Какво е ирит?

Ирисът е кръглата, оцветена предна част на окото с тъмната зеница в центъра. Ирисът се състои от мускулни влакна, които контролират количеството светлина, което навлиза в зеницата, което ни позволява да виждаме ясно.

Ирисът изпълнява тази функция като зеницата се свива при по-силна светлина и се разширява при по-слаба.

Ирисът представлява предната част на увеалния тракт на окото /ирисът в предната и цилиарното тяло и увеалния тракт зад него/. При някои обстоятелства ирисът може да се възпали, като това състояние се нарича ирит.

Възпалението на предната част на окото също се означава като преден увеит.

Какви са симптомите?

Заболяването ирит обикновено се развива бързо и обикновено засяга само едното око. Признаците и симптомите най-често се изразяват в:

Болката в областта на очите или челото е един от основните признаци, който често съпътства ирита. Този болезнен дискомфорт може да бъде усилван от ярка светлина, като това става особено очевидно при излагане на очите на силна светлина.

Иритът обикновено засяга само едното око, като причината за това може да бъде свързана със специфични характеристики на имунната система или други фактори, които влияят върху развитието на състоянието.

Един от характерните признаци на ирита е зачервяването на окото, особено в областта на ириса. Това зачервяване може да бъде израз на запалителен процес, който възниква в резултат на отговора на организма към стимул, било то травматичен или инфекциозен.

Зеницата, част от окото, също може да бъде засегната при ирита и да придобие неправилна форма. Този симптом може да се отрази на зрението и да допринесе за различни проблеми с фокусирането и видимостта.

Замъгленото зрение е също един от характерните признаци на ирит. Този симптом може да бъде свързан с изменения в рефракцията на светлината в очите, които се дължат на възпалителния процес.

Пациентите с ирит често се оплакват и от главоболие, което може да бъде резултат от напрежението в областта на очите или свързаните с възпалението процеси в тях.

Едно от сериозните осложнения, които могат да възникнат в резултат на ирита, е развитието на глаукома и/или катаракта. Тези заболявания могат да представляват сериозна заплаха за зрението и да доведат до значително намаляване на видимостта.

Затова е от съществено значение да се посвети специално внимание на диагнозата и лечението на ирита, за да се предотвратят тези потенциално сериозни последствия.

Какви са причините

Иритът, или запалението на ириса, е медицинско състояние, което може да бъде предизвикано от различни фактори. Въпреки че травмата е една от възможните причини, често не може да бъде идентифицирана. В случаите, когато травмата не е налице, иритът може да бъде свързан с различни системни заболявания.

Сред тези системни заболявания, които могат да предизвикат ирит, са анкилозиращ спондилит, синдром на Райтер, саркоидоза, туберколоза, възпалително заболяване на червата и псориазис.

Особено внимание трябва да се обърне на случаите на ирит, които са свързани с ювенилен ревматоиден артрит, поради тяхната специфичност и влияние върху зрението.

Инфекциозният компонент на ирита е също така важен фактор за разглеждане. Различни инфекции могат да предизвикат това състояние, като например лаймска болест, туберколоза, токсоплазмоза, сифилис, както и инфекции с херпес симплекс и херпес зостер вируси. Тези инфекциозни причинители могат да доведат до запаление в ириса, което в крайна сметка води до ирит.

Важно е да се отбележи, че самото запаление може да бъде реакция на имунната система на организма към даден стимул, било то травматичен, инфекциозен или свързан със системно заболяване.

Механизмите на развитие на ирита се изучават внимателно от медицинската общност с цел по-добро разбиране на този процес и подходящо лечение.

Лечение на ирит

Леките аналгетици могат да помогнат временно, докато посетите офталмолог. За лечение най-често се прилагат лекарства с рецепта и са необходими последващи прегледи при офталмолог, затова трябва своевременно да потърсите лекарска помощ.

  • Използвайте лекарствата така както са ви предписани от лекаря;
  • Носете тъмни очила, ако излагането на светлина ви създава неудобства;
  • Можете да приемате леки аналгетици като парацетамол или ибупрофен, които могат да овладеят до известна степен дискомфорта.

Медикаментите, които се прилагат имат за цел да предотвратят спазъм на мускулните влакна на ириса. Това спомага за намаляване на болката в очите.

Но капките, които разширяват зениците ще направят очите ви по-чувствителни към ярка светлина и ще предизвика замъгляване на зрението при близко виждане.

Капки за очи, съдържащи стероид /кортизон/, се предписват най-често, освен ако възпалението се дължи инфекциозен причинител – вируси или бактерии. Стероидните капки за очи ще спомогнат за намаляване на възпалението на ириса.

Ако окото не се подобри в рамките на една седмица, офталмологът предписва стероиди на таблетки или инжекции, които се поставят около окото. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването и степента на повлияване на засегнатото око от лечението.

Имайте предвид, че капките и таблетки трябва да се използват само по начина на предписване от офталмолога, тъй като могат да имат сериозни странични ефекти, дори могат да предизвикат глаукома или катаракта при някои по-чувствителни пациенти.