Епидемичен хеморагичен конюнктивит – това е относително неотдавна описано заболяване, което е с вирусна природа. Неговата същност се заключава в развитие на възпалителна реакция в областта на външната обвивка на очната ябълка.

Този патологичен процес се съпровожда не само с местни проявления, но и с умерено изразен интоксикационен синдром.

Обикновено тази патология доста добре се поддава на лечение и завършва с пълно оздравяване.

Но понякога възпалението може да засяга и други структури на очната ябълка. Освен това след прекарана инфекция остава неустойчив имунитет, който не възпрепятства повторно заразяване.

Известно е, че повече от 50% от всички случаи на конюнктивит са свързани с въздействие на организма на вирусна флора.

Освен това е забелязано, че на практика всички известни до този момент вируси са с чувствителност към тъканите на очната ябълка.

Най-често като възбудители на това възпаление са аденовируси и херпес вируси. Но заболяването, за което става въпрос, се среща доста по-често.

Първата епидемия от епидемичен хеморагичен конюнктивит, засегнала на практика цялата територия на държава, била регистрирана в Африка през 1969 година.

Впоследствие пандемия се е регистрирала в страните от Близкия Изток и Азия.

В Европа това заболяване идва в средата на 70-те години на миналия век

Днес по цял свят възникват нови епидемии на това заболяване. Според последните сведения те обхващат от 30 до 40% от населението.

Епидемичният хеморагичен конюнктивит е с вирусна природа. Неговият възбудител се отнася към семейството на пикорнавирусите и се нарича ентеровирус тип 70.

Генетичният материал на този възбудител е представен от едноверижна рибонуклеинова киселина. Неговите размери са от 20 до 30 нанометра в диаметър.

Важен момент се заключава в достатъчно високата степен на устойчивост на този вирус на въздействието на факторите на околната среда. Възможно е дълго време да се запазва върху различни предмети, във водата, в почвата.

Инактивирането на ентеровирус тип 70 е възможно с помощта на високи температури или при ултравиолетови лъчи.

При кипене загива мигновено, а при температура от 50 градуса – за 30 минути

Заразяването става по контактно-битов път. С други думи, възбудителят се предава през ръцете или чрез различни предмети.

Достатъчно често заразяването е обусловено от използване на само едни очни капки с болния човек, обща хавлия, възглавници и т.н.

Важен е и фактът, че епидемичният хеморагичен конюнктивит се отличава с висока степен на заразност.

В условията на затворен колектив могат да се заразят до 90% от хората.

С този факт се обяснява и честото развитие на този патологичен процес по типа на епидемичните взривове.

Симптоми при хеморагичен епидемичен конюнктивит

Важна особеност на тази инфекция е, че от момента на заразяване до появата на първите симптоми минава съвсем малък период от време.

Средната продължителност на инкубационния период е от 20 часа до 2 денонощия.

Обикновено първично в патологичния процес се въвлича само едното око, а след 2 дни възпалителната реакция се разпространява и към другата очна ябълка.

Симптомите при това заболяване нарастват остро.

Болният започва да се оплаква от болезненост в областта на очите, обилно сълзене и повишена чувствителност към ярка светлина.

Диагностика и лечение

Диагностиката започва със снемане на оплакванията и преглед на болния човек.

Лечението се провежда с помощта на местни противовирусни препарати.

За париране на възпалителната реакция могат да се използват и топически кортикостероиди.