеза и велосипедния спорт, могат да създадат нов и твърде неочакван повод за безпокойство за здравето за милиони мъже, които редовно карат колела много километри.

Този вид спорт вече е бил свързан с развитие на рак на тестисите и с повишена вероятност от повторно откриване на това заболяване. Как е известно, бившият велосипедист Ланс Армстронг е бил лекуван от рак на тестисите.

Но по-рано никога не е била установявана връзка между велосипедния спорт и рака на простатната жлеза.

Засиленият натиск върху простата по време на каране на велосипед е възможно да предизвиква рак на простатата

Изследователите отбелязват, че статистическата връзка, която е била установена след като в рамките на научния проект са били изследвани 2000 участници на възраст над 50 години, съвсем не е задължително да доказва, че колоезденето непосредствено предизвиква развитие на рак на простатата.

Учените отбелязват, че са изненадани от резултатите, тъй като по-рано са предполагали, че мъжете, които често карат колело най-вероятно се грижат по-добре за своето здраве и което съответно и води и до по-високи шансове за откриване на заболяването.

Но това изследване показало, че велосипедистите посещават своите лекари не по-редовно от средностатистическите мъже.

Затова учените заключават, че не трябва да се изключва фактът, че случаите на заболяванията на рак на представителната жлеза се предизвикват засилване на натиска върху простатата по време на каране на колело.

Както е известно, през последните години велосипедният спорт преживява бум в буквалния смисъл на думата. През 2012 година велосипедистите са преминали 1,2 млрд. километра повече, отколкото през 1993 година.