Десквамативен глосит представлява патологично състояние, което е с възпалително-дистрофична природа.

Същността на тази патология се заключава в това, че в лигавицата на езика се развива възпаление, съпровождащо се с нарушение на процеса на кератинизация.

На фона на протичащи изменения на лигавицата на езика се покрива с различни по размер десквамативни огнища, което създава на болния известен дискомфорт.

Обикновено това заболяване е с хронично протичане и се съпровожда с периодични рецидиви. Като цяло то не създава заплаха за пациента, но води до понижаване качеството на неговия живот.

Достатъчно често десквамативния глосит протича без каквито и да е изразени клинични проявления и се открива случайно при посещение, например, при зъболекар. В тази връзка точни данни за разпространението на този възпалителен процес сред населението няма. Най-често с този патологичен процес се сблъскват децата, но при възрастни също може да възникне.

Днес точни причини, които водят до развитие на заболяването няма. Смята се, че патологията може да има както първичен, така и вторичен характер.

Първичната форма има място в случай, ако възпалителният процес се предшества от някакви други заболявания. При вторична форма възпалението се предизвиква от някакво друго нарушение.

Когато се говори за първична форма, се предполага различни травмиращи въздействия на лигавицата на езика.

Увреждането на повърхностния слой може да бъде свързано с механични, термични или химически фактори. Децата често се сблъскват с това заболяване през никнене на зъби.

Вторичната причина за десквамативен глосит най-често са заболявания на стомашно-чревния тракт.

Увреждането на черния дроб, недостатъчното ниво на витамини и необходими микроелементи в организма, различни ендокринни изменения – всичко това може да предизвика развитие на възпалително-дистрофичен процес.

В някои случаи възпалението на лигавицата на езика е свързано с автоимунни нарушения, хронични дерматози и прекарани остри инфекции.

При голям брой пациенти се установява взаимовръзка между тази патология и употреба на определени видове лекарствени препарати, сред които и антибиотици.

В зависимост от съпътстващите клинични проявления на десквамативен глосит се дели на 3 варианта – повърхностен, хиперпластичен и лихеноиден.

При повърхностен вариант възпалителният процес не води до значителни структурни изменения и се съпровожда с образуването на специфични хиперемирани огнища.

Хиперпластичният вариант се развива, когато нишковидните папили на езика са хипертрофирали, поради което са се появили огнищни уплътнения. Лихеноидният вариант се характеризира с образуване на мигриращи десквамативни огнища.

Симптоми при десквамативен глосит

В преобладаващия брой случаи симптомите при десквамативен глосит нарастват внезапно, без видими причини. Но понякога пациентите посочват, че още преди появата на измененията, е присъствал болков синдром.

На първо време на лигавицата на езика се образува налеп, който е с бяло-сив оттенък. След отстраняване на налепа остават хиперемирани огнища, които са с гладка повърхност.

Забележителното е, че тези огнища постепенно се увеличават в периферна посока. При преглед може да се установи, че нишковидните папили, разположени в централната част на засегнатата област, са атрофирали.

Приблизително след 2-3 дни епителът започва да се възстановява.

Възникващите огнища са с различни размери и форми. С прогресирането на заболяването те често обхващат на практика цялата повърхност на езика.

Лечение

При това възпаление устата може да се жабури с антисептични разтвори, на езика да се нанасят кератопластични и местни аналгезиращи препарати.

Допълнително се използват антихистамини и противовъзпалителни средства, имуномодулатори, а също и антибактериални препарати при необходимост.