Качването на килограми е един от най-плашещите странични ефекти от приема на лекарства. Но за съжаление, се среща в листовките на повечето терапевтични средства. Защо се напълнява от медикаментозна терапия и можем ли да се борим с това?

Лекарствата и наднорменото тегло

Трупането на допълнителни килограми на фона на прием на лекарствени препарати се нарича фармакогенно увеличаване на телесната маса.

И става дума не само за един излишен килограм, а нарастване на теглото с 5-7%, тоест за жена с тегло 60 килограма – това са 3-4 кг и повече, до развитие на затлъстяване.

През 2002-ра година Т. Ламберт публикува теорията за „зайците и костенурките“, според която препаратите, повишаващи теглото, действат по една от двете основни схеми:

• Със скорост на заек – бързо качване на килограми и излизане на плато;
• С на костенурка – увеличаването на теглото при многогодишно използване, поради промяна на начина на живот на пациента;

Например, някои невролептици притежават седативен ефект, тоест при постоянен прием на препарата се движат по-малко, не са толкова активни, което води до натрупването на излишни мастни запаси.

Първият вариант е, когато увеличаването на теглото се развива в резултат на прякото действие на лекарствата. И механизмите за повишаване на теглото в този случай са 2:

• Повишаване на апетита;
• Задържане на течности;

Увеличаване на апетита

В този случай лекарственият препарат влияе на концентрацията на хормоните и на други фактори, които така или иначе регулират апетита и хранителното поведение на човека.

Инсулинът, половите хормони, някои кортикостероидни препарати водят до увеличаване на нивата на инсулина в кръвта. Това съответно предизвиква увеличаване на апетита. При липса на самоконтрол човек преяжда, което води и до увеличаване на телесната маса.

При прием на невролептици механизмът е малко по-различен, при който се повишава нивото на пролактина – това понижава чувствителността на организма към инсулин – и отново се стига до усилване на апетита.

Някои препарати от категорията на антипсихоптиците блокират хистаминовите и серотониновите рецептори, което стимулира хранителните рефлекси на човека и, като следствие, също се стига до преяждане.

А при блокиране на допаминовите рецептори намалява удоволствието, което човек получава от храната. В резултат на това той се опитва да контролира това чрез изяждането на по-калорична храна.

Хормоналните препарати, които повишават нивата на андрогените при жените и ги намаляват при мъжете, понижават чувствителността на хормоните на хипоталамуса, отговарящи за чувството за засищане.

Има и други начини за влияние на лекарствата върху хранителното поведение на човека, но всички се свеждат до това, че под тяхно въздействие човек започва да яде повече и от това трупа килограми.

Какво да правим в такава ситуация?

Трябва да се научим да контролираме желанията си. Това е трудно, но не е невъзможно. Необходимо е да припомняме, че нашето силно желание да изядем нещо – не е истински глад, а страничен ефект от лекарствата, които приемаме.

Препоръчително е да търсим начини да убедим организма, че допълнителна храна не ни е нужна. И ако не е възможно да се удържите, старайте се да увеличите разходът на калории.

Задържане на течности

Много лекарства способстват за задържането на течности в организма, което се проявява под формата на отоци и излишни килограми.

В тази група влизат нестероидните противовъзпалителни, естрогени, прогестерон, някои лекарства за лечение на повишено налягане – алфа и бета блокери.

В този случай ще е полезно намаляване на количеството на употребяваната сол.