С началото на топлото време, от края на пролетта и през цялото лято по пазарите се появява голямо разнообразие от плодове.
Много хора желаят да си разнообразят менюто с всички тези плодове, но често след тяхната употреба възниква диария.
Причините за подобно разстройство са няколко и далеч невинаги това се дължи на инфекция, заради попаднали с плодовете опасни бактерии.
Чревните разстройства е възможно да възникват в резултат на алергии или патологии на храносмилателната система, хроничен или остър панкреатит, колит и други заболявания.
Да поговорим по-подробно за този деликатен проблем.
1. Чревна инфекция заради немити плодове
Доста са тези, които пренебрегват елементарни хигиенни правила, като консумират плодове директно от градината или ягоди от ливадата.
И последствията не закъсняват само след няколко часа температурата се повишава развива се неразположение, диария, а често и гадене с повръщане.
Това е в резултат на попадане заедно с плодовете на опасни микроби в организма и развитие на чревна инфекция.
Патогенните бактерии са доста разпространени сред природата и в градината попадат заедно с органичните торове.
На повърхността на плодовете микробите са способни да провокират инфекции, тъй като условията за дълго съхранение са много подходящи.
След проникване в организма инфекцията се развива бързо и активно, предизвиквайки неприятни симптоми.
Обикновено чревната инфекция е с единичен характер, по-рядко се заразяват други членове на семейството.
2. Разхлабващ ефект на плодовете
Диарията е възможна не само поради инфекция, но и заради активните съставки на плодовете, който действат разхлабващо.
Много плодове имат активизиращо перисталтиката изразено разхлабващо действие, тъй като съдържат груби растителни влакна, пектини и плодови киселини.
Диария най-често предизвикват сливите и кайсиите, киселите ябълки, крушите.
При умерено потребление тези плодове правят изпражненията по-меки, но ако се ядат на гладно и в голямо количество, предизвикват диария.
Особено ако се съчетават с няколко вида храна.
Този ефект се проявява, поради голямото количество плодови киселини, те дразнят стените на червата, активизират перисталтиката.
Освен това притежават жлъчегонен ефект, а жлъчката също има разхлабващо действие.
Затова и плодовете трябва да се употребяват известно време след хранене в умерени количества.
3. Алергия към плодове
Често през лятото се формира хранителна алергия, свързана с прекаляването с плодовете.
При възрастните се провокира повече от екзотичните плодове, но е напълно вероятна и реакция към съвсем обичайни нашенски плодове.
Най-често алергии се развиват към ранни плодове, които се обработват с химикали – ягоди, череши в средата на май, грозде в средата на лятото, ранни пъпеши и дини.
В този случай алергенни стават плодовете в съчетание с химическите вещества, с които са обработвани.
4. Хроничен панкретатит – може ли плодове?
При наличие на остър панкреатит или обостряне на хроничния пресните плодове са напълно забранени, тъй като предизвикват рязко напрягане на жлезата.
Това формира болкови синдром продължителна диария и неразположение.
Всички плодове могат да се употребяват само в термично обработен вид – варени, печени, запечени, на пара.
5. Диария при патологии на стомаха и на червата
Употребата на голямо количество пресни плодове може да предизвика диария при обостряне на гастрит и колит.
При наличие на гастрит с понижена киселинност диария се предизвиква заради непълноценна обработка на храната в стомаха.
Това е причината за формиране на изразено раздразнение на тънкото и дебелото черво.