От първото вдишване новороденото дете трябва да бъде равномерно и свободно, на практика беззвучно.

Дори най-малката хрема може да предизвика проблеми с дишането, особено при хранене и кърмене и по време на сън.

Затова родителите трябва да знаят нормата и да определят и най-малките проблеми.

Нормално дишане при бебето

Има няколко особености, отразяващи понятието „нормално дишане” при бебето. Мъниците дишат по-бързо, отколкото по-големите деца и възрастните.

Средностатистическото дете, особено новороденото, прави приблизително по 40-60 вдишвания в минута, когато бодърства. На сън вдишването се забавя до 30-40 вдишвания в минута.

Детето понякога може да диша по-често от 60 пъти в минута, особено когато е развълнувано или плаче. Въпреки това дишането се връща към обикновената честота, когато то успокои.

Особености на дишане при малки деца

За мъниците е характерен коремен тип дишане, когато детето вдишва и издишва, коремчето му се движи активно. Всички хора се раждат с коремен тип дишане, но със съзряването преминават към гръдно дишане.

Също за децата са характерни паузи в дишането – детето може да диша бързо и след това да престане за максимум 10 секунди, преди да се възобнови нормалното дишане.

Родителите, които постоянно се грижат за своето дете как диша по време на сън, могат да се безпокоят за това, но това е абсолютно нормално. Тази картина на дишане се нарича периодично дишане.

Дишането при малки деца може да се съпровожда със звуци. Малките деца могат да дишат само през носа.

Малките носови ходове и наличието на слуз могат да направят дишането на детето леко шумно, с похъркване.

Известен шум при дишане, дори без хрема, е обичайно явление. Ако блокирането на носовите пътища, заради натрупана слуз е сериозна, тогава детето ще кихне. Това е естествен рефлекс за очистване на носа.

Какви са признаците на проблеми с дишането при деца?

Отклонението от обичайната картина на дишане може да сигнализира за проблеми със здравето. Има признаци, които трябва да проверят родителите, за да разберат има ли детето проблеми с дишането:

  • Ускоряване на дишането на повече от 60 вдишвания в минута – детето може да диша бързо, когато е възбудено или плаче, но не и на сън или в състояние на покой. Ако винаги диша бързо, проверете симптомите на болестта, такива като треска и колики.
  • Нередовно дишане с паузи – ако детето прави пауза, повече от 10 секунди, това предизвиква безпокойство. Ако прекъсването превишава 20 секунди, това може да е признак на апнея, която възниква, вследствие свиване на дихателните пътища.
  • Раздуване на ноздрите – ако за детето възникнат проблеми с попадане на въздух в дихателните пътища, то ноздрите ще се напрягат или раздуват по време на всяко вдишване.
  • Дишане през устата – ако детето предпочита да диша през устата, това може да показател за възпаление на сливиците или на аденоидите заради инфекции. Това състояние може да бъде обструктивна апнея за проблемите при дишането.
  • Напрегнато дишане с участие на спомагателни мускули – ако родителите забелязват как детето напряга гърдите при всяко вдишване, за да получи достатъчно въздух в белите дробове, това е признак на проблеми с дишане;
  • Постоянна кашлица и хрипове – от време на време не са опасни, но ако са постоянни, то сигнализира за проблеми. Кашлицата и свистящото дишане могат да възникнат, когато детето страда от простуда;