Вероятно много хора са чували, че пропорциите на тялото могат да установят връзка между отделните му области, както и да помогнат да се определи здравословното състояние. Днес тези сведения са потвърдени от учените, които са установили връзка между размера на пениса и дължината на пръстите. В резултатите от проучването се съобщава, че мъжете, които имат разстояние между показалеца и безименния пръст на дясната си ръка имат и по-голям пенис.

Възможно е да се получава несъответствие между показалеца и останалите пръсти, което е напълно нормално и се е използва за изследването.

Според проучването, ако разликата между дължината на втория и четвъртия пръст е по-голяма със сигурност това определя размера на пениса като по-задоволителен за дамите. Подробни данни са публикувани в азиатския вестник „Андрология“.

Изследователите съобщават, че един бърз поглед на мъжките пръсти би могъл да разкрие излагането на мъжки хормони в утробата, освен това може да подскаже дали съществува риск от хормонални заболявания, или рак на простатата.

Въпреки че теорията за съотношението на пръстите при мъжете и хормоналната експозиция не е съвсем нова, може да се изненадате от сведенията, които ще получите за здравето си от размера на тези пропорции. Изследванията са установили, че съотношението между втория и четвъртия пръст е свързано с броя на сперматозоидите, вероятността от сърдечен пристъп, предпочитанията за активна ръка, лицева мъжественост и още редица изненадващи връзки.

Едно малко проучване през 2002 г., публикувано в списание „Urology“ показва връзка между дължината на показалеца и размера на пениса при здравите мъже под 40 години. В изследването се предполага, че експозицията на тестостерон в утробата влияе на растежа.

Какъв размер може да достигне пенисът?

В ново проучване, учените от медицинския център „Гил“ и университета в Южна Корея са изследвали данни от 144 доброволци на 20-годишна възраст, както и няколко по-възрастни, които ще се подлагат на урологични операции. Докато мъжете са под упойка, учените измерват дължината на пръстите и размера на пениса в отпуснато състояние и по време на ерекция.

Оказва се, че дължината на пениса в отпуснато състояние е близка до тази в ерекция. Средната му дължина е около 7,7 см, при размери от 4 до 12 см. Когато членът е в ерекция размерът му варира от 7,5 до 17 cм като средната дължина се определя около 11.7 см.

Средното съотношение между двата пръста е 0.97 см, при диапазон от 0.88 до 1.12 см като разликите трудно могат да се определят с невъоръжено око.

Какво влияние оказва тестостеронът в утробата?

Учените определят хормоналните експозиции и генетичните процеси, които са установени чрез изследването на връзката между размера на пръстите като недостатъчно достоверни, въпреки че тестостеронът в утробата играе важна роля. Според проучването броя на хормоните естроген и тестостерон кодират размера на безименния пръст преди раждането. Понеже при мъжете преобладава тестостеронът безименният пръст е по-дълъг от показалеца, с при жените се получава обратното.

Според биолога Денис Брукс от колежа „Скидмор“: „Ако констатациите се докажат и се потвърди теорията за съотношението на цифрите това ще помогне на лекарите да установят с един поглед на колко тестостерон са изложени техните пациенти в утробата.“

Въпреки че тези изследвания изглеждат несъществени могат да подобрят разпознаването на функциите на сложния човешки организъм. Освен като любопитен факт, проучването може да има важно значение в превантивната медицина, като показва риска от някои заболявания.