Основна трудност на специалистите по стерилитет е, моментът, в който трябва да се разясни на двойката, че този проблем е често срещан при много партньори и че въпреки това има съвсем естествени начини за забременяване.

Въпреки заливащата ни информация, свързана със сексуалното образование и въпросите с безплодието, много хора все още не са достатъчно информирани. Проучване в Нова Зеландия, показва, че 74% от жените, не са запознати с причините за безплодие.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията оповестяват данни от изследвания, проведени през 2006 г.,в които около 1 на 12 раждания в САЩ, за първи път майките са над 35 годишна възраст, в сравнение с периода до 1970 г. Наблюдава се увеличаване на възрастта на родилките години след 1970 година, с 1%, по-късно са се увеличили осем пъти до 8% до 2006 г.

Същите икономически и социални сили, които са допринесли за тази статистика са накарали голяма част от жените да смятат, че плодовитостта продължава до 40-те години. За съжаление, данни показват, че общият риск за безплодие се определя като 6% на възраст от 20 и 24 г. и между 64% от 40 до 44 г.

Новаторско проучване, в което участват повече от 5000 двойки от 1940-те и 1950-те години показва, че минимум 85% успяват да заченат в рамките на една година. Нормално е жените, които са по-млади от 35 години и са в идеално здраве, да заченат по-бързо от жените над 35 години, които страдат от нередовни или болезнени месечни менструални цикли, диабет или проблеми с щитовидната жлеза.

Достатъчно е да се направи преглед от специалист. Голяма част от проблемите с плодовитостта, се лекуват лесно, но са невъзможни без намесата на медицинска помощ. Трябва да се стремите винаги да сте информирани, не чакайте, а се обърнете към специалист, който ще ви обясни причината за проблема.

Липса на интимен контакт

Забързаното ежедневие е причината много двойки да не могат да заченат, понеже прекарват времето в спалнята си в сън. Няма как да заченете, ако прекарвате малко време заедно. Не забравяйте, че дори да сте млади, да се храните здравословно и да нямате проблеми с плодовитостта, шансовете да заченете за един месец са около 25%, дори да засечете най-подходящия момент от овулацията.

Възможността да заченете продължава по няколко дни преди и по време на овулацията, трябва да осъществявате полов акт на всеки 24-48 часа в този период. Според статистиката, този процент на успеваемост се понижава от 10% до 15% на месец, но ако не забременеете на в рамките на едно тримесечие до 5% или по-малко, ако не успеете да заченете след една година.

За да обясним по-лесно, какви са ситуациите, в които липсата на информация е причина за безплодие, ще използваме следния пример: Жена на 36 години, с нередовен месечен цикъл, която не проверява кога настъпва овулацията й, ще забременее изключително трудно от случаен контакт с партньора си, без значение в какво здраве са и какви са репродуктивните им възможности.

В случай че е изминала една година от опитите ви да заченете, обърнете се към специалист, който ще ви обясни проблема и ще ви помогне да откриете решение. Съвременната медицина разполага с редица методи за подпомагане на репродукцията и не се страхувайте, ин витрото далеч не е основният от тях.