Какви методи за истинска детоксикация на организма съществуват

Детоксикацията на човешкия организъм е неизменна част от неговото съществуване. Всеки организъм е сложна саморегулираща се система, в която протичат милиони метаболитни процеси.

В резултат на метаболизма често се образуват съединения, натрупването на които в организма до определени концентрации води до токсични реакции.

В процеса на еволюцията организмът се приспособява към самостоятелна преработка и отделяне на потенциално вредни съединения.

Затова в условията на обичайна жизнена дейност състоянията, застрашаващи живота във връзка с нарушения на детоксикацията, не възникват.

При редица наследствени заболявания, някои инфекциозни процеси и постъпване на токсични вещества отвън е възможно да се наблюдава интоксикация.

В зависимост от механизма на развитие се разграничават естествени и изкуствени принципи на детоксикация.

При естествени детоксикации се оказва непосредствена помощ на системите на организма, докато при изкуствените се използват съвременни методики, заместващи собствените органи по преработване и отделяне на токсични съединения.

В зависимост от причината и продължителността на влиянието на вредните вещества, се разграничават остри и хронични интоксикации, в съответствие с които програмата за детоксикация на организма ще се различава.

Без значение от причината основният принцип на детоксикацията, е отстраняване на вредното вещество.

Принципи на детоксикация при деца

През 2011 г. в Университет в Турция е проведено изследване, според което принципите на детоксикация при деца, в зависимост от възрастта в 80% от случаите били свързани:

 • През първата година - с отравяне с медикаменти, които давали родителите на своето дете без консултация с педиатър;
 • На 2-3 години – с употреба на почистващи средства;
 • На 3-5 години – с лекарствени средства, които родителите оставили достъпни за детето.

При оказване на своевременна медицинска помощ смъртността варирала от 3 до 5%, но ако не била проведена бърза детоксикация в болнични или в домашни условия, тези показатели значително се влошавали.

Също, причина, поради която може да възникне необходимостта да се прави програма за детоксикация на организма на детето или на възрастен, може да е вродена патология на черния дроб – важен орган, който осигурява унищожаването на вредните субстанции и вещества.

Съществува цяла съвкупност от заболявания, при които се нарушава обменът на определени вещества, поради може да е необходима извънтелесна детоксикация.

Обикновено най-чести примери за тези заболявания са:

 • Фенилкетонурия;
 • Хомоцистинурия;
 • Тирозинемия;
 • Недостатъчност на биотинидазата.

В повечето случаи при спазване на правилна диета и прием на определени лекарствени препарати, осигуряващи свързаните продукти на метаболизма, потребност от провеждане на венозна детоксикация не възниква.

Понякога може да възникне потребност от детоксикация при тежки хранителни отравяния. Обикновено лечението най-често се провежда в инфекциозни отделения под контрол на специалист.

Кога е необходима детоксикация на възрастни и стари хора

Според официалните данни на СЗО около 15% от смъртните случаи сред лица в трудоспособна възраст са свързани с употреба на алкохол.

Високото разпространение на алкохолизма се съпровожда с голямо количество заболявания, свързани с остра и хронична интоксикация

Детоксикацията срещу последствия от употреба на алкохол е популярна процедура у нас. В зависимост от продължителността на пиене на алкохолни напитки, се разграничават остри и хронични видове интоксикация.

При остро отравяне с алкохол симптомите зависят от количеството изпит етанол и свойството на черния дроб да го използва.

При малко количество изпит алкохол се наблюдава незначителен седативен ефект и влошена координация. При по-високи дози обикновено се наблюдава неясна реч, проблеми с координацията при ходене и повръщане.

Детоксикацията за справяне с последствията от употреба на алкохол е показна при употреба на екстремни дози, съдържащи етанол напитки, когато е възможно дишането да се затрудни, да се стигне до кома.

Причина за развитие на тези неприятни усложнения е натрупването в организма не само на етанол, но и на продукта от неговия метаболизъм – ацеталдехид, който е няколко пъти по-токсичен от етанола.

Натрупването на ацеталдехид е причина за махмурлук – интоксикация, асоциирана с акумулирането на етанол и на продукти от неговата деградация в организма.

През 2014 г. учени от Южна Корея публикуват изследване, в което се потвърждава, че основна причина за алкохолното отравяне е неспособността на ензимните системи на организма да се справят с твърде голямото количество, постъпващи отвън алкохол.

На повечето хора ги интересува венозната детоксикация на организма от алкохол, която се провежда в домашни условия. Когато обаче трябва да се направи прочистване от наркотици, то се извършва в условията на специализирано заведение.

Прочистване на организма при употреба на свръхдоза наркотици

Изключение са състоянията, асоциирани с прием на такова количество забранени препарати, при което се стига до директна заплаха за живота.

При развитие на застрашаващи живота състояние, например, при потискане функцията на дихателните мускули на фона на прием на опиоидни препарати, детоксикацията на организма се провежда от спешен медицински екип и започва с инжектиране на антидот. Препаратът, който се използва най-често е налоксон.

През 2016 г. американски учени представят данни, че към провеждането на проучването около 2 млн. американци страдат от наркотична зависимост, докато по цял свят тези данни превишават 15 млн..

Само през 2016 г. в САЩ около 20 000 смъртни случаи са свързани с превишаването на допустимата доза на производни на опиати и около 13 000 случая на летален изход – от хероин.

Веднага след като се неутрализира действието на наркотичното средство започва детоксикация на организма от наркотиците, насочени към възстановяване на жизненоважни функции.

В останалите случаи, при липса на антидот, се провежда комплекс от мероприятия по реанимация, които позволяват максимално запазване на жизнените способности.

Програмата за детоксикация на организма, а също и комплексното лечение на алкохолна и наркотична зависимост са основна сфера на лекари специалисти по наркология.

Така специалистът решава как да проведе детоксикацията на организма – у дома или в болница.

При възрастни хора е възможно да възникнат състояния, когато сериозно се нарушават бъбречните функции или на черния дроб. В такива ситуации често единственият шанс за спасение на живота е екстракорпоралната детоксикация.

Показанията за този метод на лечение са строго ограничени и се определят в съответно лечебно заведение.

Бърза детоксикация на организма у дома – ефективна ли е

Понякога пациентите и техните близки се заблуждават, че ако успешно е проведена бързата детоксикация на организма в домашни условия от алкохол, то лечението приключва.

Това обаче се отнася само за онези ситуации, когато еднократно е употребено голямо количество алкохол с развитие впоследствие на тежка интоксикация.

В ситуации на зависимост от наркотични вещества, е необходимо съставяне на пълноценна програма на лечение, предполагаща пълно преустановяване на употребата на вредни съединения.

Прочистване на мозъка или на черния дроб у дома – възможно ли е

Смята се, че детоксикацията на мозъка, черния дроб и други органи в домашни условия са безопасни и съпоставими с лечението, и се провеждат в болнични условия. Отчасти това е така – в повечето случаи системата за прочистване е с един и същ състав, както у дома, така и в болница.

Детоксикацията на мозъка, на черния дроб и на останалия организъм в домашни условия от алкохол и други вредни съединения може да не е безопасна, поради липсата на диагностично оборудване.

Така например, разпознаването на нарушенията на сърдечния ритъм или на увреждане на бъбреците без провеждане на специални изследвания е възможно само по косвени признаци, което повишава риска от развитие на усложнения.

В ситуации обаче, когато е налице силно повръщане и се наблюдава силен електролитен и киселинно-алкален дисбаланс, провеждането на инфузионна терапия е просто необходимо.

Какво има в системата за венозно прочистване

В ситуациите, когато е необходима детоксикация, често именно системата се превръщат в способ за бързо възстановяване на работоспособността и за справяне с неприятните симптоми.

Почти винаги в основата на всеки състав за провеждане на бърза детоксикация в домашни условия или в болнични условия е използване на физиологичен разтвор.

Това вещество съответства на нормалното съдържание на електролити в кръвната плазма на здрав човек. Затова дори при инфузия на малко количество чист физиологичен разтвор се наблюдава подобряване на състоянието – чрез намаляване концентрацията на вредните вещества.

При липса на заболявания на бъбреците прочистване на мозъка, на черния дроб и на други системи в домашни условия или в болница следва да се провежда минимум 35-40 минути.

За това време организмът трябва да успее да се адаптира към увеличаването на обема на циркулиращата течност, с отделянето на излишъка от организма също се понижават нивата на токсичните съединения, които се намират в кръвта.

Физиологичният разтвор в състава на системите най-често включва витамини от група В, С, електролитни средства, за нормализиране на киселинно-алкалния състав, а също и на веществата, притежаващи детоксикационни свойства, чрез пряко свързване с вредни субстанции.

Обикновено детоксикация на организма в домашни условия може да се проведе правилно само от лекар, който специализира в лечението на тези състояния. Затова при възникване на необходимост трябва да се потърси лекарска помощ.

Самостоятелното провеждане на инфузионна терапия може да стане причина за тежки усложнения.

За подобряване на състоянието може да помогне промиването на стомаха, тъй като така се забавя навлизането на етанола в кръвта.

Опасно ли е бързото прочистване у дома

Понякога е възможно да възникне ситуация, при която е необходима спешна детоксикация и само със системи може да се подобри състоянието на организма.

Причина може да стане отравяне не само с алкохол, но и с други вредни вещества. Също аргумент в полза на инфузионната терапия е наличието на силно повръщане и нарушение на водно-електролитния баланс.

Обикновено за провеждането на венозна детоксикация на организма в домашни условия трябва да се спазват следните правила:

 • Лечението да се провежда под контрол на специалиста;
 • Избягване на инжектирането на големи обеми от течности в кратки срокове за предотвратяване на оток на мозъка или на белите дробове;
 • Да не се използват средства, които могат да станат причина за развитие на странични ефекти.

Какво е екстракорпорална детоксикация

Екстракорпоралната детоксикация предполага използване на висотехнологично оборудване, което позволява изкуствено избирателно да се отстраняват от организма вредни съединения.

Примери за екстракорпорални методи за прочистване на организма са:

 • Хемодиализа;
 • Ултрафилтрация;
 • Хемодиафилтация;
 • Хемосорбция.

Най-разпространеният метод на екстракорпорално прочистване на организма е хемодиализата или както я наричат, обикновените хора, изкуствен бъбрек.

Този метод за оказване на помощ се използва само в крайни случаи, при тежка бъбречна недостатъчност, когато рискът от възможни усложнения е много висок.

През 2017 г. учени от Турция публикуват изследване, според резултатите от което при използване на хемодиализа вероятността от тромбози, проблеми с артериалното налягане и със сърцето значително се увеличавали.

Хемодиализата понякога е единственият способ за спасение на живота.

Пълноценната детоксикация при свръхдоза наркотици в повечето случаи се извършва само със специално оборудване и не е само антидот, блокиращ действието на наркотичния препарат и поддържащ медикаментозната терапия.

Тези мероприятия най-често се провеждат от лекар нарколог, но при развитие на нарушения от страна на сърцето, бъбреците, черния дроб и други органи е необходима консултация и с други специалисти.

Ефективно ли е прочистването при наркотична зависимост

Най-важното, което е необходимо да разберат пациентите – това е, че детоксикацията не спасяват от наркотична зависимост, а помага само за отстраняване на някои от последствията от предозирането.

Всеки опит за справяне със зависимостта трябва да включва ограничаването на достъпа до опасни вещества, провеждане на поддържаща терапия, която спомага за прекарване на абстиненцията, а също и за провеждане на психологична помощ.

Детоксикацията при наркотична зависимост обикновено се комбинира с поддържаща терапия от 3 препарата – налтрексон, бупренорфин и метадон.

Същевременно налтрексонът предотвратява развитието на опасни за живота усложнения, свързани с влиянието на рецепторите за опиати.

Бупренорфинът и метадонът заменят опиоидните наркотици като не доставят никакво удоволствие на зависимия и не вредят на нервната система.