Какво е дифтерия?

Дифтерия или дифтерит е заразно инфекциозно заболяване, засягащо предимно горните дихателни пътища. То се характеризира с болки в гърлото, повишена телесна температура и образуването на налеп по сливиците и носоглътката. Дифтерията също може да повлияе на кожата и да причини локални кожни инфекции – кожна дифтерия.

По-тежките случаи на дифтерия могат да станат причина за проява на системни симптоми и да повлияят на други органи и системи като сърцето и нервната система, което в редки случаи може да предизвика смърт. Дифтеритът се причинява от бактерията Corynebacterium diphtheriae.

Какви са симптомите на дифтерия?

Симптомите се появяват в рамките на 2-5 дни след излагането на бактерията на дифтерита, въпреки че при някои хора дифтерията протича без проява на симптоми – асимптоматично. Симптомите на дифтерия дихателната система могат да бъдат:

 • Възпалено гърло;
 • Треска;
 • Дрезгав глас;
 • Затруднения при преглъщането;
 • Физическо неразположение;
 • Отпадналост;
 • Главоболие и кашлица;
 • Увеличени лимфни възли на шията и на врата, което причинява тяхното подуване;
 • Гноен или примесен с кръв секрет от носа;
 • Затруднено дишане.

Когато дифтерията на дихателната система прогресира, болните могат да развият „класическия“ дебел, сив налеп, който се формира над мукозните мембрани на сливиците, фаринкса и/ или носната кухина.

Увеличаването на размера на тази псевдомембрана и достигането ѝ до ларинкса и трахеята може да доведе до запушване на дихателните пътища с последващо задушаване и смърт.

Системните симптоми на дифтерита са резултат от действието на дифтерийния токсин и последващото му разпространение до други органи, които са далеч от обичайното огнище на инфекция.

Най-често биват засегнати сърцето и нервната система, което води до усложнения като възпаление на сърцето – миокардит, мускулна слабост, изтръпване и зрителни промени.

Какви са причините?

Дифтерията се причинява от Corynebacteriumdiphtheriae, която е от грам-положителните бацили.

Съществуват три биотипа на бактерията – гравис, митис и интермедиус, които са способни да причинят дифтерия. В зависимост от биотипа, който е причинител дифтерита, варира и тежестта на заболяването.

Бактерията причинява дифтерия в резултат на нахлуването ѝ в тъканите на гърлото и започва да отделя токсин, който нарушава целостта на тъканите и води до образуването на характерния налеп.

Лечение на дифтерит

Основното лечение на дифтерия се състои от дифтериен антитоксин, антибиотици и поддържащо лечение. Ако има съмнения за дифтерия, лечението трябва да започне възможно по-бързо, дори преди поставянето на окончателната диагноза след излизането на резултатите от направените изследвания.

Хората със съмнение за дифтерия трябва да бъдат изолирани, за да се предотврати евентуално разпространение на болестта.

Ефективното лечение на дифтерит започва с прилагането на антитоксин, който неутрализира циркулиращия дифтериен токсин и ограничава развитието на заболяването.

Но не е ефективен, когато токсинът вече се е свързал с телесните тъкани. При хората, които са заразени, но не проявяват симптоми , обикновено не се нуждаят от антитоксин, а биват лекувани с антибиотици.

Антибиотиците еритромицин или пеницилин могат бързо да унищожат бактериите причинители и да се преустанови отделянето на нови количества от токсин. Прилагането на антибиотици предотвратява предаването на бактерията на околните.

Възможно е да се наложи и поддържащо лечение на дифтерия. Запушването на дихателните пътища от нарасналия налеп може да доведе до пристъпи на задушаване и дори смърт, при което се налага поставянето на дихателна тръба.

Как да се предпазим от дифтерия?

Най-ефективният начин за предпазване от дифтерия е имунизацията с ваксина, която предлага имунна защита срещу този опасен патоген.

В България, както и в много други страни по света, ваксинацията срещу дифтерия се извършва като част от задължителния имунизационен календар, който осигурява безплатна ваксинация на децата и възрастните.

Дифтерията е предизвикана от бактерията Corynebacterium diphtheriae и се предава преимуществено чрез капки от кихане или кашляне на инфектиран човек.

Симптомите на дифтерия включват горло нарани, висока температура, затруднено дишане, усещане на умора и слабост. Заболяването може да засегне и други органи като сърцето и бъбреците, което прави ваксинацията още по-важна.

Комбинираната ДФК ваксина, която се използва в България, съдържа компоненти, предоставящи имунна защита срещу тетанус, дифтерия и коклюш.

Тази ваксина се нарича DTP ваксина и се прилага в редовни интервали през детството и след това през определени периоди във възрастта.

Вакцинацията с DTP ваксина не само предпазва от дифтерия, но и от други сериозни инфекции като тетанус и коклюш.

Ваксината срещу дифтерия създава имунитет, който помага на организма да се справи с бактерията, ако се изложи на нея.

Този имунитет се изгражда след серия от ваксинации през детството и последващи бустър дози през възрастта. Процесът на ваксинация срещу дифтерия е важен не само за индивидите, но и за обществото като цяло.

Освен ваксинацията, има и други начини, по които можете да се предпазите от дифтерия:

 1. Хигиенни мерки: Редовно миене на ръцете със сапун и вода, както и избягване на контакт с инфектирани лица, могат да намалят риска от зараза.

 2. Профилактични антибиотици: Ако сте били изложени на дифтерия, лекарят ви може да ви предпише антибиотици, за да предотврати развитието на инфекция.

 3. Здравословен начин на живот: Поддържането на силна имунна система чрез правилно хранене, физическа активност и достатъчно сън може да помогне на организма ви да се справи с инфекции по-ефективно.