Дисплазия на шийката на матката представлява предраково изменение на клетките, формиращи вътрешния слой на шийката на матката, отворът на маточната кухина.

Тези промени се откриват чрез микроскопски анализ на клетъчните проби, взети от цервикса при обикновен преглед на таза, като например цитонамазка.

Плоскоклетъчна интраепителна лезия е термин, който се използва в патологията за обозначаване на цервикална дисплазия, наблюдавана в натривка от клетки, взети от шийката на майката.

Плоскоклетъчна с оглед на вида клетки, формиращи лигавицата на маточната шийка. А интраепителна, тъй като тези клетки образуват мукозната мембрана на шийката на матката.

Когато цервикалната дисплазия се установява при биопсия на тъкан, то тогава се означава като цервикална интраепителна неоплазия.

Какви са симптомите?

Предраковото изменение на клетките обикновено не се свързва с никакви характерни симптоми. Ето защо се препоръчва редовно изследване на таза и веднъж годишно цитонамазка.

Какви са причините?

Цервикалната дисплазия се причинява от инфекция с човешки папиломавирус /HPV/, който е причинител на едно от най-често срещаните вирусни заболявания, предавани по полов път.

Всъщност се смята, че над 75% от сексуално активните жени се заразяват с този вирус през определен момент от живота си.

Повечето нови HPV инфекции се появяват се появяват при млади жени, на възраст между 15 и 25-годишна възраст. За щастие повечето от тях не предизвикват никакви симптоми и отзвучават спонтанно.

Но в някои случаи HPV инфекциите персистират и не се разрешават от само себе си, но причината за това не е ясна.

Хроничната вирусна инфекция може да доведе до развитието на генитални брадавици, предракови промени /цервикални дисплазия/, както и рак на маточната шийка.

Но не всички жени, които имат HPV инфекция, развиват злокачествени образувания, като се предполага, че е необходимо наличието на други фактори.

Някои типове на HPV обикновено предизвикват появата на генитални брадавици или лека дисплазия, това са така наречените ниско рискови типове HPV-6, HPV-11.

Докато другите видове, известни като високо рискови щамове HPV-16, HPV-18, обуславят развитието на тежка дисплазия и цервикален рак.

Тъй като HPV инфекциите се предават основно чрез сексуален контакт, рискът от заразяването се увеличава с броя на сексуалните партньори, които една жена има.

Известно е също така, че тютюнопушенето и супресията на имунната система увеличават риска от възникването на HPV – индуцирана цервикална дисплазия и рак на маточната шийка.

Лечение на дисплазия на шийката на матката

Повечето жени с лека дисплазия първа степен /ЦИН І/ претърпяват спонтанна регресия без лечение.

Следователно при такива случаи се препоръчва наблюдение без прилагане на специфично лечение.

Също и когато диагнозата при всяко изследване е една и съща и засегнатите зони на маточната шийка не изменят размера си. Хирургичното лечение е подходящо за жени с цервикална дисплазия 3 степен.

Превенция

Ваксината Гардасил е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за употреба при мъже и жени на възраст между 9 и 26-годишна възраст.

Доказано е, че тази ваксина е безопасна и 100% ефективна при предотвратяване на инфекция с 4-те най-срещани щама на HPV вируса /6, 11, 16 и 18/ при жени, които не са били преди това излагани на вируса.

Но е слабо ефективна при жени, които вече са били заразени с вируса и не осигурява защита срещу всички щамове на HPV вируса.