Какво е ирит?

Ирисът е кръглата, оцветена предна част на окото с тъмната зеница в центъра. Ирисът се състои от мускулни влакна, които контролират количеството светлина, което навлиза в зеницата, което ни позволява да виждаме ясно.

Ирисът изпълнява тази функция като зеницата се свива при по-силна светлина и се разширява при по-слаба. Ирисът представлява предната част на увеалния тракт на окото /ирисът в предната и цилиарното тяло и увеалния тракт зад него/. При някои обстоятелства ирисът може да се възпали, като това състояние се нарича ирит.

Възпалението на предната част на окото също се означава като преден увеит.

Какви са симптомите?

Заболяването ирит обикновено се развива бързо и обикновено засяга само едното око. Признаците и симптомите най-често се изразяват в:

  • Болка в областта на очите или чело. Изключение от това правило е ирит при болните от ювениленревматоиден артрит, тъй като те често нямат болки. Поради липсата на болка състоянието често може да бъде объркано с леко раздразнение на окото, но не трябва да се пренебрегва.
  • Зачервяване на окото, особено в близост до ириса;
  • Малка или зеница с неправилна форма;
  • Замъглено зрение;
  • Главоболие;
  • Болката в очите се засилва при излагане на ярка светлина;
  • Иритът може да доведе до глаукома и/или катаракта, което води до значително намаляване на зрението;

Какви са причините

Състоянието може да бъде вследствие на травма, но в повечето случаи причината не може да бъде открита.

Когато причината не е травма, състоянието се свързва с някои системни заболявания като анкилозиращ спондилит, синдром на Райтер, саркоидоза, туберколоза, възпалително заболяване на червата и псориазис. Специално внимание трябва да се обърне на иритът, който е свързан с ювениленревматоиден артрит.

Състоянието може да има инфекциозен причинител и да се дължи на следните заболявания лаймска болест, туберколоза, токсоплазмоза, сифилис или инфекции с херпес симплекс и херпес зостер вируси.

Лечение на ирит

Леките аналгетици могат да помогнат временно, докато посетите офталмолог. За лечение най-често се прилагат лекарства с рецепта и са необходими последващи прегледи при офталмолог, затова трябва своевременно да потърсите лекарска помощ.

  • Използвайте лекарствата така както са ви предписани от лекаря;
  • Носете тъмни очила, ако излагането на светлина ви създава неудобства;
  • Можете да приемате леки аналгетици като парацетамол или ибупрофен, които могат да овладеят до известна степен дискомфорта.

Медикаментите, които се прилагат имат за цел да предотвратят спазъм на мускулните влакна на ириса. Това спомага за намаляване на болката в очите. Но капките, които разширяват зениците ще направят очите ви по-чувствителни към ярка светлина и ще предизвика замъгляване на зрението при близко виждане.

Капки за очи, съдържащи стероид /кортизон/, се предписват най-често, освен ако възпалението се дължи инфекциозен причинител – вируси или бактерии. Стероидните капки за очи ще спомогнат за намаляване на възпалението на ириса.

Ако окото не се подобри в рамките на една седмица, офталмологът предписва стероиди на таблетки или инжекции, които се поставят около окото. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването и степента на повлияване на засегнатото око от лечението.

Имайте предвид, че капките и таблетки трябва да се използват само по начина на предписване от офталмолога, тъй като могат да имат сериозни странични ефекти, дори могат да предизвикат глаукома или катаракта при някои по-чувствителни пациенти.