Ендодонтско лечение: омъртвяване на зъб - кога се налага
Полезно

Много пациенти започват да треперят при мисълта за лечението на зъболекарския стол. Блестящите тънки иглички, с които се лекуват кореновите канали, при много предизвикват трепет и ужас.

Но зъболекарите казват, че ендодонтското лечение често се налага, тъй като много пациенти влизат при зъболекаря, когато нямат сили да търпят болка, а кариесът е преминал в усложнение – пулпит.

Какво е това ендодонтско лечение, кога е необходимо, а също какви са профилактиките на последствията?

Ендодонтско лечение

Ендодонт – вътрешната част на зъба, включваща пулпата на зъба „нерв” и дентин, които са свързани морфологично и функционално. Ендодонтията е раздел от стоматологията, която се занимава с изучаването на ендодонта и лечението на неговите заболявания. Отчитайки цялото разнообразие от увреждания и особености на лечение, в последно време се наблюдава тенденция към разделение на кариеса:

  • Кариесология и неговите усложнения на 2 различни специалисти;
  • С лечение на пулпит, перидонтит и други усложнения на кариеса се занимават лекари-ендодонтисти;

Основната задача при ендодонтско лечение е премахване на инфекцията от кореновия канал и недопускане на нейното разпространение в по-долу разположените тъкани.

За тази цел зъболекарят премахва пулпата, а след това пломбират кореновите канали

Много пациенти отбелязват, че това лечение може да бъде свързано с редица неприятни усещания. Но няма връзка с възможните усложнения, които са накарали човек да отиде на лекар.

Също много от нас могат да се уплашат от цената на лечението на кореновите канали, но зъболекарите все пак казват, че е много по-евтино от отстраняване на последствията от вадене на зъб – протезиране и поставяне на имплант. Дори и най-съвременните методи за протезиране не могат напълно да заместят функциите на естествения зъб.

Как зъболекари лекуват каналите?

Ендодонтското лечение често се провежда на няколко посещения и се състои от няколко последователни етапа. В зависимост от поставената диагноза, разпространение на инфекцията и жизнеспособността на пулпата, в схемата на лечение могат да липсват някои точки:

  • Отваряне на кухината на зъба – в хода на препарирането на кариозната кухина, зъболекарят отваря зъба, в който е разположена коронковата пулпа. По-нататъшното изследване може да се извърши по няколко сценария – мумификация на пулпата с помощта на арсен, премахване под упойка и пломбиране на зъба, отстраняване на цялата пулпа;
  • Премахване на зъбната пулпа – използват се различни ендодонтски инструменти – толкова плашещите пациентите иглички;
  • Почистване на кореновия канал – почистването е необходимо за пълното премахване на пулпата, засегнатите тъкани на зъба, а също и разширяване на кореновите канали за възможност за пломбиране впоследствие;
  • Лекарствена терапия – в зависимост от поставената диагноза зъболекарят може да остави в зъба за известно време някакви лекарствени препарати;
  • Антисептична обработка на канала с използване на разтвори;
  • Пломбиране на кореновия канал – това е един от най-сложните етапи на кореновото лечение, от зъболекаря се изисква невероятна точност и практически умения. Контролът с рентген, използването на съвременно оборудване и материали съществено намалява риска от възможни грешки и техните последствия.
  • Окончателно пломбиране на зъба.

Зъболекарите казват, че зъбът, лишен от пулпа, е мъртъв, няма хранене, което повишава риска от развитие на нежелани последствия, до пълната загуба. Поради тази причина много лекари препоръчват на своите пациенти последващо протезиране.

Пулпит и други показания за лечение

Основните показания за провеждане на ендодотско лечение – усложнения на кариес: пулпит, периодонтит, гранулом, кистогранулом на зъба.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 97

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg