Пушенето на електронни цигари понижават имунната защита на белите дробове и така се повишава риска от заразяване на човек с различни вирусни инфекции.

По-висок от пневмонии, заради електронните цигари

За вредата от електронните цигари за здравето учените предупреждават не за първа година. Производителите на електронни цигари, на свой ред, твърдят, че техните продукти са много по-безопасни от обикновените цигари, а това съвсем не нанася изразена вреда на здравето.

Изследователите сравнявали влиянието на редовното въздействие на дима от обикновените цигари и парите на електронни цигари върху функцията на белите дробове при лабораторни мишки.

Животните били разделени на 4 групи – едната изпушвали по няколко е-цигари с никотин, разтворен в стандартна течност от пропиленгликол и от растителен глицерин в пропорция 60/40.

Втората група получавали пари от същата течност без никотин. Третата група мишки вдишвали от дима на обикновени цигари, а четвъртата – чист въздух.

Експериментът продължил 4 месеца, което за човек означава да пуши от тийнейджърска възраст до петото си десетилетие.

Както се и очаквало, димът на обикновените цигари и от парите на електронните цигари довели до развитие на възпалителни процеси, сходни с емфизем.

Също се оказало, че и безопасният разтворител за електронни цигари без никотин също води до увреждане на тъканите на белите дробове.

Аномално отлагане на мазнини в белите дробове

Възпаленията и признаци на емфизем учените не установяват, но откриват симптоми на аномално отлагане на мазнини в тъканите на белите дробове, които водят до влошаване на тяхната функция.

Важно е причина за тези мастни отлагания да е нарушение на циркулацията на интерстициалната течност в белите дробове.

Липидите се натрупвали в клетките на имунната система – макрофаги, които при норма трябва да защитават тъканите на белите дробове от проникващи отвън провокатори на инфекции.

Мишките, които „пушели” обикновена течност за електронни цигари без каквито и да е добавки, били много по-възприемчиви към различни патогени, например, към грипни вируси.

Получените данни съвпадат с данните от наблюденията, които демонстрират повишена склонност на пушачите на електронни цигари към пневмонии и други болести на белодробни болести.