Може би не на всички е известно, че доматите всъщност са плодове. Тези красиви плодове, всъщност са доста застъпени в бита ни.
Използваме ги в салатите, в любимите ни ястия и дори в коктейли. В днешната статия решихме да ви запознаем с ползите, които ни носят. Ще ви предложим и няколко иновативни начина, по които да ги консумирате.
История на домата
Родината на вкусния плод е Южна Америка. Доматите произлизат от семейство Картофови.
Има данни, че са се консумирали първо в Мексико, като плодовете са били с оранжев цвят. Ацтеките били първите, които ги използвали в приготвянето на ястията си.
Много историци вярват, че в Европа са се появили благодарение на Христофор Колумб в края на 15ти век. Според исторически сведения първата държава в Европа, която ги е опитала е била Испания.
При колонизирането на Америка, испанците започнали да ги разпространяват там, като постепенно се пренесли на Карибите и Филипините. Пътешественици, на по-късен етап, ги разпространили и из цяла Азия.
Както споменахме и по-горе, доматите първоначално са били оранжеви. Самите плодове са били по-малки и в някои държави са се притеснявали да ги използват за хапване.
В днешно време, има хиляди сортове домати, някои, от които са хибридни и селектирани. Срещат се плодове с всякаква големина, форма и цвят.
Какви ползи може да ми донесе доматът?
- Доказано е, че една порция домати ни дава около 20 % от дневния прием витамини, които са ни необходими, за да бъдем здрави. В тях се открива солидно количество витамин Е, витамин А, витамин В1, витамин В5, витамин В2, витамин В6 и витамин В9 (фолиева киселина).
Доматите са доста богати на витамин С и биотин.
- Доматите съдържат изключително малка калории, като в 100 г. се откриват по-малко от 20 калории. Затова може да ги хапвате спокойно, дори когато сте на диета и се опитвате да свалите излишните килограми
- Доматите са с високо съдържание на диетични фибри, които благоприятстват състоянието на храносмилателния тракт и подобряват перисталтиката. Това показва, че те са и отлично средство при запек.
- Сокът от доматите е перфектно естествено средство срещу гастрит, дължащ се на ниска киселинност на стомашния сок.
- Доматите са богати на аминокиселината триптофан, чрез която в тялото ни се произвежда серотонинът. Серотонинът, който е по-разпознаваем като хормон на щастието, е невротрансмитер, благоприятстващ нервната система и състоянието на стомашно-чревния тракт.
- Доматите са добро решение в периодите, когато сме силно раздразнителни и стресирани. Смята се, че те са добро решение за мигрена и първи симптоми на клинична депресия.
- Оказва се, че веществото, на което се дължи червеният цвят на плодовете е и много полезно. Ликопенът е едновременно антиоксидант и силен «щит» срещу развитието на сърдечно – съдови заболявания.
- Доматите са мощни противовъзпалителни средства, като е доказано, че консумацията им се бори срещу възпалителни процеси в организма ни. Счита се, че това им свойство се дължи на веществото нарингенин.
- Според много проучвания, редовната консумация на домати може да намали нивата на общия холестерол, с което ще допринесе и за доброто здраве на сърцето и кръвоносните съдове.
- В доматите се открива и хлорогенова киселина. Според специалисти, тази киселина е антиоксидант и се справя успешно с понижаване на кръвното налягане.
- Червените плодове се препоръчват и при терапията за различните видове анемии.
- В доматите са открити и каротеноиди, които предпазват зрителния аппарат от увреждане.
- Редовното прибавяне на домати в ястията ни, увеличава общия тонус и подобрява физическата издръжливост. Следователно, доматите са отлични за спортуващите и професионалните спортисти.
- Високото съдържание на калций, укрепва костите и действа благоприятно върху здравето на зъбите.
- Прякото прилагане на доматен сок върху кожата, възстановява нейният блясък и затваря порите. Смята се, че маслото, извлечено от доматените семки, поддържа кожата мека и гладка и се бори срещу признаците на стареене.
Как да разнообразим ежедневното се меню, чрез доматите?
Вкусни печени домати:
домати - 1 голяма консерва
целина - 1 ч.ч., нарязана на кубчета
лук - 1 ч.ч., нарязан на ивици
хляб - 3 бр. филии, препечени
масло - 1 с.л.
брашно - 2 с.л.
захар - 1 с.л.
сол - 1 щипка
черен пипер - 1 щипка
Първо се задушават лука и целината, като за мазнина използваме маслото. След това се прибавят и нарязаните и обелени домати. Овкусяваме ги и прибавяме и брашното.
Режем на кубчета предварително препечен хляб, разбъркваме и слагаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час.
Летен коктейл с домати:
- доматен сок – 200 - 300 мл
- лимонов сок - от 2 лимона
- лимони – няколко резена, които ще се използват за гарниране
- мастика или узо - 40 грама
- сода
- лед
Разпределете доматения сок в 2 големи или 3 по-малки чаши и добавете съставките, като може да разнообразите и с босилек или мента. Разбъркайте добре, като би било добре да използвате шейкър. Сложете и резените лимон за украса.