Дихателната гимнастика облекчава протичането на много заболявания на белите дробове и помага за тяхната профилактика.

Съществуват множество методики, всяка от които е насочена към разрешаване на конкретни проблеми – намаляване на задуха, по-лесното отделяне на храчки, насичане с кислород и прочие.

Дихателната гимнастика ще бъде ефективна, ако е подбрана правилно. Как да изберем упражненията и на какво да обърнем внимание при различни диагнози?

Дихателна гимнастика - общи принципи

Основна задача на дихателната гимнастика е подобряване на белодробната функция. В едни случаи за това е необходимо дълбоко дишане, което помага за увеличаване на постъпването на кислород.

Някои техники укрепват мускулите, които отговарят за продуктивното дишане и на първо място – за диафрагмата. Тези упражнения са важни при патологично изменение на тъканите на белите дробове.

Дихателната гимнастика е допълнителен метод на лечение, който не може да замени приема на медикаменти, физиотерапия и лечебна физкултура.

Комплексът упражнения за дихателна гимнастика е необходимо да се одобри от лекуващия лекар и да се спазват няколко важни правила:

  • Занятията трябва да се провеждат на чист въздух – упражненията у дома се правят на отворен прозорец, в добре проветрено помещение;
  • Не трябва да има прекомерно напрягане – при влошаване на състоянието е необходимо гимнастиката да се прекрати;
  • Не е желателно провеждането на дихателна гимнастика веднага след хранене;
  • Противопоказна е за хора с хипертония, след прекаран инфаркт, в остър стадий на болестта – с повишение на температурата и влошаване на общото състояние, при кръвотечения от носа и кръвохрак.

Бронхиална астма

Това е алергично заболяване, при което болният страда от пристъпи на задушаване. Обикновено не се съпровожда с влажна кашлица, а хриповете са предизвикани от отоци и свиване на дихателните пътища.

По време на пристъпите възниква остро усещане за недостиг на кислород, затруднено и удължено издишване, съпровождащо се със сухи хрипове.

Ефективен метод при бронхиални пристъпи е повърхностно дишане по метода Бутейко, при който човек диша често и бързо, като минимално разширява белите дробове.

Астматиците е важно да умеят да си контролират дишането. Това съществено намалява интензивността на пристъпа, а също позволява контрол на емоциите, с което астматикът няма да изпадне в паника.

За такива болни, в период на ремисия, е препоръчителна дихателна гимнастика, с участие на диафрагмата – коремно дишане. Също и практиките със задържане на дишане при вдишване и издишване.

Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/

Заболяването представлява развитие на хроничен бронхит обикновено с присъединяване на емфизем, вследствие на което възниква белодробна недостатъчност.

ХОББ е хронично и прогресиращо, затова основна задача на дихателната гимнастика е забавяне на развитието на патологичния процес.

Белодробното заболяване се развива по 2 сценария, в зависимост от това до колко са изразени симптомите на бронхит и емфизем. Затова и подборът на упражненията зависи от типа болест.

Пневмония и бронхит

Дихателната гимнастика при пневмония или бронхит се прави само тогава, когато състоянието на болния се подобрява и телесната температура се нормализира.

Подобно лечение е показно в период на оздравяване, за отстраняване на остатъчните явления. В острия период дихателните упражнения могат да влошат състоянието.

Възможно е да се стигне до оток на дихателните пътища, кръвотечение и повишение на артериалното налягане.

Целта на гимнастиката при бронхит и пневмония е прочистване на белите дробове, за да се избегне застой на кръвта. Това е важно, тъй като в натрупалата се слуз се размножават бактерии и възпалението може да премине в хронична форма.

Полезни са упражненията с дълбоки вдишвания или обратно, издишвания, навеждания, въртене на торса.

За прочистване на белите дробове помагат бавните издишвания с изкашляне в края на упражненията. При бронхит са препоръчителни гимнастиките, при които се правят вдишвания през носа и свободни издишвания.

Подобни методи укрепват мускулите и помагат за нормализиране на дишането.

Добър вариант за гимнастиката след оздравяването са и разходки на чист въздух с умерено темпо на ходене.

При тях дишането се ускорява и става по-дълбоко. Това позволява да се осигури добра вентилация на белите дробове.