Електрически четки за зъби - иновация в грижата за устата

В последно време с популярност се сдобиха електрическите четки за зъби. Според производителите те осигуряват по-добро почистване на устната кухина.

Но за недостатъци, противопоказания, последствия и реална ефективност на електрическите четки за зъби не е прието да се говори.

Разнообразие от видове

Първоначално всички електрически четки за зъби са били предназначени за хора с ограничени физически възможности. И именно тази група хора е целева за тези електронни устройства.

Постепенно електрическите четки за зъби си спечелиха популярност и навлязоха във всеобща употреба. За няколко години тези четки изминаха сериозен път на усъвършенстване.

Днес в групата на електрическите четки влизат също йонови, звукови, ултразвукови и много други. Класификацията е доста разнообразна:

  • По механизъм на работа – въртящи се, пулсиращи, комбинирани;
  • По форма – кръгли, овални, правоъгълни;

Всички тези електрически четки за зъби имат своите предимства, недостатъци и препоръки за приложение, но са предназначени за едно – ефективното отстраняване на зъбната плака. Това е основна причина за заболявания на устната кухина.

Какво обещават производителите

Многобройни клинични изследвания установяват редица предимства на електрическите четки за зъби в сравнение с обикновените механични. За тези преимущества не забравят и производителите.

Но според независими изследвания и практика на зъболекарите, някои от тези предимства са доста преувеличени, а понякога изобщо не отговарят на истината.

По-добра очистителна способност

Това е един от най-спорните въпроси. Въртящата се или пулсираща работна глава е с малък размер, по-дългите четки осигуряват по-добро почистване на всички повърхности на зъбите.

А това се потвърждава от многобройни изследвания, но само при някои условия.

Но все пак, ако се сравнява количеството почистващи движения на обикновена  и електрическа четка, то последната печели.

Зъболекарите препоръчват провеждане на 10 очистителни движения нагоре и надолу на всеки зъбен сегмент. Електрическата четка извършва около 10 кръгови движения за едно и също време.

Отстраняване на зъбната плака

Основната причина за заболявания на венците и на зъбите е натрупване на зъбна плака. Именно с нея се борят четката и пастата за зъби, а също и зъболекарите.

Производителите на йонни четки за зъби ги предложиха с лозунга, че сребърните йони, освобождаващи се при миене на зъбите, променят електрическия заряд на емайла.

Това твърдение няма никакво основание. Механизмът на образуване на зъбна плака е напълно различен и е свързан с функцията на ензимите, а не със заряда на емайла и бактериите.

Йонните четки за зъби наистина освобождават сребърни йони, но те осигуряват допълнително антибактериално въздействие и нищо повече.

Икономия на средства

Да се спори, че за 2 минути използване на електрическа четка за зъби може да се постигне по-добро качество на почистване, е безсмислено.

Но когато става въпрос за икономия и технически предимства, не всичко е толкова просто.

Първо, цените на тези хигиенни предмети варират – от 20 до над 200 лева. Второ, главите се сменят често – на всеки 2-3 месеца или независимо от сроковете на експлоатация след прекарано инфекциозно заболяване.

Електрическата четка за зъби може да е опасна

При наличие на определени навици и желание, обикновената ръчна или механична четка за зъби показва същите резултати като ефективност.

Но за тези, които желаят да спестят време или не владеят всички техники на миенето на зъбите, са препоръчителни електрическите. И те обаче трябва да се използват правилно.

В противен случай е възможно да навредят повече, отколкото да помогнат. Последствията от неправилното използване може да са няколко, и някои от тях са доста сериозни.

Изменения във венците и в зъбите

При миене на зъбите четката трябва да се разположи правилно. Първо, за да може власинките на четката да се движат правилно и ефективно да почистват повърхността на зъбите.

Второ, при неправилно разположение на четката, се повишава риска от травми на венците и на зъбите.

Увреждане на ортопедични и ортодонтски конструкции

Неправилното миене на зъбите при наличие на керамични или металокерамични коронки, фасети, може да стане причина за тяхното увреждане.