Хипертония на белите престилки – това е повишено кръвно по време на измерването му в медицински кабинет.

При денонощен мониторинг кръвното на тези хора се оказва доста по-ниско, отколкото в присъствие на лекар и на медицинска сестра.

Смята се, че повишаването на кръвното е вследствие на стрес, когато се потърси лекарска помощ.

Хипертония на белите престилки – не съвсем безобидна

Съществува мнение, че хипертонията на „белите престилки” е чисто психологическо явление и затова доста безобидно. Но тази гледна точка е погрешна. Здравото сърце не реагира с високо кръвно при мерене в лекарски кабинет.

Изследователи от Пенсилванския университет изготвиха обзор, който обхваща 27 проведени предварително изследвания.

В тях взели участие около 26 000 души с хипертония на „белите престилки” и повече от 38 000 с нормално артериално налягане. Изследванията били с продължителност от 3 до 19 години.

Установило се, че хората, които не лекували хипертонията на белите престилки били с двойно по-висок риск от сърдечно-съдова смърт, в сравнение с тези с нормално кръвно.

Рискът от сърдечен пристъп или инсулт бил приблизително 3 пъти по-висок при тези, които страдали от високо кръвно в присъствието на лекар. А рискът от преждевременна смърт, поради неуточнена причина бил с 1/3 по-висок, в сравнение с хората с нормално кръвно.

Синдром на бялата престилка – не съвсем безобиден

Синдромът на бялата престилка се оказва съвсем не безобиден, и практиката да не се предприема нищо, когато се установи това състояние е неправилна.

Хипертонията на белите престилки трябва да се лекува. Друг е въпросът как трябва да се подходи.

Проблемът е, че обикновено кръвното при тези хора е в норма, и ако те минат на хипотензивни лекарства, кръвното може да падне до много ниски стойности.

Затова за предпочитане с цел справяне с този проблем са физическа активност, правилно хранене, хигиена на съня и прочие немедикаментозни методи за нормализиране на кръвното.

Но дали ще помогне – обяснението е, че някои просто са по-чувствителни и реагират с високо кръвно, когато видят лекар, може би страдат от скрита фобия от бели престилки.