Какво е енуреза ноктурна?

Енуреза ноктурна или нощно напикаване е състояние, което обикновено се среща пред пубертета. Момчетата са по-често засегнати от това състояние от момичетата.

Енуреза е една от най-често срещаните детски неврози. Обикновено нощното изпускане след навършване на 3-годишна възраст се счита за патологично. Според някои лекари възрастта е 4 години. Разграничават се няколко вида енуреза:

 • Нощна – ноктурна;
 • Дневна – диурна;

За енуреза ноктурна се счита и напикаването по време на следобеден сън. Когато малките деца се подмокрят по време на игра или когато се смеят, това не се счита за енуреза диурна.

Първично напикаване – персистирищо – когато физиологичното подмокряне продължава след навършване на 3 или 4 години.

Вторично /придобито/- ако детето е спряло да се подмокря несъзнателно през нощта и след продължителен период, обикновено след години, то започва отново да го прави. Също така има и временно и постоянно напикаване.

Какви са причините?

 • Незрялост на мозъчния център: Както споменахте, една от основните причини за ноктурния енурез при деца е незрялостта на мозъчния център, който контролира освобождаването на пикочния мехур. Този център се намира в кората на главния мозък и се развива постепенно през детството. Увеличеното време, необходимо за неговото зреене, може да доведе до нощни напикавания.
 • Настинка и респираторни заболявания: Временните нощни напикавания могат да се обяснят с инфекции на бъбреците и пикочните пътища, които могат да бъдат резултат от остри респираторни заболявания. Инфекциите могат да доведат до увеличено производство на урината и нарушаване на контрола върху уринирането.
 • Страх и неврози: Страхът е чест причина за нощните напикавания, особено при по-нервни деца. Тези страхове могат да бъдат свързани с лични събития или преживявания, които детето изпитва като травмиращи. Този тип ноктурен енурез обикновено се появява в началото на първи клас, когато децата се изправят пред нови социални предизвикателства и стресове.
 • Други фактори: Съществуват и други фактори, които могат да допринесат за ноктурния енурез, като например уголемени сливици, епилепсия, полипи в носа, глисти, захарен и инсипиден диабет, както и анемия поради неправилна диета и недохранване. Поради тази причина, е важно да се изключат всички възможни медицински проблеми, преди да се даде диагнозата "енурез".

Внимание! Диагнозата енуреза се поставя, след като бъдат категорично изключени:

 • Инфекции на бъбреците и пикочните пътища;
 • Захарен и инсипиден /безвкусен/диабет;
 • Епилепсия и полипи в носа;
 • Глисти и уголемени сливици;
 • Анемия поради неправилна диета и недохранване;

За родителите и близките, разбирането на причините за ноктурния енурез е от съществено значение, тъй като това може да им помогне да подкрепят детето си по подходящ начин.

Диагнозата и лечението на ноктурния енурез обаче трябва да се осъществяват под наблюдение и ръководство на квалифициран медицински специалист, който може да определи най-подходящият подход за конкретния случай.

Лечение на енуреза ноктурна

Основни принципи:

 • Ако е възможно, лечението трябва да кореспондира на причината;
 • Не чакайте детето да навлезе в пубертета! До тогава наистина е възможно да спрат нощните напикавания, но има риск от влошаване на състоянието;
 • Ще бъде по-добре по време на лечението детето да бъде освободено от часовете по физкултура в училище и всякакви други задължителни спортни мероприятия;
 • През по-студените месеци от годината детето трябва да спи с топли чорапи;
 • Когато има слънце, духа вятър, вали дъжд или сняг, при излизане детето ви винаги трябва да носи шапка;
 • Ако сте по-избухливи, детето ви ще комуникира с вас по-малко и затова разговаряйте с него, когато сте по-спокойни.
 • Заплахите и наказанията по време на лечението са абсолютно противопоказни, защото ще доведат до задълбочаване на проблема.

Хранене

 • Основното нещо, което трябва да направите е да ограничите приемът на течности на детето след 18 часа.
 • Тлъстите меса и рибите в консерви също трябва да бъдат ограничени;
 • Варени яйца с препечен хляб са препоръчителни за закуска или овесена каша подсладена с мед и лимон. Полезно да давате със закуската и билкови чайове, които могат да бъдат от полски хвощ, къпинови листа, жълт кантарион или листа от червена боровинка.
 • За обяд са препоръчителни ястия с агнешко, телешко, пилешко или прясна риба.

Вечерята трябва да вегетарианска – препоръчителни са основно желенчуци. Също така вечер е препоръчително да се избягват течни храни като например краставици или диня, защото причиняват често уриниране.

Можете да дадете на детето си чаена лъжичка мед преди лягане, като в нея смесите десет едрозърнести ситно смлени синапени зърна.

Как да се предпазим

Предпазването от ноктурния енурез, особено при деца, може да бъде предизвикателство, но съществуват някои стъпки, които могат да помогнат на семействата да се справят с този проблем. Е

то някои прости насоки за предпазване от ноктурния енурез:

 1. Правилна хигиена: Здравословната хигиена е от съществено значение. Ученето на децата да се поддържат чисти и сухи може да намали вероятността от нощни напикавания. Редовното обличане на дрехи подходящи за времето и условията на спане е също важно.

 2. Ограничаване на потреблението на течности преди лягане: Забранете на децата да пият големи количества течности няколко часа преди сън. Това може да намали натоварването на мехурите и да намали риска от ноктурен енурез.

 3. Редовни посещения на тоалетната преди лягане: Убедете се, че децата си правят последното посещение на тоалетната преди лягане. Това може да изпразни мехура и да го подготви за нощния сън.