Диабетна катаракта – това е разпространено патологично състояние, при което в лещата се образуват участъци на помътняване. На фона на протичащите изменения се наблюдава постепенно нарушаване на зрителната функция. В основата на развитие на това заболяване са повишените нива на кръвна захар на фона на захарен диабет. Прогнозата при тази патология пряко зависи от това колко своевременно е била установена. При ранно начало на лечението този патологичен процес може напълно да регресира. В противен случай съществува риск от загуба на зрение.

Усложнение на диабет

Диабетната катаракта е доста често срещано усложнение на захарния диабет. Според статистиката се открива приблизително при 16% от хората, страдащи от повишени нива на глюкоза. Колкото по-възраст е диабетикът, толкова по-голяма е вероятността от развитие на този патология. В структурата на всички патологии, съпровождащи се с помътняването на лещата, на това заболяване се падат около 6%. Интересно е, че захарният диабет от втори тип значително по-често се съпровожда с това усложнение. Жените в по-голяма степен са подложени на развитието на тази болест от мъжете.

Основен предразполагащ фактор за възникване на диабетна катаракта е системно повишени нива на кръвната захар в кръвта. Най-голямо значение в този случай е продължителността на съществуващия захарен диабет. Колкото по-дълго живее боледува, толкова по-висок е рискът от развитие на това състояние. Сред другите предразполагащи фактори е продължително непарирана хипергликемия, внезапно спиране на приема на хипогликемични средства на таблетки и преминаване на инсулин.

Стадии и форми

В своето развитие на диабетната катаракта преминава през няколко сменящи се един след друг етапи. В зависимост от това се разграничават 4 основни форми – начална, незряла, зряла и късна. Най-благоприятна за лечение е началната форма. Характеризира се с поява на огнища на помътняване извън оптичната зона, поради което зрителната зона все още не страда. При незряла форма възникналите изменения продължават да прогресират и обхващат вече централната оптична зона, което се съпровожда с понижаване на остротата на зрението. Зрялата форма се установява в случай, ако веществото в лещата напълно помътнява и се уплътнява. Последната форма е презряла. Влакнестите структури на лещата се разпадат, а прозрачната обвивка, която заобикаля лещата и се нарича капсула се набръчква.

Механизъм на развитие

Механизмът на възникване на диабетна катаракта е доста сложен. Основен патогенетичен момент е прекомерно отлагане в тъканите на хрущяла на шестатомен спирт, наричан сорбитол. Именно поради това се образуват участъци на помътняване. Паралелно се наблюдава значително нарушаване на трофиката на лещата, което води до още по-голямо прогресиране на патологичен процес.

Симптоми при диабетна катаракта

Симптомите при това заболяване няма каквато и да е специфичност. На първо време зрителната функция не е нарушена и болният човек, дори не се усеща за съществуващия проблем. Но в ранен стадий е възможно зрението да се подобри.

С прогресирането на патологичните изменения се присъединяват симптоми като удвояване в очите, а също и повишена чувствителност към ярка светлина.

Заобикалящите предмети сякаш придобиват жълт нюанс. Зрителната функция все повече се влошава и стига до светоусещане. Болният човек започва по-лошо се ориентира в пространството, което води до значително понижаване на качеството на неговия живот.

Диагностика и лечение

Тази болест може да се заподозре въз основа на съществуващите в анамнезата на захарния диабет в съвкупност с оплаквания на болния.

Първоначално при установяване на диабетна катаракта е необходимо нормализиране нивата на кръвната захар. Допълнително се назначават и витамини.