Какво влияе на способността на човек да поддържа теглото в границата на нормите?

Колко храна яде за деня като количество, каква е, колко полезна или вредна е тя за тялото. А също и това колко се движи и енергия изразходва. Разбира се, и от какво е болен или е здрав. 

Важно е също и колко мускулна тъкан има, както и колко е мастната тъкан. Има ли семейна предразположеност към напълняване. И много други фактори. Важно е по кое време се храни и колко редовно го прави.

По кое време на денонощието организмът изгаря най-активно получените калории? Кога се опитва да ги отлага като мастни запаси?

Калории и време от деня 

Тяло и биологичен часовник

Човешкото тяло функционира по вграден биологичен часовник. На практика всички системи на организма се намират под влияние на циркадни /денонощни/ биоритми.

Това означава, че много процеси с най-голяма вероятност протичат в определено време на денонощието.

Циркадните ритми действат на молекулярно ниво. Имаме т.нар. гени часовници, които кодират образуването на белтъци, сигнализиращи на мозъчните клетки за времето от денонощието.

Така се активират процесите, които отговарят за съответното време. На свой ред това определя скоростта на метаболизма.

Интензивността на обмяна на веществата се регулира с помощта на хормони, които се образуват от различни органи на ендокринната система.

Вечерта епифизата повишава синтеза на мелатонин, който понижава телесната температура и управлява съня. През нощта хипофизата образува по-малко от хормона адренокортикотропен, но на този фон се активира синтеза на хормон на растежа.

Нивото на възбуда се понижава и се стимулират анаболните процеси – отлагането на гликоген в тъканите и делене на клетките.

Малко преди събуждане кората на надбъбречните жлези започва да повишава нивата на кортизол, което е признак, че организмът е готов за ставане. И това е само малка част от процесите, всеки от които си има свое време.

Защо са ни нужни тези гени "часовници". Човешкото тяло не е механизъм, който да може с едно копче да премине към друг режим на работа.

Необходимо е да завърши едни процеси и да се подготви за стартирането на други. Тялото също има нужна от сън – не само за отдих, но и за преработка на информация, получена за периода на бодърстване, за възстановяване на уврежданията и др.

Циркадният таймер позволява на организма да работи максимално ефективно и с пълноценно възстановяване на ресурсите.

За какво се изразходват калории?

Харчим калории постоянно, всяка секунда, дори без да правим нищо. Белите ни дробове дишат, сърцето се съкращава, червата смилат храната, бъбреците непрекъснато пречистват кръвта.

С много висока скорост се променя потенциала по цялото протежение на израстъците на нервни клетки. Дори когато спим, изразходваме калории.

Когато започнем да се движим, още повече интензивно – например, за да догоним автобус или на тренировка във фитнеса, калориите изгарят като дърво в огнище.

Основно правило за поддържане на теглото е да се приемат толкова калории, колкото и се изразходват. За отслабване е необходимо създаването на отрицателен баланс.

Нивото на метаболизъм в състояние на покой при всеки човек е индивидуално.

Зависи не само от теглото, но и от цяла съвкупност от фактори. Колкото повече мускули, толкова по-активно протичат метаболитните процеси.

Ако има повече мазнини, тогава изразходването на калории върви по-бавно. Затова и метаболизмът на атлет с тегло от 100 килограма е много по-бърз, отколкото този на човек със същото тегло, но със заседнал начин на живот.

Метаболитни колебания

Изразходването на калории зависи от времето в денонощието. Метаболизмът се забързва и забавя в зависимост от това колко е часът. Този факт изобщо не е изненадващ, тъй като дори и синтезът на хормоните се променя в зависимост от часа.

Учените установяват, че минималната метаболитна активност се пада в края на нощта – от 4:00 до 6:00 часа сутринта, а пикът настъпва след 12:00 часа.

Това е приблизително към края на бодърстването – от 16:00 до 18:00 часа. Разликата между нивото на потребление на енергия може да достигне до 10%.